ЦОВИД-19 оправдање за лошу временску прогнозу?

Свјетска метеоролошка организација упозорава да би пандемија ЦОВИД-19 могла да утиче на тачност временских прогноза широм свијета.

Свијет 01.04.2020 | 18:28
ЦОВИД-19 оправдање за лошу временску прогнозу?

У саопштењу ове организације наводи се да су велики системи за посматрање временских прилика као што су сателити, потпуно или дјелимично аутоматизовани, али да би, након више недјеља трајања пандемије, могло да дође до проблема у вези с поправкама, одржавањем и расподјелом посла.

Како се наводи, и смањен обим авио-саобраћаја утиче на предвиђање времена и праћење климатских услова, јер се губе мјерења о спољним температурама као и брзини и смјеру вјетра до којих се долазило током летова.

"Иако се квалитета прогнозе још није погоршао, све је мања доступност посматрања временских прилика путем авиона, па можемо очекивати постепено опадање поузданости прогнозе", кажу у Свјетској метеоролошкој организацији.

Исто важи и ако се због пандемије ЦОВИД-19 настави са смањењем опсервација временских прилика са земље, нарочито ако вирус почне да утиче на способност посматрача да раде свој посао у многим земљама у развоју гдје се још примјењују методе ручног снимања и опсервације времена, упозоравају метеоролози. 

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Б Л

02.04.2020 00:40

Нема везе,све "товари" на корону...висе никог и не прегази ауто,не умре од карцином...сад само корона убија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

битно

02.04.2020 06:13

то нам је сад од пресудног значаја

ОДГОВОРИТЕ