Рокови теку, угрожено право на правду

Одлука о ограничавању рада у судовима и тужилаштвима у БиХ, коју је Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ због вируса корона донио на телефонској сједници 22. марта, могла би да изазове велике проблеме уколико се што прије не донесу одговарајући прописи јер је у овом тренутку грађанима онемогућено да се у законски прописаним роковима обраћају суду, а због чега могу изгубити право на заштиту.

Босна и Херцеговина 25.03.2020 | 07:33
Рокови теку, угрожено право на правду

"Велики је број случајева гдје се некоме због нерада судова може ускратити право на судску заштиту. У готово свим законима постоје рокови, а сада је њихово поштивање упитно и у овим околностима немогуће их је испоштовати, због чега би могли настати бројни проблеми", испричао је извор "Независних". Самом одлуком ВСТС-а, између осталог, дефинисано је да се одлажу главни претреси у кривичној материји осим у предметима у којима је одређен притвор или се тражи одређивање притвора или у којима постоји опасност од застарјелости или у осталим хитним случајевима прописаним кривичним законима у БиХ. Такође, овом одлуком дефинисано је да се одлажу рочишта у прекршајној и грађанској материји, те да у судове и тужилаштва долазе само оне судије и тужиоци који су тај дан дежурни, у складу са листама дежурства. 

"Предсједници судова и главни тужиоци су у обавези процијенити опасност по здравље људи и донијети ад хоц одлуке које су у погледу организације рада у судовима и тужилаштвима рестриктивније од мјера из ове одлуке уколико је потребно", наводи се у Одлуци о ограничавању рада у судовима и тужилаштвима у БиХ. 

У пракси би се могло десити да, рецимо, странка која има рок од 30 дана да поднесе тужбу или жалбу на неку одлуку то не може учинити, а по одређеним законима ту тужбу или жалбу надлежни суд мора одбити јер није поднесена у прописаним роковима.  У самом ВСТС-у кажу да је могуће да дође до проблема у овом смислу уколико ситуација која је данас у вези са вирусом корона потраје, те да се активно ради на томе да се и ти проблеми отклоне.  Милан Тегелтија, предсједник ВСТС-а, рекао је да ће ВСТС на сутрашњој телефонској сједници разматрати иницијативу за доношење одговарајућих прописа на нивоу БиХ, ентитета и Брчко дистрикта којима би био саниран проблем за вријеме трајања ванредних околности.

Он је за агенцију Срна рекао и то да ће нови режим рада правосудних институција у БиХ утицати на правосуђе и његову ефикасност у свим сегментима, као и на све друге области живота. 

"Тешко је правити процјене јер не знамо колико ће ова ситуација да траје. У сваком случају, здравље становништва је на првом мјесту, правосуђе ради у нужном капацитету, а о посљедицама ћемо моћи говорити тек након окончања ове ситуације", рекао је Тегелтија. 

И Ранко Дебевец, предсједник Суда БиХ, рекао је да се хитни случајеви процесуирају уредно те да се спроводе мјере у складу са новонасталом ситуацијом, али да се све остало одвија успорено.  Када је ријеч о Тужилаштву БиХ, Гордана Тадић, главни тужилац, истакла је да ће Тужилаштво БиХ наставити да ради, посебно на дјелима која се односе на злоупотребе које угрожавају здравље грађана.

"Донијели смо интерне процедуре за заштиту запослених у Тужилаштву БиХ, као и одлуку и измјену одлуке ради обезбјеђења минималног процеса рада и несметаног обављања редовних послова из надлежности Тужилаштва БиХ, а на основу одлуке Савјета министара о увођењу стања природне и друге несреће у БиХ, као и одлуке ВСТС-а по том питању", рекла је Тадићева.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Рокови

25.03.2020 08:22

Аман човјече, какви прописи! Донесите одуку, као што је европски суд донио. Ускладите рокове према одлуци да се не ради, Каква је одлука нема рада суда, а рокове нисте прецизирали? Зашто нисте ставили тачку, сви рокови почињу да теку од дана престанка ванредног стана и то од дана у коме је дошло до прекида рока. И да одлука о роковима дјелује од 15.03.2020.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рокови

25.03.2020 10:12

Грешка 16.03.2020. Тада је ВСТВ донио одлуку.