Nedovoljno vremena za potebe penzionera

Nakon potpune zabrane kretanja, penzionerima u Republici Srpskoj je 30. marta dozvoljeno da utorkom i petkom mogu da odu do banaka i trgovina i obave potrebne nabavke i plaćanja.

Republika Srpska 03.04.2020 | 20:06
Nedovoljno vremena za potebe penzionera

To je stvorilo velike gužve i potencijalno ugrozilo zdravlje penzionera. Jesu li moguća bolja rješenja?

Potpuna zabrana kretanja osobama starijim od 65 godina, koju je prethodno donio Republički štab za vanredne situacije povodom suzbijanja širenja virusa korona, ove sedmice je promijenjena tako što je ljudima starije životne dobi utorkom i petkom dozvoljeno kretanje u ranim jutarnjim satima i to između 7 – 11 sati.

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković prije nekoliko dana ovu odluku je opravdao ovako.

„Zašto petak? Petak je i rok kada, deseti kada će biti isplata penzija  za penzionere u Republici Srpskoj, a oni su najvećim dijelom u ovoj kategoriji od 65 i više godina tako da možemo ljudima omogućiti da podignu i svoje penzije, da plate svoje obaveze, da nabave osnovne životne namirnice, a i da ostvare sve ono što im je na neki način bilo uskraćeno."

Upravo zbog ove odluke, brojni penzioneri širom Srpske jutros su ispred banaka u redovima čekali i više od sat vremena kako bi podigli penziju i platili režije, a u svemu tome čini se da su zaboravili i na obavezan međusobni razmak od minimalno jednog metra.

Gužve su u Prijedoru bile veće nego u Banjaluci.

Kažu da što se mora nije im teško, uprkos godinama i narušenom zdravlju. Žale se jedino na nedovoljan vremenski period koji im je dopušten za obavljanje ovih aktivnosti.

 „Šta je tu je, moramo da istrpimo", kaže banjalučanin, a istog je stava i prijedorčanka koja dodaje da vremenski period za njihove aktivnosti nikako nije dovoljan.

„Ja sam čekala jutros od pola 8, što nije od 8 do 12, banke rade od 8", pita se ona.

Na nedovoljan vremenski period za potrebe penzionera upozorava i Milan Krajinović, predsjednik banjalučkog gradskog odbora Sindikata penzionera.

Krajinović ističe da je mnogo osoba starije životne dobi koji ne žive u gradovima i koji u putu izgube dosta vremena.

„Situacija je takva kakva je, moramo se malo strpiti, ali bi se moralo naći najvjerovatinije malo više vremena u neke dane kade se to može raditi, pogotovo sad kad budu penzije i sad kad bude plaćanje računa, kad bude obaveza i tako dalje. Pa snadbijevanje, mi imamo dosta ljudi koji su sami, koje niko još ne obilazi, pokušavamo s njima ostvariti kontakte telefonom, neki nemaju telefone pa preko komšija, uglavnom mnogi su problemi."

Krajinović posebno naglašava problem prevoza, jer mnogi penzioneri iz prigradskih naselja Banjaluke u navedenom roku od 7-11 sati ne mogu stići u grad, obaviti sve neophodno i vratiti se kućama.

 

BN TV

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Novi penzioner

03.04.2020 18:22

Samo jedno pitanje. Zasto se isplata penzija ne vrsi preko poste nego samo preko stranih banaka.Zar nije interes drzave da posta zaradi, a i penzionerima bi bilo puno lakse.

ODGOVORITE
Name

Mala

03.04.2020 18:49

Svaki penzioner sam odluči dali će primati penziju preko banke ili poštom

Name

Re

03.04.2020 19:01

Zato sto neki penzioneri ne zele da im postar donosi, vec hoce da stoje u redovima i prave guzve. Slobodno mogu reci besposleni.

Name

re mala

03.04.2020 22:02

Tako bi trebalo biti ali raspitaj se malo, ili nas neko laze

Name

Kratko i jasno

03.04.2020 19:04

Dosta im je dva puta po tri sata sedmicno.brzi su oni

ODGOVORITE
Name

Zibert

26.04.2020 18:24

Jebenu koronu u Republiku Srpsku nisu donijeli penzioneri nego nadobudni dripac i dripci slični njemu koji su imali najbolji tretman u Kiničkom centru.

Name

Chris

03.04.2020 19:09

Penzioneri nisu obavezni da idu platiti racune sada, mogu ih sacuvati i platiti svaka 3 mjeseca. Oni su izasli da bi prosetali da placaju racune ne zato sto moraju!!!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

izraelac

03.04.2020 19:33

to je sranje na brzinu zvano odluka političara za dobro građana... nemaju više pojma šta je dobro a šta nije.. pogubli se pravo.. dosadno im ovo jer nemaju hapanja i bogaćenja hahhahaha pa sve stihijski i bezveze nam organizuju

ODGOVORITE
Name

Milos

03.04.2020 19:37

Čuj to malo im vremena, pa jbt ja radim pa poslije posla stojim sat i po u redu pred bankom da poplacam račune, pa onda tek u red ispred marketa i sve obavim za 2 sata a šta bi oni htjeli?? Baš su razmaženi

ODGOVORITE
Name

Ej bre bolan

04.04.2020 08:39

Miloše imaj milosti. Ipak je to stariji svijet, usporeni su, nisu tako hitri.

Name

Dea

03.04.2020 19:57

Sto se ispali boze, ja svaki dan kupujem i vukljam za komsije u zgradi, ja jutros sretnem dve komsinice, pitam gde ce te, juce sam vam sve donela, kaze malo da prosetamo... Veceras me zove jedna i kaze ako idem sutra da joj kupim nesto joj zafalilo, pa reko ide ti jutros, nisam, setala sam. E reko kad podjes u utorak u setnju ti kupi... Bezobrazluk,,,

ODGOVORITE
Name

Jesenjin

03.04.2020 20:15

Ti starci su nekad bili mladi,kao sto cemo i mi jednom biti stari.Ne treba zaboraviti da su nas odgojili i othranili.Doneses bebu kuci i valja od nje covjeka napraviti.

ODGOVORITE
Name

Goran M

04.04.2020 06:48

Zašto nekome nisu dali da im plati racune? Imaju bar nekoga ili komšiju. Ali takvi su ti matori, hoće oni da se muvaju po gradu, da hodaju, da zaviruju, da smetaju, da izvolijevaju. Ove mjere su za njihovo dobro.