Љубимци не могу да пренесу коронавирус али обратите пажњу кад их шетате!

Власници кућних љубимаца би, током пандемије коронавируса, требало релативно мало да прилагоде навике кућним љубимцима, али нема потребе да буду узнемирени или напусте своје псе, судећи према ветеринарима и другим медицинским радницима, пише Тхе Ирисх Тимес.

Занимљивости 29.03.2020 | 19:49
Љубимци не могу да пренесу коронавирус али обратите пажњу кад их шетате!

Ветеринар, Бреј, рекао је да “пси и мачке не могу добити коронавирус, али би требало да држите свог пса на удаљености од два метра од других паса и људи, уколико излазите напоље у шетњу”.

- Као и било која друга површина, и псећа длака може пренети вирус на људе, тако да је потребно укључити малу изолацију. Шампон ће држати пса чистим и убити вирусе – саветује он.

Он је додао и да постоји доста начина на које власник пса може бринути о здрављу животиње, као и о свом и кучетовом менталном здрављу. Неки од тих савета могу се наћи на “Фејсбук” страници “Пете тхе Вет”, а још више на “Догс Труст” страници.

<див цласс="грид-имаге-wраппер"> <див цласс="грид-имаге-иннер ратио-169">

- Уколико је ваша мачка такав тип да воли да посети две или три друге куће током дана, размислите о томе да је држите затворену – каже он.

Напомиње се и да они који су у изолацији, не би требало да дозволе да други људи додирују њихове љубимце.

<х2>Нема доказа

Судећи према експертима, “Ковид-19” се не може преносити са људи на животиње или обрнуто. Уколико је вашег љубимца дирао неко ко је заражен, онда постоје шансе да се вирус прошири уколико још неко дође у контакт са вашим љубимцем, али шансе за ово су прилично мале – каже Кармел Мареј, представница центара за животиње.

- Молимо власнике кућних љубимаца да се не брину за своје љубимце. Важно је да имате интеракцију са својим љубимцима као и обично и да редовно перете руке након контакта са било којом животињом – додаје она.

Светска здравствена организација је, такође, саопштила да не постоје докази да љубимци, попут породичног пса или мачке , могу ширити вирус.

<имг срц="хттпс://www.ртвбн.цом/стораге/галлерy/2020-03-29/03292020064836.јпг" алт="" wидтх="830" хеигхт="553" />

Ови коментари дошли су након што је јавношћу кренула да кружи прича да је у Хонг Конгу пас показао “слабу позитивност” на тесту за коронавирус.

Међутим, Светска здравствена организација је рекла да се коронавирус преноси искључиво путем излучевина које се избацују кашљањем, кијањем или лизањем и излучевинама из носа. Иако су пси познати по балављењу и лизању, нема доказа о оваквом преносу болести, за сада.

Извор: Телеграф.рс

Коментари / 0

Оставите коментар