ОЕБС: Обезбиједити слободу изражавања и рада медија у БиХ

Представник ОЕБС-а за слободу медија Харлем Дéсир и шефица Мисије ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини (БиХ) Катхлеен Кавалец су данас изразили своју забринутост поводом најава о увођењу нових мјера против ширења панике и „лажних вијести" о коронавирусу у БиХ.

Босна и Херцеговина 23.03.2020 | 18:56
ОЕБС: Обезбиједити слободу изражавања и рада медија у БиХ

Република Српска  је објавила декрет прошлог четвртка који, током ванредног стања, укључује новчане казне за ширење „лажних вијести" и изазивање панике о вирусу у медијима и на друштвеним мрежама.

Према извјештајима медија, сличне мјере су такође усвојене у Брчко Дистрикту, док је министар унутрашњих послова Федерације Босне и Херцеговине предложио Влади Федерације БиХ да уведе забрану у вези са изношењем „лажних вијести" или тврдњи.

„У потпуности разумијем циљ да се ухвати у коштац са ширењем лажних информација које стварају панику и неред током ове здравствене кризе, али наведени прописи не треба да спречавају слободно дјеловање новинара нити њихову способност да извјештавају о пандемији и да пруже информације које су неопходне јавности. Медији су незамјењиви савезник у пружању важних информација грађанима и у борби против 'лажних вијести'", рекао је Дéсир.

Амбасадорица Кавалец је овим поводом истакла: „Мисија ОЕБС-а у Босни и Херцеговини није упозната са свим детаљима наведених мјера, но најбољи одговор на ширење лажних вијести је у честој комуникацији власти са грађанима, како би им се пружиле поуздане информације о предузетим мјерама, правима и обавезама физичких и правних лица и о томе како да се понашају у овом времену изазова. Цензура и ограничавање слободе изражавања нису корисне и могу подривати повјерење у институције."

Дéсир и Кавалец су се позвали на заједничку изјаву коју је представник ОСЦЕ-а за слободу медија објавио прошле седмице, заједно са Давидом Каyеом, специјалним извјестиоцем УН-а о  промоцији и заштити права на слободу мишљења и изражавања и Едисоном Ланзом, специјалним извјестиоцем ИАЦХР-а за слободу изражавања, у којој је између осталог наглашено сљедеће:

„Од суштинске је важности да се владе и компаније које пружају услуге интернета баве дезинформацијама, првенствено тако што ће сами пружати поуздане  информације. То може да буде у облику снажних порука упућених јавности, пружања подршке порукама упућеним путем јавних сервиса и хитне подршке јавним емитерима и локалним новинарима (на примјер, путем владиних рекламних порука на тему здравља становништва)."

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Нострадамус

23.03.2020 18:37

Онда мијењати власт на свим нивоима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

23.03.2020 18:54

Баш тако.. Јер док једне штите, друге би на стуб срама..што се свега тиче не само актуелне нам короне..

Name

Милан

23.03.2020 18:52

Драге наше паметне главе кад сте тако бистри одмах отидјите у своју земљу и реците како је нормално ширити дезинформације у вријеме овакве ситуације па ћеш вас одмах прогласити неурацуњивим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

23.03.2020 20:04

У РС-у нема слободе изражавања, већ дуго времена, заврћите уши додику и Лукачу, они су главни у гушењу демократије.

ОДГОВОРИТЕ