Истраживачи у дилеми: Када се тачно вирус корона појавио у Европи?

Италијански истраживачи испитују да ли је виши од уобичајеног броја случајева упале плућа и сезонског грипа у Ломбардији у последњој четвртини 2019. године сигнал да се нови коронавирус можда проширио из Кине раније него што се првобитно мислило.

Свијет 29.03.2020 | 13:19
Истраживачи у дилеми: Када се тачно вирус корона појавио у Европи?

Адријано Декарли, епидемиолог и професор медицинске статистике на Универзитету у Милану, казао је да је забележен „значајан“ пораст броја пацијената хоспитализованих због упале плућа и грипа у областима Милана и Лодија између октобра и децембра прошле године.

Он је казао да не може дати тачне цифре, али да су „стотине“ људи више него уобичајено хоспитализоване у последња три мјесеца 2019. у тим областима - два најтеже погођена града у Ломбардији - због упале плућа и симптома које изазива грип, и да су поједини од њих преминули.

Декарли проучава болничке извештаје и друга клиничка документа о тим случајевима, укључујући и она за особе које су касније умрле код куће, како би покушао да схвати да ли је епидемија новог коронавируса већ тада била захватила Италију.

„Желимо да утврдимо да ли је вирус већ био у Италији крајем 2019 и – уколико јесте – зашто је остао непримећен релативно дуг временски период како бисмо имали јаснију слику у случају да треба да се суочимо са другим таласом епидемије“, казао је.

Светска здравствена организација тврди да је ковид-19, респираторна болест, био непознат пре него што је епидемија забележена у Вухану, у централној Кини, у децембру.

Декарли је казао да када његово истраживање буде завршено, локалне здравствене власти могу одлучити да траже дозволу за ексхумацију тела особа са сумњивим симптомима.

Други експерти доводе у питање хипотезу да је нови вирус циркулисао Европом пре краја 2019.

„Сматрам да је крајње невероватно да је вирус био присутан у Европи пре јануара", казао је Пол Хантер, професор медицине на британском универзитету Источна Англија, који прати развој пандемије.

Хантер каже да осим уколико италијански научници не добију позитивне резултате из узорака узетих и похрањених у то време, онда њихова тврдња неће имати кредибилитет.

 

Он је додао да, имајући у виду да знамо колико је вирус заразан, и упоредимо број пацијената без симптома са бројем оних који се разболе, „незамисливо је да нисмо имали прилично велику епидемију у Европи много раније ако су то заиста били случајеви ковида-19“.

Италија, која сада има највећи број смртних случајева од ковида-19 на свету, први случај заразе имала је 21. фебруара, мада поједини научници сматрају да је вирус у тој земљи почео да циркулише најмање месец дана раније.

„Вирус је већ био овде у другој половини јануара“, казао је Масимо Гали, шеф инфективне клинике болнице Сако у Милану и професор на одсеку за биомедицинске и клиничке науке на Универзитету у Милану.

Он је, међутим казао да је вероватноћа да је вирус циркулисао Италијом пре јануара „веома ниска“.

Ђузепе Ремуци, директор Инстута Марио Негри за фармаколошка испитивања у Милану, казао је да су поједини лекари опште праксе у Ломбардији пријавили необичне случајеве упале плућа крајем прошле године који сада изгледају сумњиво.

„Ниједан од тих случајева није документован као ковид-19 јер није било доказа о постојању ковида-19“, казао је за Ројтерс.

Додао је да су поједини извештаји у научним часописима такође навели друге научнике да постављају питање да ли је могуће да се вирус појавио у Кини већ почетком октобра.

(Курир.рс/Вијести.ме)

 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Петар

29.03.2020 11:39

Око Никољдана смо цитава моја породица, као и зенини и моји, били заразни нецим много слицним. Нисмо били нигдје вани, дијете је то покупили у ВРТИЦУ наравно и заразило све нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алф

29.03.2020 11:51

Све се слазем , по мени цорона је само сезонски грип а неки свјетски моцници су направили сценарије из разлога економских гео-политицкик и ко зна каквих . Ове не видјене мјере рестрикције су мозда сценарио да се промјени свјетски поредак економски однос снага . Ово је само моје градјанско мисљење и позивам све градјане да постују прописане мјере и слусају упутства надлезних . Дакле ово је само моје мисљење и користим мозда посљедњу прилику да мислим и мисљење износим јер мозда це сљедеца мјера бити забрана мисљења и износења мисљења . Ја цу и тада као легалиста и савјестан градјанин послусати званицнике и као и сада постовати све мјере и прописе и престати мислити и износити мисљења .

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Алфа

29.03.2020 16:51

Браво мајсторе. Мислим да је ту сва поента....не смијемо милсити, поготово не својом главом.

Name

МНГ

29.03.2020 18:00

Већ је сада ВСТС (зашта није надлежан) прогласио затварање свих судова.. Да не би неко можда тужио државу. И ако људи не плате казне, него траже суд, е сад не може!

Name

Смијесни Додик

29.03.2020 11:51

Поцетком зиме у ФБиХ прилицно велики број старијих, као и дјеце је имао веома необицно јаку грипу, а сто је необицно у томе јесте да сви описују симптоме слицне корона вирусу. Па сад ви контајте ста се све крије иза овога, а ево и Италијани сад о томе прицају, по мени несто нестима око овога свега, зиви били па видјели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВУКОТА

29.03.2020 12:10

Потписујем ово што си написао

Name

Реалф

29.03.2020 12:21

Е мој Алф! Са које ти планете долазиш....?

Name

То су

29.03.2020 15:03

Цињенице.

Name

гуз

29.03.2020 12:35

Треба увести санкције Кини због тога сто је крила информације,то це се и десити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозда је и у Италији прво

29.03.2020 15:02

Био.

Name

Хелико Петер

29.03.2020 12:55

По мени је ово драма без везе. Сезонска грипа јачег типа. Ко је одлежи постаје имун на њу. Старији треба да се чувају а млађи се могу инфицирати без проблема, јер ће имати симптоми обичне грипе, одлежати је и самим тиме постати отпорни и вирус ће стати. Страх је заразнији од Цовид-19.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

29.03.2020 15:02

И резим.