Апелују да отказ радницима буде посљедња мјера

Поводом информација да послодавци радницима нуде потписивање споразумног раскида уговора о раду због обуставе рада и отежаног пословања, из републичке инспекције рада скрећу пажњу радницима шта за њих значи потписивање таквог споразума.

Република Српска 30.03.2020 | 16:47
Апелују да отказ радницима буде посљедња мјера

"Споразумни раскид уговора о раду, представља двострани правни акт, између радника и послодавца у коме се дефинишу услови престанка уговора о раду на основу њихове међусобне сагласности. Он производи правно дејство од дана овјере потписа радника на споразуму од стране надлежног органа локалне самоуправе. Наступањем тог датума престају сва права и обавезе из радног односа, те је послодавац обавезан да радника одјави са обавезних доприноса", наводе у Инспекторату РС.

Наводе да код споразумног раскида уговора о раду нема отказног рока, јер се у овом случају не ради о отказу, а у складу са одредбама Закона о раду у овим случајевима радник нема ни право на отпремнину.

Оно што је јако важно, кажу у Инспекторату РС, је да радници знају уколико закључе споразумни раскид уговора о раду, је да у складу са важећим прописима неће моћи остварити накнаду за незапослене особе, нити здравствено осигурање и пензијско и инвалидско осигурање.

"Закључивањем споразумног раскида уговора о раду радник свјесно и на недвосмислен начин доприноси престанку радног односа, јер је за исто била потребна и воља радника што се доказује његовим потписом, те се сматра да је радник сагласан са раскидом уговора", наглашавају у Инспекторату РС истичући да инспекција рада не може дати радницима инструкцију да ли да потписују или не потписују споразумне раскиде уговора о раду, јер је исто израз воље самог радника.

"Након потписивања таквог споразума, радник може само у судском поступку да покуша оспоравати властити потпис. Свјесни смо да ће актуална ситуација оставити низ посљедица на привреду и економију. Влада РС утврдила је низ мјера с циљем помоћи приврединим субјектима ради превазилажења потешкоћа у пословању. Желимо апеловати на послодавце да у разговору са радницима покушају усагласити рјешење о начину радног ангажовања и исплати плата, а да последња мјера буде отказ уговора и одјава дјелатности ", поручено је из Инспектората Републике Српске.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

жика ж

30.03.2020 15:41

Док је вама Бисерке Рудоње и Радоавана нејаког не брините за своју будућност аћи за будућност дјеце трдбаћи би.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

30.03.2020 15:51

Ма нека одпусте нека дају отказе видецемо ко це им радити за два месеца ... и.пази молим те тразе помоц тобозе нераде пропадосе а сваки вози ауто најмање од 50 000 вредности , нека прода ауто нека затвори фирму ако не мозе радити науцили лопатом купити па сада им необицно , АКО ДАЈУ ПОМОЦ ОВИМ КАПИТАЛИСТИМА ГЛАСАЦУ ЗА СДС ..

ОДГОВОРИТЕ