Градић Феррера Ербогноне смјештен је 50 километара од центра Милана и међу око хиљаду становника досад није било заражених особа.

То је привукло пажњу научника са Мондино института који су већ у том градићу и намјеравају провести тест узорака крви како би пронашли објашњење за “отпорност“ мјештана на корона вирус.

Оквирна хипотеза сугерише да су мјештани Феррера Ербогнонеа развили антитијела способна да их штите од корона вируса, што би, потврде и то налази крви, могло значајно помоћи у развијању вакцине.

Занимљиво је да се град налази у регији Ломбардији у којој је заражено 25.000, а умрло близу 8.000 обољелих особа. Научнике занима да ли постоји и неки насљедни генетски фактор који је спасио град од корона вируса.

Начелник Гиованни Фассина, пак, не вјерује да се ради о генетским предиспозицијама, већ мисли да је спас од корона вируса резултат послушности мјештана и њиховог придржавања упута и мјера које су донесене у оквиру борбе против ширења вируса.

Фассина је, ипак, поздравио занимање научника и позвао мјештане да се одазову на тестирање крви у лабораторијама. Он је чак обећао да ће општина сносити трошкове истраживања и затражио је одобрење ресорних институција Ломбардије. 

(Анадолија)