BiH zemlja u kojoj se na razne načine krše ljudska prava

Godišnji izvještaj Stejt departmenta za 2019. godinu jasno kaže da je Bosna i Hercegovina zemlja u kojoj sudstvo nije nezavisno, sloboda izražavanja je ograničena, kao i rad medija, uključujući tu i nasilje prema novinarima.

Bosna i Hercegovina 14.03.2020 | 19:52
BiH zemlja u kojoj se na razne načine krše ljudska prava

Napadi na profesionalni integritet novinara i slobodu štampe nastavili su da rastu tokom cijele godine. U više navrata, javni službenici opstruisali su rad novinara. Linija za pomoć slobodnim medijima je do avgusta prošle godine zabilježila 37 slučajeva koji uključuju kršenja prava i sloboda novinara, pet prijetnji smrću i šest fizičkih napada.

Novinar Erduan Katana napominje da kada treba zaštititi novinare, ni sudovi ni javnost ni institucije nisu baš ažurni. "Primjer pokušaja ubistva novinara BN televizije pokazuje da, iako je izrečena kazna za izvršioca, nikada nisu otkriveni nalogodavci", kazao je on.

Stejt Department je jedan poseban dio u izvještaju o Bosni i Hercegovini, posvetio i slobodi okupljanja u Srpskoj, kao i grupi Pravda za Davida.

Navedeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS prekršilo nekoliko puta u prošloj godini pravo građana na slobodu okupljanja u Banjaluci.

"Nadam se da je ovo jasna poruka vlasti u Republici Srpskoj, a grupa Pravda za Davida je najbolje osjetila kako se Ministarstvo unutrašnjih poslova RS odnosi prema svojim građanima. Prošle godine su nam četiri puta odbili zahtjev za okupljanjem", kaže Ozren Perduv iz grupe Pravda za Davida.  

 Da je stanje u BiH alarmantno, pokazao je i nedavni specijalni izvještaj Ombudsmena BiH o pravu na slobodu mirnog okupljanja.  Jedna od najvažnijih preporuka u ovom izvještaju odnosi se na mjesto gdje građani žele da mirno protestuju i nadležni organi ne bi trebalo da određuju lokaciju, naveo je Ombudsmen BiH.

Stejt Department u svom izvještaju navodi i da vlasti nisu postavile javnu korupciju kao prioritetan i ozbiljan problem. Sudovi nisu procesuirali slučajeve korupcije na visokom nivou, a u većini okončanih slučajeva izrečene su uslovne kazne. Službenici su često nekažnjeno učestvovali u korupciji koja je i dalje rasprostranjena u mnogim političkim i ekonomskim institucijama.

Korupcija je posebno rasprostranjena  zdravstvenom i obrazovnom sektoru, procesima javnih nabavki, lokalnoj upravi i zapošljavanju u javnoj upravi, navodi se u izvještaju.

BN TV 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Maja

14.03.2020 19:36

Kod mene prvo moji ukucani krse moja ljudska prava, pa onda svi redom.

ODGOVORITE
Name

Ajte, molim vas

14.03.2020 20:01

Pa jesmo li mi sami birali ovu vlast ili je doleprsala na vasim avionima, kamionima, tenkovima u krjnjem slucaju. Zao nam je, ali nemamo sluha za vase probleme. Pakujemo kofere za Njemacku :)

ODGOVORITE
Name

Vječiti opozicionar

14.03.2020 20:21

Posebno u RS-u, a naročito u Banjaluci se najviše krše ljudska prava.

ODGOVORITE
Name

Pipi

14.03.2020 20:45

Ljudska prava najvise se krse u UIO zadnjih deset godina .U UIO vlada cist aparthejd.

ODGOVORITE
Name

Corona

15.03.2020 06:22

Šta je tu novo krše je najviše institucije koje bi morale da poštuju, čak sudovi, policija nikom ništa.... Nedopustivo

ODGOVORITE
Name

Degradiranje naroda

15.03.2020 10:03

Ovdje narod nema nikakvih prava, to je dovoljna cinjenica is zivota Koje zivimo, bar vecina. Svi iznad, po hijerarhijskom principu, dali su sebi bogovska prava, zato ljudi bjeze, da se spase bar mentalno.

ODGOVORITE