Вучић и Меркел помало о свему

Након неколико неуспелих покушаја, немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Србије Александар Вучић успели су да поразговарају преко видео-линка. Теме: ЕУ приступ Србије, дијалог с Косовом и - корона.

Србија 19.03.2020 | 08:19
Вучић и Меркел помало о свему

Након што је прво због корона-пандемије отказана дводневна посета председника Србије Александра Вучића Берлину, па је након тога, без објашњења, отказан и разговор двоје државника видео-линком заказан за понедељак, из трећег покушаја, у среду 18.3, разговор је заиста, у паузи коју је Меркел имала између два кризна састанка на тему короне - и одржан.

Но корона је била и на дневном реду разговора с Вучићем. "Немачка канцалакрка Ангела Меркел и срспки предсј+едник Александар Вучић разговарали су у среду у склопу видео-конференције", стоји у заједничком саопштењу уреда немачке канцеларке и српског председника. Меркел и Вучић су најпре "исцрпно разговарали " о изазовима које доноси спречавање ширења корона-вируса.

Највећи део посвећен таксама

Након тога се разговарало, како је даље саопштено, о присним билатералним и економским односима, приступном процесу Србије Европској унији и с тим процесом повезаним реформама, као и о ситуацији у региону.

Притом је највећи део разгвора био посвећен односима Београда и Приштине, а у центру пажње тог дела разговора биле су таксе које је Косово 2018. увело на робу из Србије и Босне и Херцеговине.

Немачка канцеларка је притом поздравила спремност председника Вучића да се укључи у дијалог о трговинским препрекама између Србије и Косова који је иницирала ЕУ.

Вучић инсистира на пуној примени Бриселског споразума 

Меркел је исто тако поздравила спремност Београда за примену Бриселског споразума о интегрисаном управљању граничним прелазима, а који би требало да почне пуштањем у саобраћај граничног прелаза Мердаре   Притом је, како је наглашено, председник Вучић инсистирао на пуној примени свих елемената Бриселског споразума.

Обоје државника заложило се за скорашњи наставак дијалога о нормализацији односа између Србије и Косова с циљем постизања свеобухватног споразума о пуној нормализацији односа.

Председник Србије је, како стоји у заједничком саопштењу, најавио да ће "предузети све потребне кораке неопходне за успех овог дијалога и избегавање корака унатраг у међусобним односима како би се тиме створила конструктивна и отворена атмосфера за вођење разговора".

(ДW)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бајиц

19.03.2020 09:50

Село гори, а баба се чешља!

ОДГОВОРИТЕ