Rokovi teku, ugroženo pravo na pravdu

Odluka o ograničavanju rada u sudovima i tužilaštvima u BiH, koju je Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH zbog virusa korona donio na telefonskoj sjednici 22. marta, mogla bi da izazove velike probleme ukoliko se što prije ne donesu odgovarajući propisi jer je u ovom trenutku građanima onemogućeno da se u zakonski propisanim rokovima obraćaju sudu, a zbog čega mogu izgubiti pravo na zaštitu.

Bosna i Hercegovina 25.03.2020 | 07:33
Rokovi teku, ugroženo pravo na pravdu

"Veliki je broj slučajeva gdje se nekome zbog nerada sudova može uskratiti pravo na sudsku zaštitu. U gotovo svim zakonima postoje rokovi, a sada je njihovo poštivanje upitno i u ovim okolnostima nemoguće ih je ispoštovati, zbog čega bi mogli nastati brojni problemi", ispričao je izvor "Nezavisnih". Samom odlukom VSTS-a, između ostalog, definisano je da se odlažu glavni pretresi u krivičnoj materiji osim u predmetima u kojima je određen pritvor ili se traži određivanje pritvora ili u kojima postoji opasnost od zastarjelosti ili u ostalim hitnim slučajevima propisanim krivičnim zakonima u BiH. Takođe, ovom odlukom definisano je da se odlažu ročišta u prekršajnoj i građanskoj materiji, te da u sudove i tužilaštva dolaze samo one sudije i tužioci koji su taj dan dežurni, u skladu sa listama dežurstva. 

"Predsjednici sudova i glavni tužioci su u obavezi procijeniti opasnost po zdravlje ljudi i donijeti ad hoc odluke koje su u pogledu organizacije rada u sudovima i tužilaštvima restriktivnije od mjera iz ove odluke ukoliko je potrebno", navodi se u Odluci o ograničavanju rada u sudovima i tužilaštvima u BiH. 

U praksi bi se moglo desiti da, recimo, stranka koja ima rok od 30 dana da podnese tužbu ili žalbu na neku odluku to ne može učiniti, a po određenim zakonima tu tužbu ili žalbu nadležni sud mora odbiti jer nije podnesena u propisanim rokovima.  U samom VSTS-u kažu da je moguće da dođe do problema u ovom smislu ukoliko situacija koja je danas u vezi sa virusom korona potraje, te da se aktivno radi na tome da se i ti problemi otklone.  Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a, rekao je da će VSTS na sutrašnjoj telefonskoj sjednici razmatrati inicijativu za donošenje odgovarajućih propisa na nivou BiH, entiteta i Brčko distrikta kojima bi bio saniran problem za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti.

On je za agenciju Srna rekao i to da će novi režim rada pravosudnih institucija u BiH uticati na pravosuđe i njegovu efikasnost u svim segmentima, kao i na sve druge oblasti života. 

"Teško je praviti procjene jer ne znamo koliko će ova situacija da traje. U svakom slučaju, zdravlje stanovništva je na prvom mjestu, pravosuđe radi u nužnom kapacitetu, a o posljedicama ćemo moći govoriti tek nakon okončanja ove situacije", rekao je Tegeltija. 

I Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, rekao je da se hitni slučajevi procesuiraju uredno te da se sprovode mjere u skladu sa novonastalom situacijom, ali da se sve ostalo odvija usporeno.  Kada je riječ o Tužilaštvu BiH, Gordana Tadić, glavni tužilac, istakla je da će Tužilaštvo BiH nastaviti da radi, posebno na djelima koja se odnose na zloupotrebe koje ugrožavaju zdravlje građana.

"Donijeli smo interne procedure za zaštitu zaposlenih u Tužilaštvu BiH, kao i odluku i izmjenu odluke radi obezbjeđenja minimalnog procesa rada i nesmetanog obavljanja redovnih poslova iz nadležnosti Tužilaštva BiH, a na osnovu odluke Savjeta ministara o uvođenju stanja prirodne i druge nesreće u BiH, kao i odluke VSTS-a po tom pitanju", rekla je Tadićeva.

(Nezavisne)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Rokovi

25.03.2020 08:22

Aman čovječe, kakvi propisi! Donesite oduku, kao što je evropski sud donio. Uskladite rokove prema odluci da se ne radi, Kakva je odluka nema rada suda, a rokove niste precizirali? Zašto niste stavili tačku, svi rokovi počinju da teku od dana prestanka vanrednog stana i to od dana u kome je došlo do prekida roka. I da odluka o rokovima djeluje od 15.03.2020.

ODGOVORITE
Name

Rokovi

25.03.2020 10:12

Greška 16.03.2020. Tada je VSTV donio odluku.