У италијанској болници заражено 25 од 90 доктора

У италијанској болници Оглио По, 25 од 90 лијечника заражено је корона вирусом, што повећава притисак на здравствени систем који је ионако преоптерећен пандемијом корона вируса.

Свијет 24.03.2020 | 09:09
У италијанској болници заражено 25 од 90 доктора

Када се уброји медицинске сестре, техничаре и друге запослене болнице, петина запослених болнице позитивна је на корона вирус, рекла је адвокат болнице Даниела Феррари.

Они и здравствени радници попут њих готово су сигурно ширили вирус, а да то нису ни знали прије него им је затребало лијечење или су отишли у самоизолацију, сматрају научници и здравствени синдикати.

Пацијенти су заразили друге пацијенте

Једнако је и у другим болницама, међу породичним докторима и у домовима пензионера, а проблем је погоршало то што нису имали довољно заштитних маски и рукавица када је прије мјесец дана зараза откривена.

"На крају смо снага", рекао је доктор Романо Паолуцци, који се вратио из пензије како би помогао болници Оглио По код Цремоне, једног од најтеже погођених градова у Ломбардији.

"Немамо довољно ресурса и посебноособља јер уз све остало, сада и особље почиње оболијевати."

У Ломбардији, регији с највише заражених и умрлих, најмање двије болнице постале су жаришта заразе. Пацијенти су заразили медицинско особље које је потом проширило вирус крећући се својим заједницама прије увођења строге карантене.

То је један показатељ који је придонио тако брзом ширењу вируса, рекао је Гиусеппе Ремуззи, адвокат Института Марио Негри за фармаколошка истраживања.

"Пацијенти су заразили друге пацијенте и докторе који су тада изашли и заразили друге", рекао је Ремуззи.

На националној дужини, 4268 здравствених радника или 0,4 посто од укупне бројке заразило се вирусом до 20. марта, по подацима Националног института за здравље.

У старачким домовима је ситуација још гора

У Бергаму на сјевероистоку Ломбардије, 134 здравствена радника од 600 односно 22 посто разбољело се или су у карантини, рекао је Гуидо Маринони, челник мјесног удружења љекара опште праксе. Троје љекара је умрло.

У градским домовима пензинера ситуација је чак гора. Заражено је 1464 здравствених радника од 5805, рекао је.

Бергамо је толико тешко погођен да је у помоћ притекла војска која одвози мртва тијела у друге покрајине јер на гробљу нема мјеста.

Маринони је рекао да су прва два мјесеца након открића болести на сјеверу Италије 21. фебруара породичним докторима мањкале маске и рукавице, па су се лако заразили од пацијената који су кашљали и имали температуру, а дошли су им на преглед не знајући да су заражени корона вирусом.

"Као да се борите с дјечјим пиштољем"

Тек почетком марта, породичним докторима у Бергаму дано је 25-30 хируршких маски, рекао је.

"Ако обољела особа зарази у просјеку још двоје људи, доктор који се креће по заједници може заразити још најмање десетеро и тако се зараза експоненцијално шири", рекао је Маринони.

"Као да се борите у рату с дјечјим пиштољем. Надам се да ће остатак Европе учити од Италије, од онога што је учинила добро, али и на нашим грешкама."

Шеф владина кризног штаба за пандемију корона вируса рекао је да Италија треба 90 милиона маски на мјесец и да је „активирала све могуће канале” да их набави.

Заштитна и медицинска опрема, укључујући маске и респираторе, "производи се на далеким мјестима, ми немамо националну индустрију с капацитетом масовне производње", рекао је Доменицо Арцури за државну телевизију у недјељу.

Гувернер Ломбардије Аттилио Фонтана рекао је у четвртак да је потписао уговор за четири милиона маски из Јордана.

Здравствени радници су у страху

У неколико болница и здравствених центара у Милану, јавним и приватним, запосленици и синдикати жале се и на неодговарајуће мјере за заштиту запослених.

У миланској болници Нигуарда, један пацијент и медицинска сестра на психијатријском одјељењу почели су показивати симптоме с неколико сати размака 10. марта, по писму које је представница синдиката ЦИСЛ Росселла Делцуратоло послала управи болнице.

За неколико дана заразило се 11 пацијената и осам медицинских сестара на том одјељењу, упозорила је.

"Боримо се против ширења вируса увођењем карантине у друштву, али морамо зауставити његово ширење и унутар здравственог сектора", казала је Делцуратоло за Реутерс.

"Здравствени радници живе у страху да ће заразити људе на послу и код куће."

"Бојим се да би болнице остале празне"

Чак на мјестима гдје је од почетка било заштитне опреме, као што је Полицлиницо Сан Марцо недалеко од Бергама, неколико радника ипак се заразило, рекао је Роберто Меззетти, васкуларни хирург који се добровољно јавио како би помогао у лијечењу пацијената обољелих од Цовида-19, како је болест коју изазива нови корона вирус службено названа.

Вјеројатно су се заразили изван болнице у раним фазама ширења заразе, рекао је. Троје их је у озбиљном стању. Многи здравствени радници говоре да би их требало све тестирати.

Ломбардија је током викенда објавила да ће породични доктори добити брисеве, док ће се запосленима болница сваки дан мјерити температура.

Међутим, неки доктори упозоравају да би, ако се све буде тестирало, права стопа заразе међу љекарима могла бити толико висока да би болнице морале престати с радом.

"Бојим се да би болнице остале празне", рекао је Марио Риццио, водитељ анестезиологије у болници Оглио По.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар