Prevoznici muku muče na graničnim prelazima

Iako je u prethodnih sedam dana bolja prohodnost na carinskim terminalima za prevoznike koji prevoze robu u Srbiju i Evropsku uniju, problemi ni izbliza nisu riješeni. I dalje se na izlazak iz države ili ulazak u državu čeka i po nekoliko dana.

Republika Srpska 23.03.2020 | 20:01
Prevoznici muku muče na graničnim prelazima

Predstavnici Privredne komore RS i prevoznici saopštili su svoje zahjteve i zaključke kako da se ovi problemi riješe ili bar ublaže.

Na dva najprometnija granična prelaza u Srpskoj, Rači prema Srbiji i Gradišci prema Hrvatskoj, prevoznici čekaju na ulazak ili izlazak iz BiH danima. Mjere koje su Srbija i Hrvatska preduzele zbog sprječavanja širenja virusa korona ne dozvoljavaju vozačima samostalna putovanja kroz teritorije ovih zemalja, već samo uz pratnju policije.

A da bi uopšte mogli ući ili izaći iz države na granicama se prvo uspostavljaju konvoji kamiona, nakon čega se izdaju dozvole za prelazak granice. Zbog navedenog privrednici i vozači traže da se uvede duže radno vrijeme na carinama i inspekciji.

„Jedan od načina kako možemo ubrzati proceduru jeste da granični terminali u BiH rade 24 sata. Da se ne dešava da sanitarni inspektori rade samo do 16 časova, da nakon toga ne mogu da se urade papiri za prelazak granice“, kaže predsjednik područne Privredne komore Banja Luka Goran Račić.

„Evo recimo samo da uđemo u Gradišku i pređemo u EU trebaju nam tri do četiri dana. Stvaraju se velike kolone i veliki broj prevoznika bude na jednom mjestu. Stvarno se mora nešto uraditi u tom pogledu da se sva ova procedura ubrza, da mi ne bi razmišljali o obustavi rada, koju stvarno ne želimo.“, dodaje predsjednik Udruženje prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS-a Nikola Grbić.

Uvođenje 24-časovnog radnog vremena na terminalima ubrzalo bi protok robe. U suprotnom, gubici za prevoznike i privredu Republike Srpske, koji su od početka krize izazvane virusom Covid-19, su ogromni, a biće još veći.

Gubici se, prema njihovim riječima, samo po kašnjenu ili neisporuci pošiljke broje i u stotinama hiljada maraka. Jasno je da je privreda Republike Srpske na velikom ispitu, a na udaru prevoznici će biti među prvima. 

„Ako nam je bezbjednost vozača i stanovništva u ovom trenutku prioritet, onda moramo tim ljudima koji po nekoliko dana stoje na granicama da i njima obezbijedimo adekvatne uslove, da ne bude to čekanje na granicama jedan od potencijalnih izvora zaraze.“, poručuju iz Privredne komore Banja Luka.

Kakvo je stanje na graničnim prelazima pojašnjava prevoznik Nikola Grbić.

„Samo ću vam prenijeti sliku sa graničnog prelaza Rača u petak, gdje je na prelazu bilo preko 250 kamiona. Sami znamo da na ovom graničnom prelazu od 2010. od kada je taj prelaz otvoren nema apsolutno nikakvih uslova za boravak. Nema pitke vode, nema mokrih čvorova i možemo samo misliti šta se tu dešava i koji je to izvor zaraze“.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS upoznati su sa problemima prevoznika. Ministarstvo je u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom komunikacija i transporta BiH i sa nadležnim organima u drugim zemljama sa kojima RS, odnosno BiH ima definisane transportne koridore. 

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH kažu da se pripremaju odluke kako bi se unaprijedilo postojeće stanje i otklonile trenutne slabosti, posebno kada su u pitanju prevoznici i vozači, a  koje će sutra razmatrati i Savjet ministara BiH.

Što se tiče zahtjeva za povećan rad inspekcijskih organa reagovalo je i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. U pisanoj izjavi za BN televiziju ministar Staša Košarac poručuje:

„Kao resorni ministar dao sam nalog Kancelariji za veterinarstvo BiH da veterinarske inspekcije rade 24 sata na graničnim prelazima sa EU, koji su trenutno otvoreni za transport robe. To se, prvenstveno odnosi na granične prelaze Gradiška i Šamac.

Kako bi smo dodatno olakšali poslovanje domaće privrede u trenutnim okolnostima, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u saradnji sa nadležnim entitetskim ministarstvima, kreiralo je listu osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo, koji će biti tretirani kroz tzv. zelenu prioritetnu traku prilikom prometa na određenim graničnim prelazima između zemalja CEFTA-e.“

Da li će pomenuta rješenja biti od koristi prevoznicima, a samim tim i privredi ostaje da se vidi.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Vozac iz srednje Bosne

23.03.2020 21:17

Savjet ministara BiH da trazi od Hrvatske da se otvori granicni prelaz Slavonski Brod/Brod za teretni saobracaj i odmah smanjujemo guzve na Gradiskoj, a ne da cekamo po tri dana ovde.

ODGOVORITE
Name

TRANSEU

24.03.2020 07:36

KOLIKO JA ZNAM, OVA TROJKA U PREDSJEDNISTVU BIH JE TRAZILA DA SE HITNO SMANJI BROJ GRANICNIH PRELAZA ZA ULAZ I IZLAZ, CITAJTE OD PETKA VIJESTI. ETO STA SU NAPRAVILI UZ SVE OSTALE PROBLEME KOJE IMAMO ZA TRANZIT ROBA KROZ HRVATSKU. PREVOZNICI VEC PARKIRAJU KAMIONE I ODUSTAJU OD TRANSPORTA, JER JE OPASNO ZA VOZACE I PO NJIHOVO ZDRAVLJE A I ODOSE U MINUSE

ODGOVORITE