Нема доказа за ширење вируса корона путем хране!

Европска агенција за безбједност хране (ЕФСА) званично је потврдила да нема доказа за ширење новог корона вируса путем хране.

Здравље 23.03.2020 | 11:03
Нема доказа за ширење вируса корона путем хране!

Свакако се препоручује особама које долазе у контакт с храном, које припремају или сервирају храну да слиједе добру хигијенску праксу, која укључује често прање руку, чишћење и дезинфекција површина за припрему хране и предмета који долазе у додир с храном, а сирова храна захтијева добру термичку обраду, наводе из Института за здравље и сигурност хране Зеница.

Водите рачуна и о дезинфекцији амбалажа запакиране хране, а током припреме хране свакако водите рачуна да не додирујете очи, нос или уста. Оно што можемо постићи с јачим имунитетом је сигурно лакше се изборити са симптомима које болест узрокује и лакше их преболовати, истиче нутриционистица ИНЗ-а Маја Трифковић.

Опште нутриционистичке препоруке за јачање имунитета су да витамини Ц, Е, Д, А, те неки минерали (цинк, селен, жељезо, бакар) јачају обрамбени или имунолошки систем организма, те је пожељан њихов већи унос.

"Трудите се да конзумирате разнолику и квалитетну, нутритивно богату храну сваки дан, те ћете на тај начин у организам унијети све потребне витамине и минерале јер нити једна намирница сама од себе није здрава и не садржи све потребне састојке за јачање имунитета и побољшање здравља, што значи да једноличном прехраном, макар то биле и "здраве намирнице", нећете задовољити све потребе организма за неопходним нутријентима", каже Трифковић.

Уколико сте у прилици, осигурајте се довољном количином агрума и нарочито воћа и поврћа свих боја јер су богат извор витамина, минерала, ензима и антиоксиданаса, који ће вам помоћи у јачању имунитета и обрани организма од разних инфекција.

Конзумирајте довољно поврћа као што је мрква, шпинат, блитва, брокула, који су богати бета-каротеном, пигментом који има антиоксидативно дјеловање, а у организму се претвара у витамин А, који потиче заштитну улогу наших леукоцита против штетних микроорганизама и упала, а намирнице као што су агруми, купус, паприке, кељ, парадајз, због витамина Ц, који има кључну улогу у јачању имунитета.

Као изворе висококвалитетних протеина, али и жељеза и селена, у прехрану свакако уврстите немасно месо и рибу. Осим тога, свакако и махунарке, немасне млијечне производе, орашасте плодове, сјеменке и цјеловите житарице. Витамином Е, који неутрализира дјеловање слободних радикала и такође је кључан за јачање имунитета, богата су биљна уља, орашасти плодови, сјеменке, цјеловите житарице.

Витамин Д, витамин који се једним дијелом уноси храном (лосос, туна, скуша, сиреви, маслац, врхње,...), али већим дијелом се синтетизира у нашем тијелу излагањем сунчевом зрачењу, а између осталог, игра важну улогу у смањену упалних процеса и јачања имунитета.

"Важно је за нагласити, поготово у ово вријеме гдје се препоручује ограничити своје кретање на отвореном на минимум и више проводити вријеме у затвореном простору, не би било лоше размислити чак и о суплементима витамина Д, уз претходно савјетовање с доктором или фармацеутом", каже нутриционистица Трифковић.

Неопходно је и водити рачуна о довољној хидратацији организма, а ако се већ развију одређени симптоми болести, као нпр. повишена температура, водити рачуна о повећаном уносу течности због њезина губитка усљед повишене температуре и знојења (осим воде, незаслађени чајеви богати антиоксидансима, нпр. зелени чај, такођер, незаслађени цијеђени агруми, супе и чорбе од меса и поврћа,...)

Додатни савјети су и избјегавати излагање токсинима - прије свега избјегавати алкохол и цигарете, али и нпр. индустријске прерађевине богате разним адитивима, појачивачима окуса, конзервансима.

Сведите стрес на најмању могућу мјеру уколико је то могуће јер хормони стреса утичу на ослабљивање имунитета, уколико се претјерано луче. Спавајте и одмарајте довољно јер недовољна количина сна такође нарушава имунитет, наводе из ИНЗ.

Овакав начин прехране, обогаћен важним нутријентима за наше здравље, треба имати током цијеле године, а не само у сезони опасности од вируса ради контантне заштите организма и постизања оптималног здравља. Пратите савјете и препоруке надлежних органа и кризних штабова за превенцију инфекције корона вирусом и ширења вируса даље на своје ближње, али и друге суграђане. Придржавајте се свих превентивних мјера у циљу очувања свог и туђег здравља, саопштено је из Института за здравље и сигурност хране Зеница.

(Фена)

Коментари / 0

Оставите коментар