"Код куће оставим трудну жену и дијете, али не бојим се"

Полазим на посао, а код куће остављам трудну жену и мало дете. Знам, то је мој посао и не бојим се, већ само бринем за своје најмилије. Облачим заштитну опрему, улазим у просторију где леже оболели, једни су успавани јер су на механичкој вентилацији, а други су са маскама за кисеоник. Гледају ме уплашено и имају само једно питање „Када ће ово проћи?“, почиње причу за „Блиц“ др Александар Николић, специјалиста анестезиологије, реаниматологије и интензивне терапије КЦ Ниш.

Србија 04.04.2020 | 21:27
"Код куће оставим трудну жену и дијете, али не бојим се"

Лекари и медицинско особље су добро организовани. Стрепњу и бригу оставили су на улазу КЦ, максимална посвећеност послу и брига о сваком пацијенту је нешто што им је свето.

- У зависности од стања пацијената имамо теже и лакше. Ту су и они који су се у почетку сами лечили, па су закаснили, а уз то имају придружене болести, и имамо оне лакше пацијенте. Апел је да се људи не лече сами, да не пију антибиотике на своју руку, да се одмах чим се појаве симптоми јаве лекару - објашњава др Николић.

Виремија је у целом организму, каже лекар и додаје да је важно на време јавити се лекару како би се утврдило да ли је у питању корона или друга инфекција, и да се пацијенту додели права терапија.

- Имамо и те лакше пацијенте који су свесни и дишу преко кисеоничке маске. Пацијент ми је недавно рекао: „Докторе, ја видим само ваше очи и чујем вам глас, и ја вам верујем. Је л‘ да да ће бити добро?“. Они су уплашени, недостаје им породица. Охрабримо их, они слушају, чекају и најсрећнији су и они и ми када победимо заједно и када их отпратимо кући. Та радост када одлазе се не може описати - прича др Николић. 

Како објашњава, пацијенти су прави хероји. Оно што сви схвате када доспеју у болесничку постељу је да је требало бити обазрив.

- Преиспитују себе, где су били, шта су радили, како су се заразили. Има различитих примера, а закључак је један - останите код куће и немојте имати социјалне контакте - прича наш саговорник.

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Медицина

04.04.2020 19:40

Жив и здрав био легендо,јадно је шта урадише владе овог свјета,милијарде и милијарде одоше у оружје а сњим само људи баратају кад оно дође не видљиви непријатељ и ту војске не могу ништа већ љекари којима нису те милијарде давали на жалост таква је и бих.Ко је могао замислити руску војску у италији?Једно је сигурно ништа више исто бити неће,помози нам Боже!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

05.04.2020 04:17

Види децко.Све је то лијепо,али ако не добијес корону и ако ниси из Б.Луке, нема повисице од Радована.Дзаба прицас.

Name

А и лијецење

05.04.2020 15:10

Је компликовано.

Name

Рв

04.04.2020 19:52

Доктору свака част а вама ево пример о чему и како да пишете у ово суморно вријеме а не то што ви радите. Ухватили се Драшка ко пијан плота, проћи ће и ово па га онда дижите у небеса шта је све урадио пре за време и после короне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слазем се

04.04.2020 19:55

И потписујем.

Name

ре рв

04.04.2020 21:49

Такви треба да раде 16 сати, 30 дана у мјесецу за 100км. Само ти ципелице вире из дупета шефа. До краја живота бит ћеш и морална и материјална нула.

Name

Рв ре

05.04.2020 07:05

Па цуј друзе....да је било паметних кад Су неки као сто је Драско упозоравали да Скрбиц и Богданиц унистисе здравство,и да у овој убогој РСпостоји полиција,суд,тузиоци,ми данас неби просили за сталке,стетоскопе и андоле...ти оцигледно ниси био у болници,ни нико твој.Знас како то изгледа???Одведес дијете а они ти на улазу испису рецепте да одес купити терапију за дијете.Не пита имас ли паре.А ти завуци главу у пијесак и даље и вици ово је супер.И наравно свака цаст доктору али и свим сестрама које су 100× угрозеније од доктора.

Name

Никола

04.04.2020 20:39

Корона је обицна превара грипа.Иста та грипа је била ту и протеклих година само су сада владари одлуцили кроз медије страх да сију.Лаз изрецена 100 пута истина постаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Никола

05.04.2020 06:08

Како си ти паметан....ти свашта знаш..

Name

ДДД

04.04.2020 20:59

ЗИВЕО ДОКТОРЕ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Италиа

04.04.2020 21:45

Свака теби цаст докторе а ови сто казу да је лаз нек додју у Италију да виде ста је истина побегли би главом без обзира

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нина

05.04.2020 06:20

ЗА све похвале за госп доктора који се труди да помогне пацијентима ...такође иза све остале ма где били бог па доктор

ОДГОВОРИТЕ