COVID-19 opravdanje za lošu vremensku prognozu?

Svjetska meteorološka organizacija upozorava da bi pandemija COVID-19 mogla da utiče na tačnost vremenskih prognoza širom svijeta.

Svijet 01.04.2020 | 18:28
COVID-19 opravdanje za lošu vremensku prognozu?

U saopštenju ove organizacije navodi se da su veliki sistemi za posmatranje vremenskih prilika kao što su sateliti, potpuno ili djelimično automatizovani, ali da bi, nakon više nedjelja trajanja pandemije, moglo da dođe do problema u vezi s popravkama, održavanjem i raspodjelom posla.

Kako se navodi, i smanjen obim avio-saobraćaja utiče na predviđanje vremena i praćenje klimatskih uslova, jer se gube mjerenja o spoljnim temperaturama kao i brzini i smjeru vjetra do kojih se dolazilo tokom letova.

"Iako se kvaliteta prognoze još nije pogoršao, sve je manja dostupnost posmatranja vremenskih prilika putem aviona, pa možemo očekivati postepeno opadanje pouzdanosti prognoze", kažu u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji.

Isto važi i ako se zbog pandemije COVID-19 nastavi sa smanjenjem opservacija vremenskih prilika sa zemlje, naročito ako virus počne da utiče na sposobnost posmatrača da rade svoj posao u mnogim zemljama u razvoju gdje se još primjenjuju metode ručnog snimanja i opservacije vremena, upozoravaju meteorolozi. 

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

B L

02.04.2020 00:40

Nema veze,sve "tovari" na koronu...vise nikog i ne pregazi auto,ne umre od karcinom...sad samo korona ubija!

ODGOVORITE
Name

bitno

02.04.2020 06:13

to nam je sad od presudnog značaja

ODGOVORITE