Vakcina protiv virusa moguća prije jeseni?

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da EU svakodnevno radi na svim poljima u cilju zaustavljnja pandemije COVID 19 uključujući i podršku istraživanju i prozvodnji vakcine.

Svijet 17.03.2020 | 16:44
Vakcina protiv virusa moguća prije jeseni?

Ona je navela da je EU obezbijedila do 80 milona evra pomoći evropskoj kompaniji za inovaciona istraživanja koja radi na novoj tehnologiji za prozvodnju vakcina protiv COVID19.

"Nadam se da ćemo sa ovom podrškom moći da imamo vakcinu na tržistu i prije jeseni što će omogućiti spašavanja života u Evropi i ostatku svijeta", poručila je fon der Lajen.

U video obraćanju koje je podijelila na svom Tviter nalogu, predsjednica EK je posebno naglasila važnost nabavke zaštitne medicinske opreme i njenog distribuiranja na prvom mjestu medicinskom osoblju, policiji i graničarima.

"Širom Evrope velika je potreba za maskama, zaštitnim odjelima i drugom opremom za zaštitu od virusa. Radimo sa industrijom na proizvodnji zaštitne opreme i radimo sa nacionalnim vladama kako bismo kupili zajedno tu opremu", kazala je fon der Lajen.

Ona je navela da je EU angažovala dva aviona kako bi vratila svoje građane iz Maroka i upozorila je da unutar EU u ovoj kriznoj situaciji građani ne smiju biti "zaglavljeni" bez mogućnosti da dođu svojim kućama.

Video obraćanje građanima EU ona je završila ocjenom da mnogo ima da se radi na suzbijanju pandemije i da svi mogu da doprinesu toj borbi. 

"Vi možete da doprinesete tako što ćete da ostane u svojim kućama i smanjiti kontakte sa drugim ljudima. Hvala vam na podršci", zaključila je fon der Lajen. 

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar