Apeluju da otkaz radnicima bude posljednja mjera

Povodom informacija da poslodavci radnicima nude potpisivanje sporazumnog raskida ugovora o radu zbog obustave rada i otežanog poslovanja, iz republičke inspekcije rada skreću pažnju radnicima šta za njih znači potpisivanje takvog sporazuma.

Republika Srpska 30.03.2020 | 16:47
Apeluju da otkaz radnicima bude posljednja mjera

"Sporazumni raskid ugovora o radu, predstavlja dvostrani pravni akt, između radnika i poslodavca u kome se definišu uslovi prestanka ugovora o radu na osnovu njihove međusobne saglasnosti. On proizvodi pravno dejstvo od dana ovjere potpisa radnika na sporazumu od strane nadležnog organa lokalne samouprave. Nastupanjem tog datuma prestaju sva prava i obaveze iz radnog odnosa, te je poslodavac obavezan da radnika odjavi sa obaveznih doprinosa", navode u Inspektoratu RS.

Navode da kod sporazumnog raskida ugovora o radu nema otkaznog roka, jer se u ovom slučaju ne radi o otkazu, a u skladu sa odredbama Zakona o radu u ovim slučajevima radnik nema ni pravo na otpremninu.

Ono što je jako važno, kažu u Inspektoratu RS, je da radnici znaju ukoliko zaključe sporazumni raskid ugovora o radu, je da u skladu sa važećim propisima neće moći ostvariti naknadu za nezaposlene osobe, niti zdravstveno osiguranje i penzijsko i invalidsko osiguranje.

"Zaključivanjem sporazumnog raskida ugovora o radu radnik svjesno i na nedvosmislen način doprinosi prestanku radnog odnosa, jer je za isto bila potrebna i volja radnika što se dokazuje njegovim potpisom, te se smatra da je radnik saglasan sa raskidom ugovora", naglašavaju u Inspektoratu RS ističući da inspekcija rada ne može dati radnicima instrukciju da li da potpisuju ili ne potpisuju sporazumne raskide ugovora o radu, jer je isto izraz volje samog radnika.

"Nakon potpisivanja takvog sporazuma, radnik može samo u sudskom postupku da pokuša osporavati vlastiti potpis. Svjesni smo da će aktualna situacija ostaviti niz posljedica na privredu i ekonomiju. Vlada RS utvrdila je niz mjera s ciljem pomoći privredinim subjektima radi prevazilaženja poteškoća u poslovanju. Želimo apelovati na poslodavce da u razgovoru sa radnicima pokušaju usaglasiti rješenje o načinu radnog angažovanja i isplati plata, a da poslednja mjera bude otkaz ugovora i odjava djelatnosti ", poručeno je iz Inspektorata Republike Srpske.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

žika ž

30.03.2020 17:41

Dok je vama Biserke Rudonje i Radoavana nejakog ne brinite za svoju budućnost aći za budućnost djece trdbaći bi.

ODGOVORITE
Name

Joja

30.03.2020 17:51

Ma neka odpuste neka daju otkaze videcemo ko ce im raditi za dva meseca ... i.pazi molim te traze pomoc toboze nerade propadose a svaki vozi auto najmanje od 50 000 vrednosti , neka proda auto neka zatvori firmu ako ne moze raditi naucili lopatom kupiti pa sada im neobicno , AKO DAJU POMOC OVIM KAPITALISTIMA GLASACU ZA SDS ..

ODGOVORITE