Станивуковић прозива власт: Гдје вам је хуманост?

Проблеми породице Миљевић из Слатине код Бањалуке трају већ годинама. Кулминирали су прошле године у току афере „Пелене“ када су били једни од ријетких који су гласно причали о томе да им је саопштено да не могу више да бирају већ да им се додјељује само једна врста пелена које су лошег квалитета.

Република Српска 20.03.2020 | 14:36
Станивуковић прозива власт: Гдје вам је хуманост?

Сада њихов 18-годишњи син већ три мјесеца не прима инвалиднину. 

Огњен Миљевић је рођен са више сметњи у развоју које спадају у ријетке болести. Има епилепсију, слијеп је, не хода и има церебралну парализу.

Од јануара ове године родитељи за њега нису примили личну инвалиднину која износи само 100 марака. Обраћали су се надлежнима, али су наишли на затворена врата. 

"Када је требало да добијемо до 20-ог су исплаћивали, нисмо добили, назвали смо Центар за социјални рад и рекли су нам да су личне инвалиднине до даљњег обустављене да формирају комисију за дјецу, ваљда ове комисије до сад нису биле валидне и ево трећи мјесец је сад како немамо личну инвалиднину која нам је служила за плаћање рачуна, лијекова, пелена и посебне хране коју он користи било шта“, каже Бобана Миљевић, мајка болесног дјечака.

Огњенов отац Жељко каже да имају потврду да је дјечак стопостотни инвалид. Зато им, истиче, није јасно зашто морају да раде нову категоризацију и стопирају исплату инвалиднине. 

„Сад чекамо ту неку комисију рекли су да ће бити ретроактивно што вјерујемо али нама је проблем што не иде сваки мјесец јер ево већ мјесец дана не радим нигдје као угоститељ. Објекти су затворени ја плату нећу примити, ту инвалиднину немамо а све обавезе према држави испуњавамо али како сад, на основу чега“, каже Жељко Миљевић, отац болесног дјечака.

Родитељи кажу да су се многима обраћали али да је једина помоћ дошла од народног посланика Драшка Станивуковића.

Због тога су наишли на осуду јавности преко друштвених мрежа. Поручују да њима политика ништа не значи и да прихватање ове помоћи не значи да се некоме дијеле поени већ да они желе да помогну свом дјетету.  

„Прича о поенима политичким за Драшка, тако је било и за пелене, али ми смо се и тад и сад прво јавили надлежнима, минситарствима свима смо се обраћали и одгађали и кад смо се позвали на Драшка тад се све ријешило до тада ништа", каже Жељко, отац болесног дјечака.

„Позивам све надлежне нека они јавности се изјасне зашто дјеца до 18 година више не примају личну инвалиднину, до када ћемо ми да чекамо, зашто нам је обустављено и шта даље да радимо, како да платимо рачуне, купимо храну и лијекове“, каже мајка Бобана.

- Наш циљ нису никакви поени већ помоћ свим грађанима који нам се обрате и којима смо у могућности да помогнемо. Желимо да спријечимо неправду која се врши над овим категоријама и да надлежни коначно реагују - истиче посланик ПДП-а Драшко Станивуковић.

Те инвалиднине, каже Станивуковић, њима значе живот.

"Како и одакле да купе лијекове у овој епидемиј гдје родитељи не излазе из својих домаћинстава, јер не могу отићи до апотеке, продавнице...Од тог новца то дијете и они треба да преживе. 300 овакве дјеце и породица је само у Бањалуци, 1000 у РС и само 10 је прошло кроз правилник да добију своју личну инвалиднину. Ко о томе води рачуна и баш је вријеме у овој епидемији кад су ови људи и ова дјеца још више угрожени да се још више о овом више проговори и са љутњом и свим и да кажемо надлежним да ово морају ријешити“, истиче Станивуковић.

У наредном периоду биће покренута иницијатива да се надлежни огласе зашто се морају чекати правилници за особе које су рођене са потешкоћама и које имају сву документацију да би им се исплатила инвалиднина која им по закону припада. 

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Борац

20.03.2020 14:30

Зар се на болесној дјеци стеди?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

20.03.2020 15:50

Па неце на хеликоптерима и аутима.Ови на власти ни стида ни образа овима другима треба дати барем сансу.Али теско јер су ови и прије избора побједници јер су запослили довољно гласова,а зна се како смо као народ јефтини.

Name

Ре

20.03.2020 15:25

Болесна је комплетна нација . Али у главу

ОДГОВОРИТЕ
Name

За спас Српске

07.06.2020 07:23

Драшко Станивуковић је поштен дечко. Није он крив што се родио у богатој породици. Без обзира како је му је отац дошао до богатства , то не значи да је Драшко лоше дијете. Има и у обичном народу лоших људи, тако да то ништа не значи. Драшко има новац, и Драшку није потребно да краде нити га неко може лако купити. Ако дечко дође на власт или за Градоначелника Баља Луке , сигурно ће нешто промјенити или покушати да промјени у овој земљи. У Р. Српској не може више бити горе, може само да буде боље. У ПДП и СДС има поштених и способних Срба појединаца, попут професорице Јелене Тривић, Љубише Крунића, Миладина Станића и осталих, али Драшко и Небојша Вукановић би требали бити на првом мјесту , јер само њих двојица могу нешто промјенити у нашој земљи и у нашем народу када су корупција и неправда у питању, у супротном, кроз пар година Срба више неће бити на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