У Јапану се такмиче у прављењу баштенских пејзажа на камионима!

Сваке године стручњаци за пејзажно уређење башта и вртова из целог Јапана се окупљају да би учествовали у такмичењу "Кеи Труцк Гарден", у уређењу и прављењу баштенских пејзажа односно (вртова, башта) на мини камионима !

Занимљивости 25.03.2020 | 22:22
У Јапану се такмиче у прављењу баштенских пејзажа на камионима!

Јединственом догађају који учесници претварајучи мини камионеу најимпозантније минијатурне пејзаже баште (вртове) које можете замислити. Резултати су инспиришуц́и и веома занимљиви!

Кеи Труцк (Кеи камионет), или на јапанском "кеи-тора“ , је мало, али практично корисно возило израђено у Јапану, али се користи широм Азије, пре свега у грађевинарству и пољопривреди. Ови камионети су део јапанска културе деценијама и људи их воле јер нуди много пртљажног простора и лако је маневрисати уским јапанаским старим улицама.

Али једном годишње, мали камионети заузимају централно место као "платна" за генијална ремек дела, током такмичења које се зове "Кеи Труцк Гарден" где  јапански  стручњаци за уређење пејзажа (баштованства) ислажу своја мини ремек дела.




То је посебан догађај под покровитељством Јапанске федерације пејзажних извођача. Као што можете видети на фотографијама, ови мобилни минијатурни вртови су нешто фантастично и јединствено!

Уметници који се баве пејзажним уређивањем башта (баштованством), који учествују у годишњем такмичењу "Кеи Труцк Гарден" за баштованство, те стижу са својим мини неопремљеним камионима и имају неколико сати да своје теретне мини камионете претворе у импресивне минијатурне екосистеме.

Постоји неколико ограничења, па такмичари често пуштају своју машту да убацује елементе попут акваријума, минијатурних слапова или чак функционалне расвете. Комисија судија рангира пријаве на основу критеријума попут планирања, изражавања, дизајна и извршења брзине "задатка".

Иначе традиционалне јапанске баште сматрају се најлепшим на свету, па није ни чудо што многи од такмичења у годишњем такмичењу за баштованство Кеи камиона често укључују класичне елементе као што су шљунчане стазе, бонсај, бамбус, маховина или традиционална клизна јапанска врата.

Прошлогодишње такмичење одржано је у априлу, али имајуц́и у виду да пандемија Цовид-19 (корона вируса) није поштедела Јапан, издање за 2020.годину ц́е највероватније бити поништено или одложено у најбољем случају.

Извор: Занимљивостидана.цом

 

Коментари / 0

Оставите коментар