Gradić Ferrera Erbognone smješten je 50 kilometara od centra Milana i među oko hiljadu stanovnika dosad nije bilo zaraženih osoba.

To je privuklo pažnju naučnika sa Mondino instituta koji su već u tom gradiću i namjeravaju provesti test uzoraka krvi kako bi pronašli objašnjenje za “otpornost“ mještana na korona virus.

Okvirna hipoteza sugeriše da su mještani Ferrera Erbognonea razvili antitijela sposobna da ih štite od korona virusa, što bi, potvrde i to nalazi krvi, moglo značajno pomoći u razvijanju vakcine.

Zanimljivo je da se grad nalazi u regiji Lombardiji u kojoj je zaraženo 25.000, a umrlo blizu 8.000 oboljelih osoba. Naučnike zanima da li postoji i neki nasljedni genetski faktor koji je spasio grad od korona virusa.

Načelnik Giovanni Fassina, pak, ne vjeruje da se radi o genetskim predispozicijama, već misli da je spas od korona virusa rezultat poslušnosti mještana i njihovog pridržavanja uputa i mjera koje su donesene u okviru borbe protiv širenja virusa.

Fassina je, ipak, pozdravio zanimanje naučnika i pozvao mještane da se odazovu na testiranje krvi u laboratorijama. On je čak obećao da će opština snositi troškove istraživanja i zatražio je odobrenje resornih institucija Lombardije. 

(Anadolija)