Istorijska zaplijena kokaina, potraga za Crnogorcima

U švercu skoro šest tona kokaina, koji je u vodama kod Venecuele pre dva meseca sprečila velika međunarodna policijska akcija, policija sumnjiči državljane Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Region 25.03.2020 | 07:15
Istorijska zaplijena kokaina, potraga za Crnogorcima

Kako navodi crnogorski Dan pozivajući se na izvore iz policije, zbog istrage imena ne mogu biti javno saopštena, a do podataka su došli italijanski istražitelji u saradnji sa kolegama iz Crne Gore. Strane bezbednosne službe došle su do operativnih saznanja da je u švercu kokaina učestvovalo još crnogorskih, ali i državljana Srbije i BiH. 

- Postupajući po informacijama koje je Uprava policije Crne Gore uputila partnerskim službama Velike Britanije, u vodama Venecuele, u Arubi, realizovana je velika međunarodna policijska akcija u kojoj je na brodu "Aresa" zaplenjeno više od pet tona kokaina.

Brod je lociran i opserviran celom rutom plovidbe duž Južne Amerike, sa posebnim merama nadzora pri svakom ulasku u luke i izlasku iz njih. Nakon dobijanja operativnog podatka da je kokain ubačen na "Aresu", Mornarica Kraljevine Holandije je u Arubi presrela brod i započela detaljan pretres. Slobode su lišeni i crnogorski državljani koji su bili članovi posade - saopšteno je ranije iz Uprave policije Crne Gore.

Teretni brod "Aresa" je plovio pod zastavom Kameruna. Kako su naveli španski mediji, taj brod je početkom februara isplovio iz Surinama, a potom je svratio u luku Guaranao u Venecueli. Nakon toga se zaputio ka solunskoj luci, odakle je, kako se pretpostavlja, kokain trebalo da bude distribuiran ka zemljama Evrope.

Policija je brod sa kokainom presrela u međunarodnim vodama, a tokom akcije je uhapšeno više osoba, među kojima je bio i kapetan broda. Na brodu "Aresa" uhapšeni su Kotorani Vasko Radonjić (50), Nikola Markić (29), Mihajilo Đorđević (58) i Cetinjanin Dragoljub Živković (67). Oni su uhapšeni u akciji policije u kojoj je zaplenjeno više od pet tona kokaina.

Brodom švercovali 50.000 tableta ekstazija?

Holandska policija na brodu pronašla je, osim kokaina, i 50.000 tableta ekstazija, evre i dolare. Zvanično još nije saopšteno da li je utvrđeno za koga su crnogorski državljani prevozili drogu.

Na "Aresi" je, kako su objavili holandski mediji, uhapšeno više od 15 osoba, među kojima i 11 crnogorskih državljana članova posade.

Objavili su i da prvi rezultati istrage ukazuju da je u šverc droge, vredne više od 250 miliona evra, umešan kartel koji u Venecueli vode Kolumbijci Aleks Sab i Alvaro Pulido, zvani Cuči, koji se ranije zvao German Rubio.

Expresa.me prenosi da je u Venecueli, gde je Aresa zadnji put pristala, ekonomija u slobodnom padu, da je korupcija uobičajena pojava i da američke vlasti za istragu trgovine narkoticima vjeruju da su visoki venecuelanski zvaničnici znali za pretovar kolumbijskog kokaina.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Malo Me glava zabole,

25.03.2020 15:53

Tako se nije ranije događalo.

ODGOVORITE