Закључци и мјере Републичког штаба за ванредне ситуације

Републички штаб за ванредне ситуације донио је низ мјера и закључака поводом актуелне епидемиолошке ситуације.

Република Српска 24.03.2020 | 12:15
Закључци и мјере Републичког штаба за ванредне ситуације

Између осталог, Штаб је донио Закључак о обавезном поступању органа и институција у контроли лица којима је одређена кућна изолација због вируса корона (ЦОВИД-19) у Републици Српској.

У циљу сузбијања појаве и ширења корона вируса (ЦОВИД-19) на територији Републике Српске, а ради провођења контроле лица којима је одређена кућна изолација, налаже се спровођење мјера од стране надлежних органа и институција и то:

1) да овлашћена службена лица која врше контролу уласка лица на територију Републике Српске, без одлагања, обавјештавају хигијенско-епидемиолошке службе и одјељења комуналне полиције у мјестима у која су упућена лица којима је изречена мјера кућне изолације,

2) да хигијенско-епидемиолошке службе и одјељења комуналне полиције јединице локалне самоуправе, редовно размјењују податке у циљу ефикасног спровођења контрола лица којима је изречена мјера кућне изолације,

3) да градоначелници, односно начелници општина, усљед недовољног броја комуналних полицајаца, а ради вршења благовремене контроле, дају овлашћење својим запосленима за вршење  контроле лица којима је изречена мјера кућне изолације,

4) да органи и институције које врше надзор над провођењем мјера кућне изолације, односно карантина, обавезно свакодневно достављају Министарству управе и локалне самоуправе податке за лица која су поступила супротно изреченим мјерама.

Како се наводи у саопштењу Владе Републике Српске, овај закључак ступа на снагу даном доношења и примјењује се до 30. марта 2020. године.

Такође, штаб је за ванредне ситуације донио Закључак о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (ЦОВИД-19) у Републици Српској.

Те мјере су:

1. Налаже се ЈЗУ Универзитетски клинички центар Републике Српске и свим болницама да могу спроводити само хитне медицинске поступке који подразумијевају хитан пријем пацијената, хитну хируршку интервенцију, обраду онколошких пацијената и хитне медицинске поступке у гинекологији и педијатрији, а да све остале здравствене услуге одложе до даљњег.

2. Установе из тачке 1. овог закључка дужне су спроводити прије провођења медицинских поступака тријажу пацијената.

3. У складу са Наредбом о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (ЦОВИД-19) у Републици Српској („Службени гласник Републике Српске“, број 14/20) у буџету Министарства здравља и социјалне заштите обезбјеђују се  финансијска  средстава за ЈЗУ  Болница „Свети Врачеви“ Бијељина у износу од 200.000,00 КМ ради повећања капацитета за збрињавање пацијената обољелих од вируса корона (ЦОВИД-19).

4. Инспекцијски надзор над спровођењем мјера из овог закључка спроводи Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе.

И овај закључак ступа на снагу даном доношења.

Донесен је и закључак о куповини робе, којим се задужују Министарство трговине и туризма и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да изврше набавку сљедеће робе на тржишту Републике Српске:

Пшеница - 15.000 тона,

Кукуруз - 10.000 тона и

Соја - 5.000 тона.

Задужује се Министарство финансија да обезбиједи финансијска средства за реализацију овог закључка, закључак ступа на снагу даном доношења.

Штаб за ванредне ситуације донио је и Закључак о допуни закључка о ограничењу и забрани кретања.

"У Закључку о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Српске, број 05-1/20 од 21.03.2020. године, у тачки 3. додаје се нова подтачка 7) која гласи: 'домаће и стране превознике који врше превоз ствари у друмском саобраћају уз предочавање доказа о вршењу превоза (потврда из  подтачке 5. ове тачке, потврда о ангажовању возача, међународни товарни лист (ЦМР), отпремница, путни налог)'", наводи се у саопштењу и додаје се да и овај закључак ступа на снагу даном доношења.

