U distriktu Brčko 1000 osoba pod nadzorom

Na području Brčko distrikta stanje sa virusom korona danas je bez bitnijih promjena. Nema novozaraženih, a pod nadzorom je 1000 osoba. Od ukupno 27 testiranih 24 osobe su negativne na virus korona, jedan nalaz se očekuje dok su dvije osobe, za koje je ranije utvrđeno da su zaražene virusom, u kućnoj izolaciji.

Bosna i Hercegovina 27.03.2020 | 17:13
U distriktu Brčko 1000 osoba pod nadzorom

Nihad Šibonjić, direktor JZU „Zdravstveni centar Brčko“ rekao je da su u organizacionom, materijalom i kadrovskom smislu uradili sve kako bi što bolje odgovorili na situaciju izazvanu virusom korona.

-Organizaciono smo od jednog zdravstvenog sistema napravili tri sistema. Sve pacijente koji nisu sumnjivi na virus i dalje liječimo u glavnoj zgradi bolnice. Zgrada plućnog odjeljenja je ispražnjena i nju smo planirali za smještaj pacijenata pozitivnih na virus koji trebaju bolničko liječenje. Treći dio, zgradu odjeljenja ginekologije, sa oko 60 kreveta i dvije operacione sale,  koristićemo  za  pacijente kod kojih nije dokazan virus ali imaju epidemiološke ili kliničke znakove oboljenja od virusa – rekao je Šibonjić.

Direktor Bolnice Dušan Stokić je dodao da svi pacijenti koji ulaze u bolnicu popunjavaju anketni upitnik o kontaktima, ranijem mjestu boravka i simptomima koji bi eventualno mogli upućivati na COVID 19 infekciju. I brčanski Dom zdravlja je preduzeo mjere odvojenog tretiranja pacijente koji nemaju simtome i potencijalno zaražene virusom korona.

- Formirali smo mobilne timove koji nakon uzetih podataka i postavljene sumnje na kontakt i simptome odlaze na teren i vrše pregled  pacijenata. Ukoliko je potrebno dalje ispitivanje ili  liječenje pacijenti se kroz poseban režim upućuju na testiranje i dijagnosticiranje – rekao je Borislav Đulabić, direktor Doma zdravlja.

Podsjetili su da je u toku nabavka opreme CT aparata, pokretnog RTG aparata, deset respiratora i uređaja za testiranje kao i da zaštitna oprema stiže svakodnevno te da za svoje potrebe imaju dovoljno dezifenkcionih sredstava.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar