Пријаве за директоре и министра због ширења дезинформација

Министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић је сумирао ситуацију у посљедњих 24 сата и рекао је да су готово сва шаторска насеља постављена на границама те да је уз помоћ УНДП обезбијеђено да двије Владе (РС и ФБиХ) могу купити 50.000 тестова за вирус корона.

Босна и Херцеговина 20.03.2020 | 19:22
Пријаве за директоре и министра због ширења дезинформација

Радончић је рекао да ће Координационо тијело према Савјету министара БиХ предложити да се уклони ПДВ и пореске царинске дажбине на медицинску опрему и материјале док траје ситуација с корона вирусом, преноси Клиx.

– Данас сам разговарао и са кинеским амбасадором, очекује се да ће помоћ из те земље бити у наредних 15 дана. Имао сам и видеоконференцију на којој су били присутни директори свих државних институција, СИПА-е, полицијских тијела, Службе за послове са странцима као и колеге из РС-а- навео је Радончић.

Додао је да је сада највећи изазов и посао проводити контролу над поштовањем изолације.

– Сада је најбитније да грађани буду под изолацијом и да не шетају то нећемо толерисати јер тако могу убити друге људе. Моја препорука је била да се пишу кривичне пријаве – поручио је.

Додао је да мјере дају резултате те је тако прије 14 дана нашу границу у оба правца прешло 106.362 особе, а јучер је тај број драстично смањен и он износи 8.924. 

– У Сарајеву је контролисано 511 особа које су под забраном кретања и 39 њих није затечено код куће. Морат ћемо са кантоналним и општинским тужилаштвима разговарати да се они процесуирају.

У Дистрикту Брчко кризни штаб је донио мјере и тренутно су 872 особе под контролом, а од тога њих 142 не поштују одлуке. Наша полиција треба строго радити на заштити здравља и очекујемо да ће од данас радити што више пријава – поручио је Радончић.

Нагласио је да ће два директора и један министар добити прекршајне пријаве јер су проширили дезинформације о вирусу корона.

С обзиром на то да су из ЕУ саопштили да неће моћи БиХ снабдијевати лијековима из њихових фармацеутских компанија, директор Босналијека Недим Узуновић се такође обратио и навео да ће ова компанија бити на располагању и да неће доћи до несташица.

– У сљедећих неколико мјесеци може се одговорити на све потребе тржишта и с обзиром на то да ЕУ неће снабдијевати лијековима апотеке у БиХ имају доовљно лијекова и нема потребе за паником, а Босналијек ће се потрудити да никада не дође до несташице.

Ми ћемо запослити и додатне раднике на погону за производњу дезинфекционих средстава и нагИашавам да можемо снабдијевати све веће клиничке центре у Би. Такођер неће бити проблема ни са есенцијалним лијековима – поручио је Узунмовић. 

(БН/Клиx)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

бн-радио

20.03.2020 19:13

овај господин Радончић труди се да не доживимо колапс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

20.03.2020 20:04

Изгледа да се Радоњциц бас ангазовао да помогне народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

21.03.2020 11:29

Нек МД дође да пресјече црвенр врпце...

ОДГОВОРИТЕ