Синдикат доктора: Тестирање у БиХ је споро и недовољно

Савез струковних синдиката доктора медицине и стоматологије Федерације Босне и Херцеговине истиче да је у актуелној епидемији корона вируса у БиХ тестирање на вирус споро и недовољно.

Босна и Херцеговина 29.03.2020 | 13:06
Синдикат доктора: Тестирање у БиХ је споро и недовољно

Синдикат поновно апелује надлежнима да интензивирају све аспекте борбе против епидемије која пријети да потпуно и трајно поремети здравствени систем Федерације и државе БиХ, саопштено је из тог синдиката уз напомену да доктори овај апел упућују поводом пандемије Цовид-19 изазване вирусом САРС-ЦоВ-2, с којом се цијели свијет бори већ трећи мјесец.

Савез струковних синдиката доктора медицине и стоматологије ФБиХ поново апелујена надлежне да интензивирају све аспекте борбе против епидемије која пријети да "потпуно и трајно поремети здравствени систем Федерације БиХ и државе БиХ".

"Ово до сада није довољно и ми доктори смо свакодневно свједоци томе. Немамо адекватну заштитину опрему или барем већина нас је нема. Истурени смо у борби против заразе без основних средстава заштите, док држава преспоро и дјеломично реагује. Присиљени смо да се сами организујемо као синдикат и набављамо својим каналима неопходну заштитну опрему. Све то три седмице након што је Свјетска здравствена организација прогласила пандемију и двије седмице од када је ФБиХ прогласила ванредне мјере", наводе из Синдиката.

Истичу такође како се ова пандемија, као свака досадашња и будућа, може побиједити на само један начин: тестирањем особа, потом изолацијом позитивних особа и ограничавањем броја заражених до потпуног престанка пандемије.

(Фена)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Логика

29.03.2020 11:33

Наравно да су тренутне мјере недовољне и да нас воде у пропаст. Умјесто да хитно набаве тестове и тестирају сто веци број становника, политицари пустају да се вирус сири даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

29.03.2020 11:45

Федерални синдикат с правом критикује федералце. Ја сам за одвајање и ова ситуација је показала да је Федерација хотицнији дио дрзавне заједнице у којем се не зна ко пије ко плаца

Name

Радивоје

29.03.2020 13:34

Ако тестова нема цим тестирати Али маса народа це сама платити тестирање за себе и својих најблизих само треба тестове набавити

Name

Хари

29.03.2020 11:42

У рс је 3 пута висе тестираних људи него у федерацији и сад наси казу код нас је мање обољелих ми се боље цувамо и боље мјере имамо појацајте тестирање па це те видјети..јуце рс је тестирала 400 и висе људи а ми смо толико за мјесец дана срамота..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цутање

29.03.2020 11:46

Назалост, ово је све посљедица дугогодисњег цутања. Синдикат је постојао само на папиру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоцо

29.03.2020 16:32

Јес Рс тестирала 3 а Федерација једног

Name

Споро итекако

29.03.2020 11:52

Па, малоприје смо гледали пресс из Кантона Сарајево (БХТВ) тестирали само око 40-ак људи у Сарајеву. Па, то не да је премало, него не треба ни спомињати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

29.03.2020 12:29

И шта сад, нисмо тестирали, људи не умиру, нису болесни, која је сврха тестирати сваког појединца. Јеси ли се тестирала на ХИВ или хепатитис ц, наравно да ниси јер ниси била у контакту са зараженом особом и немаш никаквих симптома.

Name

незнам

29.03.2020 13:50

А ванредно стање???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

29.03.2020 17:09

Највероватније це доци до озбиљних проблема у федерацији због вируса , јер пратеци медије портале изјаве градјана стања у здраству ... они висе као она зрела круска сто само цека да опане , неозбиљно су се поставили са овим проблемом њима је битно ста влада републике српске ради одлуцује ста је министат сетаниц изјавио прозивају цовека називају погрдним називима зато це им се обити о главу у року десет дана неце знати где ударају....

ОДГОВОРИТЕ