На субјекте из тачке 3 овог закључка не односе се мјере забране кретања.

Донесен је и Закључак о остваривању права на подстицајна средства, којим се омогућава остваривање права на подстицајна средства за: регресирање дизел горива, премије за млијеко и премије за производњу меркантилне пшенице у 2020. години, пољопривредним газдинствима која нису Пореској управи пријавила обавезу доприноса за 2019. годину и нису измирила обавезе по основу накнаде за противградну заштиту за 2019. годину.

За реализацију овог закључка задужују се Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Агенција за аграрна плаћања, а закључак ступа на снагу даном доношења.

Штаб је такође на сједници донио и Закључак о раду царинских служби којим од Управе за индиректно опорезивање БиХ тражи да организује рад царинских служби од 00.00 до 24.00 часа у циљу несметаног  протока робе.

"Задужује се Републичка управа за инспекцијске послове Републике Српске да организује рад потребних инспекцијских служби у складу са радним временом царинских служби из тачке 1. овог закључка. Овај закључак ступа на снагу даном доношења", стоји у саопштењу Владе Српске.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је закључак о исплати једнократне новчане помоћи од по 1.000 КМ за 44 студента из Републике Српске који су се у вријеме проглашења пандемије вируса корона затекли у иностранству, изјавио је јуче у Бањалуци министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић.

"Задужују се Универзитет у Бањој Луци и Универзитет у Источном Сарајеву да успоставе комуникацију са универзитетима партнерима на којима су студенти на размјени и затраже од њих да измире финансијске и друге обавезе према студентима. Овај закључак ступа на снагу даном доношења", стоји у саопштењу.

(Независне)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Све ОК

24.03.2020 11:47

Али знате ли да вам људи и жене преко 60 и више година раде и у јавном и у приватном сектору и имају контаке са странкама. Ципс пошта пореска трговине апотеке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Допуна:

24.03.2020 17:54

А немају ни маске...

Name

Рале

24.03.2020 11:49

Каква набавка псеници кад је србија дала помоц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

24.03.2020 11:57

А имамо робне резерве, тј закон, мозе се меље, мијеси и једе??

ОДГОВОРИТЕ
Name

мој мирко

24.03.2020 12:10

а кризни стаб у ствари главни одбор снсд-а..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нељуди

24.03.2020 12:28

Пљацкаси.

Name

Скуп

24.03.2020 12:54

Доказаних на недјелима.

Name

Милан

24.03.2020 12:26

Ко уништи робне резерве?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да нам

24.03.2020 12:29

Криминалци донесу мјере....Бозе спаси нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забринут

24.03.2020 12:37

Сва редовна лијечења, све терапије оставити по страни. Само хитни случајеви... Плашим се да ово не направи више штете ни користи

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

24.03.2020 13:14

Засто Додик није у изолацији????? Због таквих ствари це сви напустити Српску...Бог се вратио из иностранства и паламути и дрзи састанке...јел тај лик норалан??? Лукацу ради свој посао...хапси говно и у изолацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

24.03.2020 14:44

Сад це све набоље да крене Закљуца-ци су донесени И то је то Проблем ресен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мик

24.03.2020 15:28

Шупља прича за оне који вјерују у бајке. Само излазе ко зомбији и читају глупе закључке, као да ће то нешто ријешити. Аха!! Кад их видим дође ми да повратим. Прво требају снабдјети болнице, а то не могу. Да се живи са короном требају маске за сваког становника- редовно, а то нема нити ће бити; дезинфекциона средства на сваком кораку за руке и на отирачима и редовна хигијена градова уз дезинфекцију-то засад само понегдје. Оно што могу раде и то лоше- само се сликају са маскама.

Name

А шта?

24.03.2020 17:50

А нико не помиње лица која су неевидентирана, а ушла су (или улазе) у РС. Ко ће њих контролисати? Треба их хапсити и водити у карантин. За сада се слободно шетају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Краљ

24.03.2020 18:51

Људи они мисле на нас

ОДГОВОРИТЕ