Шаровић упозорава: Неко се игра судбином домаћих фармера

Босна и Херцеговина сваке године увезе велике количине јефтиног говеђег меса из земаља Европске уније захваљујући, прије свега, претходно лоше испреговараном Споразуму о стабилизацији и придруживању, по коме хиљаде тона меса може да се увезе без царине.

Босна и Херцеговина 17.03.2020 | 07:29
Шаровић упозорава: Неко се игра судбином домаћих фармера

Пише Мирко Шаровић

Да сточарство као важан пољопривредни сектор у земљи не би у потпуности пропао због огромне конкуренције из ЕУ, прије неколико година договорили смо изузетно повољан аранжман за извоз свјежег искоштеног меса у Турску, у количинама које су од 2015. године до данас, на годишњем нивоу, варирале од 5.000 до 10.000 тона.

Имајући у виду број сточарских фарми и њихов потенцијал, у току једне године, турском тржишту можемо понудити до 8.000 тона говеђег, односно јунећег меса. Ако би се аранжман стабилизовао и био предвидив на дуже стазе, та количина би се и рапидно повећавала, што би унаприједило и одржало ову важну грану наше пољопривреде.

Но, како ствари сада стоје – извоз меса у Турску тренутно иде у лошем правцу. Стотине људи, предузећа и огроман новац домаћих произвођача уложен у тов јунади могао би бити изгубљен због тренутно лоше организације посла око извоза меса у Турску, од стране актуелног Савјета министара БиХ и увођења у посао компанија које нису одговориле задатку. Претходних година, извоз јунећег меса у Турску припреман је дуго и стрпљиво. У свом министарском мандату, са мојим сарадницима, уложио сам огроман труд да домаћим произвођачима отворимо врата овог великог и значајног тржишта, упркос чињеници да Турска има довољне количина меса на свом тржишту.

Извоз значајних тона искоштеног јунећег меса побољшао је спољнотрговински биланс земље и размјену са Турском, али и довео до нових улагања и повећања сточног фонда оба ентитета.

Важно је подсјетити да је потписивањем новог Споразума о слободној трговини са Турском 2018. обезбијеђен извоз чак 15.000 тона различитих врста свјежег меса, што је била једна нова и велика шанса за наше мале узгајиваче, али и велике фармере и месну индустрију уопште. Нажалост, како сада стоје ствари, велико је питање хоће ли се у 2020. извести иједна хиљада тона меса.

Нови сазив Савјета министара БиХ и ресорно министарство нису се најбоље снашли у организацији и имплементацији аранжмана са Турском. Поред проблематичних компанија које су увели у посао, постоје и сумње које треба до краја расвијетлити –  да се врши увоз живих говеда из неких сусједних земаља, а месо од њих покушава прослиједити у Турску као домаће!

О овим сумњама треба провести детаљну истрагу јер су домаћи фармери, због хиљада грла непродате стоке, доведени у очајно тешку ситуацију.

Сматрам да је било крајње неодговорно и опасно у овај посао уводити компаније које су због сумња у малверзације и слање у Турску здравствено неисправног меса већ биле предмет истрага и скидања са листе извозника. Посебно забрињавајуће је да је, уз драстичан пад извоза меса у Турску, истовремено повећан увоз меса у БиХ. Као посљедицу имамо велики застој у откупу живе стоке од домаћих фармера, што их доводи у веома лош економски положај. Домаћи произвођачи плаћају цијену лоше политике и профитерских интереса.

Чињенице говоре да је у 2015. односно у првој години мандата прошлог сазива Савјета министара извоз меса из БиХ повећан за 70 одсто. Данас су сви економски параметри земље у сталном паду.

Приоритет извоза треба и мора да буде извоз меса домаћих фарми, јер успјешније пословање и развој наших фирми управо је и био смисао склапања аранжмана са Турском.

И зато нико нема право да, искључиво због властитог интереса, прави непоправљиву штету привредницима БиХ.

(Српскаинфо) 

(Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Како

17.03.2020 06:50

Како нема право? Па "бог" може све а и његова "репрезентација" светих папака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

17.03.2020 09:27

Не само фармера, већ свију нас.

Name

Мрав

17.03.2020 07:00

Не може мали Кошарац ништа поштено. У животу нисам имао прилике свакодневно гледати такву одвратну фацу. Трудим се да га не гледам али он је ту у нашем граду и неминовно је угледати то го.но од човјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

.....

17.03.2020 07:10

Браво Миркане,покажи им шта је знање,рад и одговорност.То овај мали никад неће знати ни научити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Токи

17.03.2020 07:11

Имаш ти сада и паметније приче. Свијет се бори да преживи а ти само некоме замјераш и налазиш мане. Остави то за касније, сада нам треба јединство и слога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.03.2020 07:42

Треба слога и јединство да се изађе масовно на изборе и ова политичка стока испрати на заслужену робију а господа јунад и телад да се извози као и до сада. Пусти Ти вирус Он ради своје а Клошарац и Додиг ако нас буду спашавали од вируса остадишмо без кинте, видиш да је одма насрнуо на паре и слијеп види да је опсједнут парама, треба се спашавати док још има који динар.

