Хрватска неће више тестирањем вршити провјере заражених

Алемка Маркотић, директорица Клинике "Др. Фран Михаљевић" у Загребу, синоћ је објаснила зашто Хрватска обољеле од корона вируса више неће тестирати да утврди јесу ли оздравили, а критиковала је и шведски модел борбе против епидемије.

Регион 31.03.2020 | 09:59
Хрватска неће више тестирањем вршити провјере заражених

Она је, преноси дневник.хр, рекла да је Хрватска још увијек у стандарду земаља у којима око 80 посто инфицираних коронавирусом има блаже симптоме болести.

"Међутим, како епидемија одмиче, све је више средње тешких и тешких болесника", каже Маркотић, додајући да симптома у свакој вирусној болести има више.

"И код грипе имате оне с тежим и лакшим симптомима. О овој болести још учимо", каже Маркотић.

Обољеле тренутно лијече симптоматском терапијом која укључује скидање температуре и давање доста текућине.

"У болници се још покушава шемама лијечења које су препоручене, а то је клорокин, хидроклорокин и ритонавир, а нове информације говоре и о покушајима лијечења другим љековима", каже Маркотић.

Објаснила је да већину болесника који могу код куће осигурати изолацију, а имају благе симптоме болести, пуштају кући, док су у болници углавном само тежи болесници или они који у дому не могу осигурати самоизолацију.

"И сви знају да се требају јавити љекару ако им се погорша стање, и бит ће поново примљени у болницу", каже Маркотић, додајући да су они увијек у контакту са својим љекаром породичне медицине. У случају да им се стање погорша, враћају их у болницу.

Иако су досад у правилу два негативна теста у размаку од 48 сати подразумијевала да је особа оздравила, Маркотић каже да када број обољелих још порасте, то више неће бити могуће.

"Вирус у носу може вити најдуже 25 дана. Дакле, неких 28 дана од дијагностициране болести требају бити у самоизолацији, након тога се сматра да више нису вироноше", каже Маркотић, додајући да се након тих 28 дана такве особе сматрају здравима.

Иако су у јеку епидемије у Кини информације из те земље говориле да се коронавирусом може заразити већ оздрављена особа, Маркотић каже да то ипак није тако.

"Нема података да се вирус може вратити. Такве приче су биле из Кине, но прије него што се знало да се вирус може задржати у носу. То није била поновна инфекција, него болест није била завршена. Управо захваљујући новим спознајама одређено је да људи буду четири тједна у изолацији", објаснила је Маркотић.

Такођер, разбија мит да вирус убија само старе, јер каже да не значи да ће сви млади оздравити, као ни да ће сви старији болесници умријети. На то утјече пуно фактора, међу осталим и количина вируса који су заражене особе примиле.

За разлику од већине земаља, Шведска није посегнула за драстичним методама сузбијања епидемије. Маркотић не мисли да су Швеђани добро поступили.

"Не пратим баш њихов систем у детаље. Али узмимо да Хрватска има четири, а Шведска око 10 милиона становника. Чињеница је да Шведска има 20 пута више умрлих, па ви сами закључите шта то значи", каже Маркотић.

Чињеница је да и Шведска сада ипак уводи мјере забране окупљања.

"Они су се одлучили за спорије увођење мјера. Која ће цијена тога бити, видјет ћемо", каже Маркотић.

У Хрватској је досад регистровано 790 заражених коронавирусом, шест особа је преминуло, а 67 је оздравило.

(Клиx) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Марко

31.03.2020 08:30

Хрвати најтеже случајеве короне лијече доказаним лијеком за борбу против маларије у комбинацији са антибиотицима и цинком. Јако паметно од њих , браво свака вам част, надам се да ће и наши љекари извући поуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идол

31.03.2020 10:05

Ај код њих се лијеци

Name

Ре

31.03.2020 13:14

Одакле љекови, одакле цинк? Па код нас ни стетоскопа нема.

Name

Сова

31.03.2020 08:34

Конацно неста паметно од хрвата... Било би нормално болесне изоловати а здраве у фирме да раде. Знају сефови ко је здрав и способан. А не овако стварати амбијент тоталног нерада да би се додворило мултинационалним компанијама..

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

31.03.2020 08:53

Вецина земаља које су изоловале градјане це увести ванредно стање због економије.Сведска ради,и пази се цороне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех..

31.03.2020 08:55

Успоређује Хрватску и Шведску..Држи те се ви својих метода.Пустите шведе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ех

31.03.2020 10:18

Шведска ће бити гора од Италије!

Name

Ре ре ех.

31.03.2020 11:38

Будеш ли ти на власти у Шведској сигурно...

Name

Сана

31.03.2020 09:06

Пуца свјетска завјера. Све је била лаз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

31.03.2020 10:14

Цар је го

ОДГОВОРИТЕ