Ребалансом буџета доћи до потребних средства у Добоју

- Одборник у Скупштини града Добој и члан Предсједништва ПДП-а, Слободан Васиљевић, рекао је да треба под хитно приступити ребалансу буџета и прилагодити га потребама санирања посљедица насталих усљед епидемије вируса корона. 

Република Српска 03.04.2020 | 14:17
Ребалансом буџета доћи до потребних средства у Добоју

Он каже да постоји више могућих извора за прикупљање средстава у ову сврху, уколико дође до ребаланса: 

„Потребно је извршити анализу свих капиталних инвестиција и изградњу оних које нису приоритетне пролонгирати за наредну годину. Такође, мора се извршити рационализација свих трошкова, текућих грантова и издвајања. У том смислу, обавезан је и мораторијум на куповину службених аутомобила за градску управу и јавна предузећа за период од једне године“, каже Васиљевић. 

Васиљевић предлаже и мораторијум на сва запошљавања у градској управи и јавним предузећима до краја 2020. године, а потреба за људским ресурсима би се могла задовољити унутрашњом прерасподјелом: 

„Уз то, потребно је умањити плату на висину једне и по просјечне плате за све изабране и именоване функционере, директоре и помоћнике директора јавних предузећа, начелнике, савјетнике у градској управи и јавним установама“, додаје Васиљевић. 

Он као мјеру предлаже и укидање одборничких накнада до краја ванредног стања, а накнадно размотрити и умањење висине накнада до краја мандата. 

Васиљевић каже да су ове мјере неопходне да би се средства усмјерила привредним субјектима у циљу санације губитака, пољопривредним произвођачима, пензионерима и социјално угроженим грађанима, те здравственим установама за набавку медицинских средстава и опреме. 

„Ова средства су потребна и да би се  помогло опоравку пословних субјеката смањењем такси и накнада пропорционално временском периоду током којег им је забрањен рад“, додаје Васиљевић. 

Предлаже и мјере којим би се пословни субјекти којима је забрањен рад, образовне и здравствене установе ослободили плаћања рачуна за гријање и воду у току трајања ванредног стања, као и грађани који су без посла, пензионери и социјално угрожени. Васиљевић сматра да ће од помоћи бити мјера додјеле сјеменских пакета свим домаћинствима која имају обрадиву површину, саопштено је из ПДП-а. 

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Добојлија

03.04.2020 12:58

Коректан приједлог који наравно неће бити прихваћен од алибабе и његових разбојника.Алибаба мора да пљачка како у редовном таку и у ванредном стању.Такав му карактер

ОДГОВОРИТЕ
Name

бојдо

03.04.2020 13:54

Па највисе је зарадио након поплава, и он а и син му, зна се преко кога су и како зарадјивали а да не прицам које паре су он и кум Бели поделили на рацун новца за санацију. :Д

Name

Ре

03.04.2020 16:25

Препо се неце добити плату

Name

Несмал Умал па Еконимиста

03.04.2020 13:01

Кад због дисбаланса мора да додје до ребаланса онда зна да буде зајебано,тј када из шупљег мораш да преспеш у празно.Знаци новац који је намјењен био за несто а није дошао јер не ради ниста нема уплата, ти сада треба да пребацис за несто друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

03.04.2020 13:31

Фала богу имамо и паметних љиди, али назалост висе је оних других који тренутно одлуцују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.04.2020 16:28

Е гала богу да овакви неодлуцују нисмо заборавили пљацку помоци од поплава а он је био главни актер

Name

Питање за одборника?

03.04.2020 13:42

Како конкретно помоћи привредницима? Дати им суву лову (која се прикупља и кроз та смањења)? Иле можда паметније повећати плате људима да могу да потроше код тих привредника? Да ли ми треба да се одричемо (солидарно) дијела примања а да тај новац заврши у џеповима власника кладионица, кафића, фризерских салона, шљункара, бензиских пумпи, аутопраоница, цвјећара итд, итд?! Ок је да дрћава купи брашно од млинара, сјеме од људи који се баве сјеменском производњом и сл. али да узимају од радника и дају ГАЗДАМА...то ми нема логике! Политичари ће свакако да се намире... на жалост!

ОДГОВОРИТЕ