Name

Ре

17.03.2020 07:42

Боте, сад и јест битно да извоз функционисе. Од цега це фармери да зиве? Ви испраних мозгова слусате водју и идете у понор.

Name

Ре

17.03.2020 08:11

Попели сте ми се висе на главу са јединством и слогом а све зарад интереса мале групе људи.

Name

Ас

17.03.2020 08:12

Браво Токи. Он не бира средства а ни вријеме. Њему је стало да направи русвај у РС. Као политицар он би требао да се прилагоди времену и стању на терену. Храну треба цувати за нас народ јер сад није вријеме извоза.

Name

С

17.03.2020 08:46

Вама треба јединство цим вас ухвате у васим лоповлуцима, крадјама, отимацинама, лазима и демагоским прицама. Лоповцине безобзирне. Ви би и цацу продали за крајцар.

Name

РАЈНА

17.03.2020 08:59

ријеч слога за СНСД-е је како Бог каже, а Бог каже , слога то сам ја.

Name

Ре Токи

17.03.2020 10:00

Прави си Таки као и сви резимски ботови.Цуј свијет се бори да презиви?Стање уопсте није тако катастрофално,преко 92% људи који су били заразени је оздравило,Кина је зауставила сирење вируса итд.Али битно је млатити о јединству и слози,о патриотама и издајницима па и када је у питању вирус.

Name

Ад за РЕ

17.03.2020 10:01

Народ има паре а ако нема робе не мозе паре јести. Твој је мозак велик ко љељак. Зар не видис да су границе затворене.

Name

@Ад за РЕ

17.03.2020 12:27

Није тацно да су границе затворене за промет роба.Информиси се и мало висе цитај,ако ти мозак није љељак као код вецине која вјерује у лактаског бога.

Name

ра

17.03.2020 07:33

само опет вратити мирка за министра за економске односе овај кошарац то је неписмено спадало које са милорадом наноси још већу штету овим наши фармерима у бих под хитно кошарца истјерат наглавачке које њега подржао на изборима тај је гори од њега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тр

17.03.2020 07:37

ТОКИЈУ ТРБА МАЛО ПАМЕТИ ОЦИТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смс

17.03.2020 07:44

Овај Клосарац није у стању ниста паметно и корисно урадити за народ. Он себе гледа и другог никог не види. Погресна особа на погресном мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ррви

17.03.2020 07:52

Биједо о цему прицас гдје ти зивис само блатис

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.03.2020 08:59

Опет реакција ботова. Само људи цињенице износе. Робне резерве су сад најпотребније да се помогне угрозеним категоријама у овом тренутку. Робне резерве је секта унистила. Реци да није истина?

Name

Клептократија

17.03.2020 08:30

Највећи проблем Републике Српске су похлепни лицемјерни неморални егоистични политичари и државни службеници повезани са похлепним бизнисменима којима државне функције служе искључиво као ресурс за приватни бизнис а народ који пропада због таквог њиховог односа према Отаџбини посматрају само као колатералну штету. Отаџбина вапи за Истином, Слободом, Правдом, Отаџбина презире похлепу, неморал, презире људе који је бахато искориштавају. Помозимо Отаџбини. Ко ће ако нећемо ми ? Када ако не сада ? Само Истина нас може ослободити. Подигнимо погнуте главе, покажимо достојанство. У славу наших часних Предака и за добробит наших Потомака рецимо НЕ неправди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.03.2020 08:56

За разлику од твог Кошарца који је каријеру направио на блаћењу других, овај човјек паметно сугерише и прича конкретне ствари. Да је више оваквих били би смо много напреднији.

Name

Док Холидеј

17.03.2020 09:18

Одлични коментари сем два то су ови што у додику и власти садашњој виде бога, јединство ће бити кад изгубе на изборима то јест кад их немогну купити . Тада ће завладати јединство јер гос.Шаровић неће ширити раздор и непријатељство у свом народу а ни у осталим народима сад ко није гласао за додика он је непријатељ државе издајник ови додикови у њима то јест у нама виде грађане ниже класе јер међу тим грађанима ниже класе врло мало има купити диплома а код њих су то све брендиране дипломе за пар мјесеци добите итд. Волио бих и сваки нормалан човијек да такви попуне туристичке капацитете на Туњицама и у Фочи.

Name

Дуда

17.03.2020 09:18

А тебе бас боли туки за фармере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВЈЕСТ

17.03.2020 10:02

Интересује ме колико јунећег меса треба наше тржиште, сигурно више него што су наши узгојили? По мени, рјешење је да се притисну увозници, има начина да им се да до знања да не смију месо сумњивог поријекла увозити, него да откупе ово што треба за извоз и пласирају на наше тржиште. Што би ми користили ГМО месо и тровали свој народ, а извозили здраво у Турску, или било коју другу земљу?

ОДГОВОРИТЕ