Stanivuković proziva vlast: Gdje vam je humanost?

Problemi porodice Miljević iz Slatine kod Banjaluke traju već godinama. Kulminirali su prošle godine u toku afere „Pelene“ kada su bili jedni od rijetkih koji su glasno pričali o tome da im je saopšteno da ne mogu više da biraju već da im se dodjeljuje samo jedna vrsta pelena koje su lošeg kvaliteta.

Republika Srpska 20.03.2020 | 14:36
Stanivuković proziva vlast: Gdje vam je humanost?

Sada njihov 18-godišnji sin već tri mjeseca ne prima invalidninu. 

Ognjen Miljević je rođen sa više smetnji u razvoju koje spadaju u rijetke bolesti. Ima epilepsiju, slijep je, ne hoda i ima cerebralnu paralizu.

Od januara ove godine roditelji za njega nisu primili ličnu invalidninu koja iznosi samo 100 maraka. Obraćali su se nadležnima, ali su naišli na zatvorena vrata. 

"Kada je trebalo da dobijemo do 20-og su isplaćivali, nismo dobili, nazvali smo Centar za socijalni rad i rekli su nam da su lične invalidnine do daljnjeg obustavljene da formiraju komisiju za djecu, valjda ove komisije do sad nisu bile validne i evo treći mjesec je sad kako nemamo ličnu invalidninu koja nam je služila za plaćanje računa, lijekova, pelena i posebne hrane koju on koristi bilo šta“, kaže Bobana Miljević, majka bolesnog dječaka.

Ognjenov otac Željko kaže da imaju potvrdu da je dječak stopostotni invalid. Zato im, ističe, nije jasno zašto moraju da rade novu kategorizaciju i stopiraju isplatu invalidnine. 

„Sad čekamo tu neku komisiju rekli su da će biti retroaktivno što vjerujemo ali nama je problem što ne ide svaki mjesec jer evo već mjesec dana ne radim nigdje kao ugostitelj. Objekti su zatvoreni ja platu neću primiti, tu invalidninu nemamo a sve obaveze prema državi ispunjavamo ali kako sad, na osnovu čega“, kaže Željko Miljević, otac bolesnog dječaka.

Roditelji kažu da su se mnogima obraćali ali da je jedina pomoć došla od narodnog poslanika Draška Stanivukovića.

Zbog toga su naišli na osudu javnosti preko društvenih mreža. Poručuju da njima politika ništa ne znači i da prihvatanje ove pomoći ne znači da se nekome dijele poeni već da oni žele da pomognu svom djetetu.  

„Priča o poenima političkim za Draška, tako je bilo i za pelene, ali mi smo se i tad i sad prvo javili nadležnima, minsitarstvima svima smo se obraćali i odgađali i kad smo se pozvali na Draška tad se sve riješilo do tada ništa", kaže Željko, otac bolesnog dječaka.

„Pozivam sve nadležne neka oni javnosti se izjasne zašto djeca do 18 godina više ne primaju ličnu invalidninu, do kada ćemo mi da čekamo, zašto nam je obustavljeno i šta dalje da radimo, kako da platimo račune, kupimo hranu i lijekove“, kaže majka Bobana.

- Naš cilj nisu nikakvi poeni već pomoć svim građanima koji nam se obrate i kojima smo u mogućnosti da pomognemo. Želimo da spriječimo nepravdu koja se vrši nad ovim kategorijama i da nadležni konačno reaguju - ističe poslanik PDP-a Draško Stanivuković.

Te invalidnine, kaže Stanivuković, njima znače život.

"Kako i odakle da kupe lijekove u ovoj epidemij gdje roditelji ne izlaze iz svojih domaćinstava, jer ne mogu otići do apoteke, prodavnice...Od tog novca to dijete i oni treba da prežive. 300 ovakve djece i porodica je samo u Banjaluci, 1000 u RS i samo 10 je prošlo kroz pravilnik da dobiju svoju ličnu invalidninu. Ko o tome vodi računa i baš je vrijeme u ovoj epidemiji kad su ovi ljudi i ova djeca još više ugroženi da se još više o ovom više progovori i sa ljutnjom i svim i da kažemo nadležnim da ovo moraju riješiti“, ističe Stanivuković.

U narednom periodu biće pokrenuta inicijativa da se nadležni oglase zašto se moraju čekati pravilnici za osobe koje su rođene sa poteškoćama i koje imaju svu dokumentaciju da bi im se isplatila invalidnina koja im po zakonu pripada. 

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Borac

20.03.2020 14:30

Zar se na bolesnoj djeci stedi?

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

20.03.2020 15:50

Pa nece na helikopterima i autima.Ovi na vlasti ni stida ni obraza ovima drugima treba dati barem sansu.Ali tesko jer su ovi i prije izbora pobjednici jer su zaposlili dovoljno glasova,a zna se kako smo kao narod jeftini.

Name

Re

20.03.2020 15:25

Bolesna je kompletna nacija . Ali u glavu

ODGOVORITE
Name

За спас Српске

07.06.2020 07:23

Драшко Станивуковић је поштен дечко. Није он крив што се родио у богатој породици. Без обзира како је му је отац дошао до богатства , то не значи да је Драшко лоше дијете. Има и у обичном народу лоших људи, тако да то ништа не значи. Драшко има новац, и Драшку није потребно да краде нити га неко може лако купити. Ако дечко дође на власт или за Градоначелника Баља Луке , сигурно ће нешто промјенити или покушати да промјени у овој земљи. У Р. Српској не може више бити горе, може само да буде боље. У ПДП и СДС има поштених и способних Срба појединаца, попут професорице Јелене Тривић, Љубише Крунића, Миладина Станића и осталих, али Драшко и Небојша Вукановић би требали бити на првом мјесту , јер само њих двојица могу нешто промјенити у нашој земљи и у нашем народу када су корупција и неправда у питању, у супротном, кроз пар година Срба више неће бити на овим просторима.

ODGOVORITE