Превозници муку муче на граничним прелазима

Иако је у претходних седам дана боља проходност на царинским терминалима за превознике који превозе робу у Србију и Европску унију, проблеми ни изблиза нису ријешени. И даље се на излазак из државе или улазак у државу чека и по неколико дана.

Република Српска 23.03.2020 | 20:01
Превозници муку муче на граничним прелазима

Представници Привредне коморе РС и превозници саопштили су своје захјтеве и закључке како да се ови проблеми ријеше или бар ублаже.

На два најпрометнија гранична прелаза у Српској, Рачи према Србији и Градишци према Хрватској, превозници чекају на улазак или излазак из БиХ данима. Мјере које су Србија и Хрватска предузеле због спрјечавања ширења вируса корона не дозвољавају возачима самостална путовања кроз територије ових земаља, већ само уз пратњу полиције.

А да би уопште могли ући или изаћи из државе на границама се прво успостављају конвоји камиона, након чега се издају дозволе за прелазак границе. Због наведеног привредници и возачи траже да се уведе дуже радно вријеме на царинама и инспекцији.

„Један од начина како можемо убрзати процедуру јесте да гранични терминали у БиХ раде 24 сата. Да се не дешава да санитарни инспектори раде само до 16 часова, да након тога не могу да се ураде папири за прелазак границе“, каже предсједник подручне Привредне коморе Бања Лука Горан Рачић.

„Ево рецимо само да уђемо у Градишку и пређемо у ЕУ требају нам три до четири дана. Стварају се велике колоне и велики број превозника буде на једном мјесту. Стварно се мора нешто урадити у том погледу да се сва ова процедура убрза, да ми не би размишљали о обустави рада, коју стварно не желимо.“, додаје предсједник Удружење превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС-а Никола Грбић.

Увођење 24-часовног радног времена на терминалима убрзало би проток робе. У супротном, губици за превознике и привреду Републике Српске, који су од почетка кризе изазване вирусом Цовид-19, су огромни, а биће још већи.

Губици се, према њиховим ријечима, само по кашњену или неиспоруци пошиљке броје и у стотинама хиљада марака. Јасно је да је привреда Републике Српске на великом испиту, а на удару превозници ће бити међу првима. 

„Ако нам је безбједност возача и становништва у овом тренутку приоритет, онда морамо тим људима који по неколико дана стоје на границама да и њима обезбиједимо адекватне услове, да не буде то чекање на границама један од потенцијалних извора заразе.“, поручују из Привредне коморе Бања Лука.

Какво је стање на граничним прелазима појашњава превозник Никола Грбић.

„Само ћу вам пренијети слику са граничног прелаза Рача у петак, гдје је на прелазу било преко 250 камиона. Сами знамо да на овом граничном прелазу од 2010. од када је тај прелаз отворен нема апсолутно никаквих услова за боравак. Нема питке воде, нема мокрих чворова и можемо само мислити шта се ту дешава и који је то извор заразе“.

У Министарству саобраћаја и веза РС упознати су са проблемима превозника. Министарство је у сталној комуникацији са Министарством комуникација и транспорта БиХ и са надлежним органима у другим земљама са којима РС, односно БиХ има дефинисане транспортне коридоре. 

Из Министарства комуникација и транспорта БиХ кажу да се припремају одлуке како би се унаприједило постојеће стање и отклониле тренутне слабости, посебно када су у питању превозници и возачи, а  које ће сутра разматрати и Савјет министара БиХ.

Што се тиче захтјева за повећан рад инспекцијских органа реаговало је и Министарство спољне трговине и економских односа БиХ. У писаној изјави за БН телевизију министар Сташа Кошарац поручује:

„Као ресорни министар дао сам налог Канцеларији за ветеринарство БиХ да ветеринарске инспекције раде 24 сата на граничним прелазима са ЕУ, који су тренутно отворени за транспорт робе. То се, првенствено односи на граничне прелазе Градишка и Шамац.

Како би смо додатно олакшали пословање домаће привреде у тренутним околностима, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, у сарадњи са надлежним ентитетским министарствима, креирало је листу основних производа битних за становништво, који ће бити третирани кроз тзв. зелену приоритетну траку приликом промета на одређеним граничним прелазима између земаља ЦЕФТА-е.“

Да ли ће поменута рјешења бити од користи превозницима, а самим тим и привреди остаје да се види.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Возац из средње Босне

23.03.2020 21:17

Савјет министара БиХ да трази од Хрватске да се отвори границни прелаз Славонски Брод/Брод за теретни саобрацај и одмах смањујемо гузве на Градиској, а не да цекамо по три дана овде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРАНСЕУ

24.03.2020 07:36

КОЛИКО ЈА ЗНАМ, ОВА ТРОЈКА У ПРЕДСЈЕДНИСТВУ БИХ ЈЕ ТРАЗИЛА ДА СЕ ХИТНО СМАЊИ БРОЈ ГРАНИЦНИХ ПРЕЛАЗА ЗА УЛАЗ И ИЗЛАЗ, ЦИТАЈТЕ ОД ПЕТКА ВИЈЕСТИ. ЕТО СТА СУ НАПРАВИЛИ УЗ СВЕ ОСТАЛЕ ПРОБЛЕМЕ КОЈЕ ИМАМО ЗА ТРАНЗИТ РОБА КРОЗ ХРВАТСКУ. ПРЕВОЗНИЦИ ВЕЦ ПАРКИРАЈУ КАМИОНЕ И ОДУСТАЈУ ОД ТРАНСПОРТА, ЈЕР ЈЕ ОПАСНО ЗА ВОЗАЦЕ И ПО ЊИХОВО ЗДРАВЉЕ А И ОДОСЕ У МИНУСЕ

ОДГОВОРИТЕ