Вакцина против вируса могућа прије јесени?

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен каже да ЕУ свакодневно ради на свим пољима у циљу заустављња пандемије ЦОВИД 19 укључујући и подршку истраживању и прозводњи вакцине.

Свијет 17.03.2020 | 16:44
Вакцина против вируса могућа прије јесени?

Она је навела да је ЕУ обезбиједила до 80 милона евра помоћи европској компанији за иновациона истраживања која ради на новој технологији за прозводњу вакцина против ЦОВИД19.

"Надам се да ћемо са овом подршком моћи да имамо вакцину на тржисту и прије јесени што ће омогућити спашавања живота у Европи и остатку свијета", поручила је фон дер Лајен.

У видео обраћању које је подијелила на свом Твитер налогу, предсједница ЕК је посебно нагласила важност набавке заштитне медицинске опреме и њеног дистрибуирања на првом мјесту медицинском особљу, полицији и граничарима.

"Широм Европе велика је потреба за маскама, заштитним одјелима и другом опремом за заштиту од вируса. Радимо са индустријом на производњи заштитне опреме и радимо са националним владама како бисмо купили заједно ту опрему", казала је фон дер Лајен.

Она је навела да је ЕУ ангажовала два авиона како би вратила своје грађане из Марока и упозорила је да унутар ЕУ у овој кризној ситуацији грађани не смију бити "заглављени" без могућности да дођу својим кућама.

Видео обраћање грађанима ЕУ она је завршила оцјеном да много има да се ради на сузбијању пандемије и да сви могу да допринесу тој борби. 

"Ви можете да допринесете тако што ћете да остане у својим кућама и смањити контакте са другим људима. Хвала вам на подршци", закључила је фон дер Лајен. 

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар