Историјска заплијена кокаина, потрага за Црногорцима

У шверцу скоро шест тона кокаина, који је у водама код Венецуеле пре два месеца спречила велика међународна полицијска акција, полиција сумњичи држављане Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Регион 25.03.2020 | 07:15
Историјска заплијена кокаина, потрага за Црногорцима

Како наводи црногорски Дан позивајући се на изворе из полиције, због истраге имена не могу бити јавно саопштена, а до података су дошли италијански истражитељи у сарадњи са колегама из Црне Горе. Стране безбедносне службе дошле су до оперативних сазнања да је у шверцу кокаина учествовало још црногорских, али и држављана Србије и БиХ. 

- Поступајући по информацијама које је Управа полиције Црне Горе упутила партнерским службама Велике Британије, у водама Венецуеле, у Аруби, реализована је велика међународна полицијска акција у којој је на броду "Ареса" заплењено више од пет тона кокаина.

Брод је лоциран и опсервиран целом рутом пловидбе дуж Јужне Америке, са посебним мерама надзора при сваком уласку у луке и изласку из њих. Након добијања оперативног податка да је кокаин убачен на "Аресу", Морнарица Краљевине Холандије је у Аруби пресрела брод и започела детаљан претрес. Слободе су лишени и црногорски држављани који су били чланови посаде - саопштено је раније из Управе полиције Црне Горе.

Теретни брод "Ареса" је пловио под заставом Камеруна. Како су навели шпански медији, тај брод је почетком фебруара испловио из Суринама, а потом је свратио у луку Гуаранао у Венецуели. Након тога се запутио ка солунској луци, одакле је, како се претпоставља, кокаин требало да буде дистрибуиран ка земљама Европе.

Полиција је брод са кокаином пресрела у међународним водама, а током акције је ухапшено више особа, међу којима је био и капетан брода. На броду "Ареса" ухапшени су Которани Васко Радоњић (50), Никола Маркић (29), Михајило Ђорђевић (58) и Цетињанин Драгољуб Живковић (67). Они су ухапшени у акцији полиције у којој је заплењено више од пет тона кокаина.

Бродом шверцовали 50.000 таблета екстазија?

Холандска полиција на броду пронашла је, осим кокаина, и 50.000 таблета екстазија, евре и доларе. Званично још није саопштено да ли је утврђено за кога су црногорски држављани превозили дрогу.

На "Ареси" је, како су објавили холандски медији, ухапшено више од 15 особа, међу којима и 11 црногорских држављана чланова посаде.

Објавили су и да први резултати истраге указују да је у шверц дроге, вредне више од 250 милиона евра, умешан картел који у Венецуели воде Колумбијци Алекс Саб и Алваро Пулидо, звани Цучи, који се раније звао Герман Рубио.

Еxпреса.ме преноси да је у Венецуели, где је Ареса задњи пут пристала, економија у слободном паду, да је корупција уобичајена појава и да америчке власти за истрагу трговине наркотицима вјерују да су високи венецуелански званичници знали за претовар колумбијског кокаина.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мало Ме глава заболе,

25.03.2020 14:53

Тако се није раније догађало.

ОДГОВОРИТЕ