Недовољно времена за потебе пензионера

Након потпуне забране кретања, пензионерима у Републици Српској је 30. марта дозвољено да уторком и петком могу да оду до банака и трговина и обаве потребне набавке и плаћања.

Република Српска 03.04.2020 | 20:06
Недовољно времена за потебе пензионера

То је створило велике гужве и потенцијално угрозило здравље пензионера. Јесу ли могућа боља рјешења?

Потпуна забрана кретања особама старијим од 65 година, коју је претходно донио Републички штаб за ванредне ситуације поводом сузбијања ширења вируса корона, ове седмице је промијењена тако што је људима старије животне доби уторком и петком дозвољено кретање у раним јутарњим сатима и то између 7 – 11 сати.

Предсједник Владе Српске Радован Вишковић прије неколико дана ову одлуку је оправдао овако.

„Зашто петак? Петак је и рок када, десети када ће бити исплата пензија  за пензионере у Републици Српској, а они су највећим дијелом у овој категорији од 65 и више година тако да можемо људима омогућити да подигну и своје пензије, да плате своје обавезе, да набаве основне животне намирнице, а и да остваре све оно што им је на неки начин било ускраћено."

Управо због ове одлуке, бројни пензионери широм Српске јутрос су испред банака у редовима чекали и више од сат времена како би подигли пензију и платили режије, а у свему томе чини се да су заборавили и на обавезан међусобни размак од минимално једног метра.

Гужве су у Приједору биле веће него у Бањалуци.

Кажу да што се мора није им тешко, упркос годинама и нарушеном здрављу. Жале се једино на недовољан временски период који им је допуштен за обављање ових активности.

 „Шта је ту је, морамо да истрпимо", каже бањалучанин, а истог је става и приједорчанка која додаје да временски период за њихове активности никако није довољан.

„Ја сам чекала јутрос од пола 8, што није од 8 до 12, банке раде од 8", пита се она.

На недовољан временски период за потребе пензионера упозорава и Милан Крајиновић, предсједник бањалучког градског одбора Синдиката пензионера.

Крајиновић истиче да је много особа старије животне доби који не живе у градовима и који у путу изгубе доста времена.

„Ситуација је таква каква је, морамо се мало стрпити, али би се морало наћи највјероватиније мало више времена у неке дане каде се то може радити, поготово сад кад буду пензије и сад кад буде плаћање рачуна, кад буде обавеза и тако даље. Па снадбијевање, ми имамо доста људи који су сами, које нико још не обилази, покушавамо с њима остварити контакте телефоном, неки немају телефоне па преко комшија, углавном многи су проблеми."

Крајиновић посебно наглашава проблем превоза, јер многи пензионери из приградских насеља Бањалуке у наведеном року од 7-11 сати не могу стићи у град, обавити све неопходно и вратити се кућама.

 

БН ТВ

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Нови пензионер

03.04.2020 18:22

Само једно питање. Засто се исплата пензија не врси преко посте него само преко страних банака.Зар није интерес дрзаве да поста заради, а и пензионерима би било пуно лаксе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мала

03.04.2020 18:49

Сваки пензионер сам одлучи дали ће примати пензију преко банке или поштом

Name

Ре

03.04.2020 19:01

Зато сто неки пензионери не зеле да им постар доноси, вец хоце да стоје у редовима и праве гузве. Слободно могу реци беспослени.

Name

ре мала

03.04.2020 22:02

Тако би требало бити али распитај се мало, или нас неко лазе

Name

Кратко и јасно

03.04.2020 19:04

Доста им је два пута по три сата седмицно.брзи су они

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зиберт

26.04.2020 18:24

Јебену корону у Републику Српску нису донијели пензионери него надобудни дрипац и дрипци слични њему који су имали најбољи третман у Киничком центру.

Name

Цхрис

03.04.2020 19:09

Пензионери нису обавезни да иду платити рацуне сада, могу их сацувати и платити свака 3 мјесеца. Они су изасли да би просетали да плацају рацуне не зато сто морају!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

03.04.2020 19:33

то је срање на брзину звано одлука политичара за добро грађана... немају више појма шта је добро а шта није.. погубли се право.. досадно им ово јер немају хапања и богаћења хаххахаха па све стихијски и безвезе нам организују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

03.04.2020 19:37

Чуј то мало им времена, па јбт ја радим па послије посла стојим сат и по у реду пред банком да поплацам рачуне, па онда тек у ред испред маркета и све обавим за 2 сата а шта би они хтјели?? Баш су размажени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еј бре болан

04.04.2020 08:39

Милоше имај милости. Ипак је то старији свијет, успорени су, нису тако хитри.

Name

Деа

03.04.2020 19:57

Сто се испали бозе, ја сваки дан купујем и вукљам за комсије у згради, ја јутрос сретнем две комсинице, питам где це те, јуце сам вам све донела, казе мало да просетамо... Вецерас ме зове једна и казе ако идем сутра да јој купим несто јој зафалило, па реко иде ти јутрос, нисам, сетала сам. Е реко кад подјес у уторак у сетњу ти купи... Безобразлук,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесењин

03.04.2020 20:15

Ти старци су некад били млади,као сто цемо и ми једном бити стари.Не треба заборавити да су нас одгојили и отхранили.Донесес бебу куци и ваља од ње цовјека направити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан М

04.04.2020 06:48

Зашто некоме нису дали да им плати рацуне? Имају бар некога или комшију. Али такви су ти матори, хоће они да се мувају по граду, да ходају, да завирују, да сметају, да изволијевају. Ове мјере су за њихово добро.