Da bi zadržali radnike privrednici traže pomoć od vlasti

Privredni savjet Bijeljine zatražio je danas pomoć lokalne i republičke vlasti da se u doba pandemije virusa korona održi poslovanje i zadrže radnici.

Republika Srpska 20.03.2020 | 15:11
Da bi zadržali radnike privrednici traže pomoć od vlasti

"Prioritet je da se pobrinemo za zdravlje naših zaposlenih i sugrađana. Poslodavci će preduzeti sve mjere zaštite, dezinfekcije i korištenja zaštitne opreme za sprečavanje širenja virusa korona, a potom i da se privreda održi i da iz ovog problema izađemo što bolji i kvalitetniji", rekao je predsjednik Privrednog savjeta Milenko Stevanović.

On je naveo da su na današnjoj sjednici, koja je održana u sjedištu Gradske uprave Bijeljina, doneseni zaključci da se od gradske vlasti zatraži oslobađanje privrednika od određenih obaveza na lokalnom nivou, a na nivou Republike oslobađanja kada je riječ o kreditima i poreskim obavezama kako bi se lakše prevazišli problemi.

"Svi privrednici ući će u problem koji će imati nesagledive posljedice, ovo je samo početak, a svi imaju otežano snabdijevanje, anekse ugovora o isporukama, probleme finansiranja i budućih poslova", rekao je Stevanović novinarima.

On je istakao da je zbog toga upućen ozbiljan apel da se pomogne, prije svega, građanima, zaposlenima i privredi.

"Svi ozbiljni privrednici imaju namjeru da sačuvaju svoje zaposlene i naravno da im isplate sve plate i obaveze koje budu predviđene zakonom, a moramo se svi potruditi da privreda bude u takvom stanju da te obaveze može da izvrši", poručio je Stevanović.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić najavio je da će gradska vlast već danas donijeti odluku kojom se privrednici oslobađaju plaćanja određenih obaveza na lokalnom nivou.

"Ono što je naša nadležnost, zakupi sa Gradskom upravom i komunalne takse, neće se plaćati za ovo vrijeme trajanja mjera za sprečavanje širenja epidemije", rekao je Mićić.

On je naveo da privrednici slične mjere traže i od Vlade Republike Srpske, da se prolongira plaćanje PDV-a, poreza i doprinosa na plate, kao i kreditnih obaveza u periodu krize, za koju je ocijenio da može potrajati i nekoliko mjeseci. 

(InfoBN)

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Rado iz Ugljebika

20.03.2020 14:41

ZOVI MICICU DA OVIM TVOJIM OTPJEVA POD SATOROM "NEMIZE NAM NIKO NISTA

ODGOVORITE
Name

Rale

20.03.2020 15:31

Ma bravo,oslobodit ces ljude komunalne takse a zasto ne predlozis da vlasnici poslovnih prostora ljude oslobode kirije dok ovo traje

ODGOVORITE