Да би задржали раднике привредници траже помоћ од власти

Привредни савјет Бијељине затражио је данас помоћ локалне и републичке власти да се у доба пандемије вируса корона одржи пословање и задрже радници.

Република Српска 20.03.2020 | 15:11
Да би задржали раднике привредници траже помоћ од власти

"Приоритет је да се побринемо за здравље наших запослених и суграђана. Послодавци ће предузети све мјере заштите, дезинфекције и кориштења заштитне опреме за спречавање ширења вируса корона, а потом и да се привреда одржи и да из овог проблема изађемо што бољи и квалитетнији", рекао је предсједник Привредног савјета Миленко Стевановић.

Он је навео да су на данашњој сједници, која је одржана у сједишту Градске управе Бијељина, донесени закључци да се од градске власти затражи ослобађање привредника од одређених обавеза на локалном нивоу, а на нивоу Републике ослобађања када је ријеч о кредитима и пореским обавезама како би се лакше превазишли проблеми.

"Сви привредници ући ће у проблем који ће имати несагледиве посљедице, ово је само почетак, а сви имају отежано снабдијевање, анексе уговора о испорукама, проблеме финансирања и будућих послова", рекао је Стевановић новинарима.

Он је истакао да је због тога упућен озбиљан апел да се помогне, прије свега, грађанима, запосленима и привреди.

"Сви озбиљни привредници имају намјеру да сачувају своје запослене и наравно да им исплате све плате и обавезе које буду предвиђене законом, а морамо се сви потрудити да привреда буде у таквом стању да те обавезе може да изврши", поручио је Стевановић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић најавио је да ће градска власт већ данас донијети одлуку којом се привредници ослобађају плаћања одређених обавеза на локалном нивоу.

"Оно што је наша надлежност, закупи са Градском управом и комуналне таксе, неће се плаћати за ово вријеме трајања мјера за спречавање ширења епидемије", рекао је Мићић.

Он је навео да привредници сличне мјере траже и од Владе Републике Српске, да се пролонгира плаћање ПДВ-а, пореза и доприноса на плате, као и кредитних обавеза у периоду кризе, за коју је оцијенио да може потрајати и неколико мјесеци. 

(ИнфоБН)

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Радо из Угљебика

20.03.2020 14:41

ЗОВИ МИЦИЦУ ДА ОВИМ ТВОЈИМ ОТПЈЕВА ПОД САТОРОМ "НЕМИЗЕ НАМ НИКО НИСТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

20.03.2020 15:31

Ма браво,ослободит цес људе комуналне таксе а засто не предлозис да власници пословних простора људе ослободе кирије док ово траје

ОДГОВОРИТЕ