У дистрикту Брчко 1000 особа под надзором

На подручју Брчко дистрикта стање са вирусом корона данас је без битнијих промјена. Нема новозаражених, а под надзором је 1000 особа. Од укупно 27 тестираних 24 особе су негативне на вирус корона, један налаз се очекује док су двије особе, за које је раније утврђено да су заражене вирусом, у кућној изолацији.

Босна и Херцеговина 27.03.2020 | 17:13
У дистрикту Брчко 1000 особа под надзором

Нихад Шибоњић, директор ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“ рекао је да су у организационом, материјалом и кадровском смислу урадили све како би што боље одговорили на ситуацију изазвану вирусом корона.

-Организационо смо од једног здравственог система направили три система. Све пацијенте који нису сумњиви на вирус и даље лијечимо у главној згради болнице. Зграда плућног одјељења је испражњена и њу смо планирали за смјештај пацијената позитивних на вирус који требају болничко лијечење. Трећи дио, зграду одјељења гинекологије, са око 60 кревета и двије операционе сале,  користићемо  за  пацијенте код којих није доказан вирус али имају епидемиолошке или клиничке знакове обољења од вируса – рекао је Шибоњић.

Директор Болнице Душан Стокић је додао да сви пацијенти који улазе у болницу попуњавају анкетни упитник о контактима, ранијем мјесту боравка и симптомима који би евентуално могли упућивати на ЦОВИД 19 инфекцију. И брчански Дом здравља је предузео мјере одвојеног третирања пацијенте који немају симтоме и потенцијално заражене вирусом корона.

- Формирали смо мобилне тимове који након узетих података и постављене сумње на контакт и симптоме одлазе на терен и врше преглед  пацијената. Уколико је потребно даље испитивање или  лијечење пацијенти се кроз посебан режим упућују на тестирање и дијагностицирање – рекао је Борислав Ђулабић, директор Дома здравља.

Подсјетили су да је у току набавка опреме ЦТ апарата, покретног РТГ апарата, десет респиратора и уређаја за тестирање као и да заштитна опрема стиже свакодневно те да за своје потребе имају довољно дезифенкционих средстава.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар