БиХ земља у којој се на разне начине крше људска права

Годишњи извјештај Стејт департмента за 2019. годину јасно каже да је Босна и Херцеговина земља у којој судство није независно, слобода изражавања је ограничена, као и рад медија, укључујући ту и насиље према новинарима.

Босна и Херцеговина 14.03.2020 | 19:52
БиХ земља у којој се на разне начине крше људска права

Напади на професионални интегритет новинара и слободу штампе наставили су да расту током цијеле године. У више наврата, јавни службеници опструисали су рад новинара. Линија за помоћ слободним медијима је до августа прошле године забиљежила 37 случајева који укључују кршења права и слобода новинара, пет пријетњи смрћу и шест физичких напада.

Новинар Ердуан Катана напомиње да када треба заштитити новинаре, ни судови ни јавност ни институције нису баш ажурни. "Примјер покушаја убиства новинара БН телевизије показује да, иако је изречена казна за извршиоца, никада нису откривени налогодавци", казао је он.

Стејт Департмент је један посебан дио у извјештају о Босни и Херцеговини, посветио и слободи окупљања у Српској, као и групи Правда за Давида.

Наведено је да је Министарство унутрашњих послова РС прекршило неколико пута у прошлој години право грађана на слободу окупљања у Бањалуци.

"Надам се да је ово јасна порука власти у Републици Српској, а група Правда за Давида је најбоље осјетила како се Министарство унутрашњих послова РС односи према својим грађанима. Прошле године су нам четири пута одбили захтјев за окупљањем", каже Озрен Пердув из групе Правда за Давида.  

 Да је стање у БиХ алармантно, показао је и недавни специјални извјештај Омбудсмена БиХ о праву на слободу мирног окупљања.  Једна од најважнијих препорука у овом извјештају односи се на мјесто гдје грађани желе да мирно протестују и надлежни органи не би требало да одређују локацију, навео је Омбудсмен БиХ.

Стејт Департмент у свом извјештају наводи и да власти нису поставиле јавну корупцију као приоритетан и озбиљан проблем. Судови нису процесуирали случајеве корупције на високом нивоу, а у већини окончаних случајева изречене су условне казне. Службеници су често некажњено учествовали у корупцији која је и даље распрострањена у многим политичким и економским институцијама.

Корупција је посебно распрострањена  здравственом и образовном сектору, процесима јавних набавки, локалној управи и запошљавању у јавној управи, наводи се у извјештају.

БН ТВ 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Маја

14.03.2020 19:36

Код мене прво моји укуцани крсе моја људска права, па онда сви редом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајте, молим вас

14.03.2020 20:01

Па јесмо ли ми сами бирали ову власт или је долепрсала на васим авионима, камионима, тенковима у крјњем слуцају. Зао нам је, али немамо слуха за васе проблеме. Пакујемо кофере за Њемацку :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјечити опозиционар

14.03.2020 20:21

Посебно у РС-у, а нарочито у Бањалуци се највише крше људска права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пипи

14.03.2020 20:45

Људска права највисе се крсе у УИО задњих десет година .У УИО влада цист апартхејд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цорона

15.03.2020 06:22

Шта је ту ново крше је највише институције које би морале да поштују, чак судови, полиција ником ништа.... Недопустиво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деградирање народа

15.03.2020 10:03

Овдје народ нема никаквих права, то је довољна цињеница ис зивота Које зивимо, бар вецина. Сви изнад, по хијерархијском принципу, дали су себи боговска права, зато људи бјезе, да се спасе бар ментално.

ОДГОВОРИТЕ