Лончар: 29 дана да стабилизујемо ситуацију

Уколико од данашњег дана сви почну да се придржавају свих мера, стручњаци из Кине процењују да ће Србији требати 29 дана да стабилизује ситуацију са корона вирусом, каже за РТС министар здравља Златибор Лончар.

Србија 22.03.2020 | 20:58
Лончар: 29 дана да стабилизујемо ситуацију

Група кинеских стручњака јуче је дошла из Кине како би Србији помогла у борби са коронавирусом. Министар здравља Златибор Лончар каже за РТС да су њихове прве реакције задовољавајуће, задовољни су мерама које је Србија предузела.

"Они су кратко овде, упознају се са нашом ситуацијом, до сутра поподне ће изаћи са првим сетом нових мера које су се код њих показале као добре", истиче Лончар.

Када би се сви придржавали свих мера државе Србије, процена кинеских стручњака је, каже Лончар, да Србији треба минимум 29 дана да стабилизује ситуацију са корона вирусом.

"Да би дошли у ситуацију да нам не расте број, је да се од данашњег дана уопште не прекрше мере. Требало би нам 29 дана. То је њихова прва верзија, они се ограђују још. Стварно се надам да ћемо сутра имати неки нови предлог и сет мера", истиче министар здравља.

У Србији је корона вирусом укупно заражено 222 људи, а у болници је 131 особа, каже министар.

На респираторима је 15 особа, од којих је, према његовим речима, троје у прилично озбиљном стању.

"Углавном су имали друге болести. Наши лекари и сестре улажу све напоре да им помогну, ми ћемо ту борбу наставити", истиче Лончар.

У овој ситуацији, каже, забрињава то што се поједини људи понашају као да се ништа не дешава.

"Не бих мере назвао строгим или било шта, него бољим и најбољим, морамо да дођемо до најбоље мере, то је мера која спасава људски живот. Ми ћемо све урадити што је до нас да спасимо људске животе, односно да дође до заустављања вируса", наглашава Лончар.

Указује, међутим, да систем не може да поднесе уколико се људи, који су дошли из иностранства, не придржавају мера и организују дружења, иду у масу.

"То није коректно, цивилизовано, систем не може да издржи, људи који их виде, треба да их упозоре. Сви ће бити санкционисани.  Вирус је жива материја која се мења. Понављам да све зависи од нас", истакао је Лончар.

Министар од данас у 19 часова телефоном разговара са грађанима који имају питања о корона вирусу. Питања су, каже, бројна.

"Људи су збуњени, имају страх. Имају разне недоумице, око болести, организације, како функционише систем и све оно што интересује њихове породице. Неки имају личне проблеме па траже савет како да их реше. Људске судбине су такве какве јесу. Покушавамо да у свакој ситуацији помогнемо и да добију адекватну помоћ коју су тражили. Колико год будем успео, разговараћу. Људима то значи, мени је то посао", напомиње Лончар. 

РТС

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Не Прекидај Те Ме

22.03.2020 20:09

Људи, немој те се зај...ати са овим, слусајте и изврсавајте све оно сто стрцњаци казу, маните се те се политицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацер

22.03.2020 20:31

Како народ дасе придрзава,фирме сутра раде нормално,битан је профит,сутра 1000 радника иде у бему возе се у минибусевима нагурани ко сардине. Јасно је свима да фирме морају бити привремено затворене даби сачували становниство,да се не понови италијански сценарио

Name

Ухх

22.03.2020 20:17

Тако се ради прави струцњак се обрати народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

22.03.2020 20:30

Ја не могу да верујем да ама бас нико овде да муцне својом главом:требаце 29 дана да ситуацију ставис под контролу.И ста након 29 дана:пустис зивот да теце,и опет се негде појави један заразени(а мора се појавити,или це доци из иностранства),који мозе заразити хиљаду других,и опет све испоцетка...па немогуце је вируса се ресити,само га прихватити и створити имунитет на њега.Ало бре,па не мозес стално дрзати народ под овим мерама,убице нас ово економски,нема опоравка наредних десет година,јесте ли нормални

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

22.03.2020 20:46

И јос једна порука за кинезе:па јесте ли вратили зивот у нормалу-нисте,и даље имате заразених,један дан мање,други дан висе,сто је и нормално,али и даље се придрзавате мера одредјених.Па докле,је ли то циљ,па мора се једном пресеци и реци ок,спремни смо,пустај зивот у нормалу.Па не моземо цекати вакцину,нецемо се економски повратити никад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Гардиста

22.03.2020 22:01

Јеси ли ти добар? Мораш се добро пазити.

Name

Хандркач

22.03.2020 21:16

бас 29 дана,како то израцуна?

ОДГОВОРИТЕ