U Japanu se takmiče u pravljenju baštenskih pejzaža na kamionima!

Svake godine stručnjaci za pejzažno uređenje bašta i vrtova iz celog Japana se okupljaju da bi učestvovali u takmičenju "Kei Truck Garden", u uređenju i pravljenju baštenskih pejzaža odnosno (vrtova, bašta) na mini kamionima !

Zanimljivosti 25.03.2020 | 22:22
U Japanu se takmiče u pravljenju baštenskih pejzaža na kamionima!

Jedinstvenom događaju koji učesnici pretvarajuči mini kamioneu najimpozantnije minijaturne pejzaže bašte (vrtove) koje možete zamisliti. Rezultati su inspirišući i veoma zanimljivi!

Kei Truck (Kei kamionet), ili na japanskom "kei-tora“ , je malo, ali praktično korisno vozilo izrađeno u Japanu, ali se koristi širom Azije, pre svega u građevinarstvu i poljoprivredi. Ovi kamioneti su deo japanska kulture decenijama i ljudi ih vole jer nudi mnogo prtljažnog prostora i lako je manevrisati uskim japanaskim starim ulicama.

Ali jednom godišnje, mali kamioneti zauzimaju centralno mesto kao "platna" za genijalna remek dela, tokom takmičenja koje se zove "Kei Truck Garden" gde  japanski  stručnjaci za uređenje pejzaža (baštovanstva) islažu svoja mini remek dela.




To je poseban događaj pod pokroviteljstvom Japanske federacije pejzažnih izvođača. Kao što možete videti na fotografijama, ovi mobilni minijaturni vrtovi su nešto fantastično i jedinstveno!

Umetnici koji se bave pejzažnim uređivanjem bašta (baštovanstvom), koji učestvuju u godišnjem takmičenju "Kei Truck Garden" za baštovanstvo, te stižu sa svojim mini neopremljenim kamionima i imaju nekoliko sati da svoje teretne mini kamionete pretvore u impresivne minijaturne ekosisteme.

Postoji nekoliko ograničenja, pa takmičari često puštaju svoju maštu da ubacuje elemente poput akvarijuma, minijaturnih slapova ili čak funkcionalne rasvete. Komisija sudija rangira prijave na osnovu kriterijuma poput planiranja, izražavanja, dizajna i izvršenja brzine "zadatka".

Inače tradicionalne japanske bašte smatraju se najlepšim na svetu, pa nije ni čudo što mnogi od takmičenja u godišnjem takmičenju za baštovanstvo Kei kamiona često uključuju klasične elemente kao što su šljunčane staze, bonsaj, bambus, mahovina ili tradicionalna klizna japanska vrata.

Prošlogodišnje takmičenje održano je u aprilu, ali imajući u vidu da pandemija Covid-19 (korona virusa) nije poštedela Japan, izdanje za 2020.godinu će najverovatnije biti poništeno ili odloženo u najboljem slučaju.

Izvor: Zanimljivostidana.com

 

Komentari / 0

Ostavite komentar