Rebalansom budžeta doći do potrebnih sredstva u Doboju

- Odbornik u Skupštini grada Doboj i član Predsjedništva PDP-a, Slobodan Vasiljević, rekao je da treba pod hitno pristupiti rebalansu budžeta i prilagoditi ga potrebama saniranja posljedica nastalih usljed epidemije virusa korona. 

Republika Srpska 03.04.2020 | 14:17
Rebalansom budžeta doći do potrebnih sredstva u Doboju

On kaže da postoji više mogućih izvora za prikupljanje sredstava u ovu svrhu, ukoliko dođe do rebalansa: 

„Potrebno je izvršiti analizu svih kapitalnih investicija i izgradnju onih koje nisu prioritetne prolongirati za narednu godinu. Takođe, mora se izvršiti racionalizacija svih troškova, tekućih grantova i izdvajanja. U tom smislu, obavezan je i moratorijum na kupovinu službenih automobila za gradsku upravu i javna preduzeća za period od jedne godine“, kaže Vasiljević. 

Vasiljević predlaže i moratorijum na sva zapošljavanja u gradskoj upravi i javnim preduzećima do kraja 2020. godine, a potreba za ljudskim resursima bi se mogla zadovoljiti unutrašnjom preraspodjelom: 

„Uz to, potrebno je umanjiti platu na visinu jedne i po prosječne plate za sve izabrane i imenovane funkcionere, direktore i pomoćnike direktora javnih preduzeća, načelnike, savjetnike u gradskoj upravi i javnim ustanovama“, dodaje Vasiljević. 

On kao mjeru predlaže i ukidanje odborničkih naknada do kraja vanrednog stanja, a naknadno razmotriti i umanjenje visine naknada do kraja mandata. 

Vasiljević kaže da su ove mjere neophodne da bi se sredstva usmjerila privrednim subjektima u cilju sanacije gubitaka, poljoprivrednim proizvođačima, penzionerima i socijalno ugroženim građanima, te zdravstvenim ustanovama za nabavku medicinskih sredstava i opreme. 

„Ova sredstva su potrebna i da bi se  pomoglo oporavku poslovnih subjekata smanjenjem taksi i naknada proporcionalno vremenskom periodu tokom kojeg im je zabranjen rad“, dodaje Vasiljević. 

Predlaže i mjere kojim bi se poslovni subjekti kojima je zabranjen rad, obrazovne i zdravstvene ustanove oslobodili plaćanja računa za grijanje i vodu u toku trajanja vanrednog stanja, kao i građani koji su bez posla, penzioneri i socijalno ugroženi. Vasiljević smatra da će od pomoći biti mjera dodjele sjemenskih paketa svim domaćinstvima koja imaju obradivu površinu, saopšteno je iz PDP-a. 

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dobojlija

03.04.2020 12:58

Korektan prijedlog koji naravno neće biti prihvaćen od alibabe i njegovih razbojnika.Alibaba mora da pljačka kako u redovnom taku i u vanrednom stanju.Takav mu karakter

ODGOVORITE
Name

bojdo

03.04.2020 13:54

Pa najvise je zaradio nakon poplava, i on a i sin mu, zna se preko koga su i kako zaradjivali a da ne pricam koje pare su on i kum Beli podelili na racun novca za sanaciju. :D

Name

Re

03.04.2020 16:25

Prepo se nece dobiti platu

Name

Nesmal Umal pa Ekonimista

03.04.2020 13:01

Kad zbog disbalansa mora da dodje do rebalansa onda zna da bude zajebano,tj kada iz šupljeg moraš da prespeš u prazno.Znaci novac koji je namjenjen bio za nesto a nije došao jer ne radi nista nema uplata, ti sada treba da prebacis za nesto drugo.

ODGOVORITE
Name

Rale

03.04.2020 13:31

Fala bogu imamo i pametnih ljidi, ali nazalost vise je onih drugih koji trenutno odlucuju.

ODGOVORITE
Name

Re

03.04.2020 16:28

E gala bogu da ovakvi neodlucuju nismo zaboravili pljacku pomoci od poplava a on je bio glavni akter

Name

Pitanje za odbornika?

03.04.2020 13:42

Kako konkretno pomoći privrednicima? Dati im suvu lovu (koja se prikuplja i kroz ta smanjenja)? Ile možda pametnije povećati plate ljudima da mogu da potroše kod tih privrednika? Da li mi treba da se odričemo (solidarno) dijela primanja a da taj novac završi u džepovima vlasnika kladionica, kafića, frizerskih salona, šljunkara, benziskih pumpi, autopraonica, cvjećara itd, itd?! Ok je da drćava kupi brašno od mlinara, sjeme od ljudi koji se bave sjemenskom proizvodnjom i sl. ali da uzimaju od radnika i daju GAZDAMA...to mi nema logike! Političari će svakako da se namire... na žalost!

ODGOVORITE