U italijanskoj bolnici zaraženo 25 od 90 doktora

U italijanskoj bolnici Oglio Po, 25 od 90 liječnika zaraženo je korona virusom, što povećava pritisak na zdravstveni sistem koji je ionako preopterećen pandemijom korona virusa.

Svijet 24.03.2020 | 09:09
U italijanskoj bolnici zaraženo 25 od 90 doktora

Kada se ubroji medicinske sestre, tehničare i druge zaposlene bolnice, petina zaposlenih bolnice pozitivna je na korona virus, rekla je advokat bolnice Daniela Ferrari.

Oni i zdravstveni radnici poput njih gotovo su sigurno širili virus, a da to nisu ni znali prije nego im je zatrebalo liječenje ili su otišli u samoizolaciju, smatraju naučnici i zdravstveni sindikati.

Pacijenti su zarazili druge pacijente

Jednako je i u drugim bolnicama, među porodičnim doktorima i u domovima penzionera, a problem je pogoršalo to što nisu imali dovoljno zaštitnih maski i rukavica kada je prije mjesec dana zaraza otkrivena.

"Na kraju smo snaga", rekao je doktor Romano Paolucci, koji se vratio iz penzije kako bi pomogao bolnici Oglio Po kod Cremone, jednog od najteže pogođenih gradova u Lombardiji.

"Nemamo dovoljno resursa i posebnoosoblja jer uz sve ostalo, sada i osoblje počinje obolijevati."

U Lombardiji, regiji s najviše zaraženih i umrlih, najmanje dvije bolnice postale su žarišta zaraze. Pacijenti su zarazili medicinsko osoblje koje je potom proširilo virus krećući se svojim zajednicama prije uvođenja stroge karantene.

To je jedan pokazatelj koji je pridonio tako brzom širenju virusa, rekao je Giuseppe Remuzzi, advokat Instituta Mario Negri za farmakološka istraživanja.

"Pacijenti su zarazili druge pacijente i doktore koji su tada izašli i zarazili druge", rekao je Remuzzi.

Na nacionalnoj dužini, 4268 zdravstvenih radnika ili 0,4 posto od ukupne brojke zarazilo se virusom do 20. marta, po podacima Nacionalnog instituta za zdravlje.

U staračkim domovima je situacija još gora

U Bergamu na sjeveroistoku Lombardije, 134 zdravstvena radnika od 600 odnosno 22 posto razboljelo se ili su u karantini, rekao je Guido Marinoni, čelnik mjesnog udruženja ljekara opšte prakse. Troje ljekara je umrlo.

U gradskim domovima penzinera situacija je čak gora. Zaraženo je 1464 zdravstvenih radnika od 5805, rekao je.

Bergamo je toliko teško pogođen da je u pomoć pritekla vojska koja odvozi mrtva tijela u druge pokrajine jer na groblju nema mjesta.

Marinoni je rekao da su prva dva mjeseca nakon otkrića bolesti na sjeveru Italije 21. februara porodičnim doktorima manjkale maske i rukavice, pa su se lako zarazili od pacijenata koji su kašljali i imali temperaturu, a došli su im na pregled ne znajući da su zaraženi korona virusom.

"Kao da se borite s dječjim pištoljem"

Tek početkom marta, porodičnim doktorima u Bergamu dano je 25-30 hirurških maski, rekao je.

"Ako oboljela osoba zarazi u prosjeku još dvoje ljudi, doktor koji se kreće po zajednici može zaraziti još najmanje desetero i tako se zaraza eksponencijalno širi", rekao je Marinoni.

"Kao da se borite u ratu s dječjim pištoljem. Nadam se da će ostatak Evrope učiti od Italije, od onoga što je učinila dobro, ali i na našim greškama."

Šef vladina kriznog štaba za pandemiju korona virusa rekao je da Italija treba 90 miliona maski na mjesec i da je „aktivirala sve moguće kanale” da ih nabavi.

Zaštitna i medicinska oprema, uključujući maske i respiratore, "proizvodi se na dalekim mjestima, mi nemamo nacionalnu industriju s kapacitetom masovne proizvodnje", rekao je Domenico Arcuri za državnu televiziju u nedjelju.

Guverner Lombardije Attilio Fontana rekao je u četvrtak da je potpisao ugovor za četiri miliona maski iz Jordana.

Zdravstveni radnici su u strahu

U nekoliko bolnica i zdravstvenih centara u Milanu, javnim i privatnim, zaposlenici i sindikati žale se i na neodgovarajuće mjere za zaštitu zaposlenih.

U milanskoj bolnici Niguarda, jedan pacijent i medicinska sestra na psihijatrijskom odjeljenju počeli su pokazivati simptome s nekoliko sati razmaka 10. marta, po pismu koje je predstavnica sindikata CISL Rossella Delcuratolo poslala upravi bolnice.

Za nekoliko dana zarazilo se 11 pacijenata i osam medicinskih sestara na tom odjeljenju, upozorila je.

"Borimo se protiv širenja virusa uvođenjem karantine u društvu, ali moramo zaustaviti njegovo širenje i unutar zdravstvenog sektora", kazala je Delcuratolo za Reuters.

"Zdravstveni radnici žive u strahu da će zaraziti ljude na poslu i kod kuće."

"Bojim se da bi bolnice ostale prazne"

Čak na mjestima gdje je od početka bilo zaštitne opreme, kao što je Policlinico San Marco nedaleko od Bergama, nekoliko radnika ipak se zarazilo, rekao je Roberto Mezzetti, vaskularni hirurg koji se dobrovoljno javio kako bi pomogao u liječenju pacijenata oboljelih od Covida-19, kako je bolest koju izaziva novi korona virus službeno nazvana.

Vjerojatno su se zarazili izvan bolnice u ranim fazama širenja zaraze, rekao je. Troje ih je u ozbiljnom stanju. Mnogi zdravstveni radnici govore da bi ih trebalo sve testirati.

Lombardija je tokom vikenda objavila da će porodični doktori dobiti briseve, dok će se zaposlenima bolnica svaki dan mjeriti temperatura.

Međutim, neki doktori upozoravaju da bi, ako se sve bude testiralo, prava stopa zaraze među ljekarima mogla biti toliko visoka da bi bolnice morale prestati s radom.

"Bojim se da bi bolnice ostale prazne", rekao je Mario Riccio, voditelj anesteziologije u bolnici Oglio Po.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar