Пријети ли нам несташица хране због вируса корона?

Усљед појаве вируса корона и увођења ванредних мјера, брашно, тјестенина, рижа, шећер, уље, те средства за хигијену и тоалетни папир, најтраженији су артикли у бањалучким трговинама и маркетима. 

Република Српска 14.03.2020 | 09:41
Пријети ли нам несташица хране због вируса корона?

Потврдиле су нам то гужве и полупразне полице које смо јуче и јутрос затекли у неким трговинама. 

У великим трговачким ланцима, Тропику и Асу, такође потврђују да је продаја основних животних намирница и средстава за хигијену повећана неколико пута, али увјеравају и да нема мјеста паници и бризи, јер се набавка и снабдијевање одвија неометано.

Ни мале квартовске радње још увијек се не суочавају са несташицом. 

Како нам је потврђено у продавници у Гундулићевој, набавка свим намирницама се одвија неометано, али траје нешто дуже, нарочито на пијаци, због великих гужви у раним јутрањим часовима.

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске и власник пекарско-посластичарског друштва "Крајина клас", такође истиче да разлога за бригу и панику нема, па самим тим ни за стварање непотребних залиха хране. 

“Пекаре нормално раде, залихе имамо, снабдијевање функционише, а у сталном смо контакту и са трговцима, тако да могу рећи да је ситуација сасвим под контролом. Стога молим грађане да не стварају залихе, за тим заиста нема никакве потребе и не требају журити ни у пекаре, ни у продавнице, све норамално функционише”, истакао је Тривић, коментаришући и ситуацију са бх. камионима који не могу проћи Хрватску и Словенију:

“Тренутно је стање такво да је успорен транспорт ради здравствених контрола превозника, што морамо признати успорава њихово кретање, али то је тренутна ситуација, јер правилла Свјетске здравствене ораганизације нису никако предвидјела да се зауставља транспорт роба.

Надаље, брашном се снабдијевамо на домаћем тржишту, од домаћих произвођача, имају довољно робе за евентуалну кризу, тако да је беспредметна паника, бар што се тиче брашна.” 

Коментар смо затражили и од Саша Грабовца, извршног директора Удружења економиста РС СWОТ.

Он је увјерен да ће, усљед благе панике међу грађанима, у једном тренутку бити несташица на тржишту, али да ће се након тог првог таласа, малопродаја редовно снабдијевати уз мање потешкоће, с обзиром да је превозницима, чему свједочимо ових дана, ограничено путовање.  Међутим, увјерен је да до несташице основних животних намирница, попут брашна и уља, неће доћи.

Сматра да се паника међу грађанима могла избјећи, да су власти благовремено дјеловале, те представиле план и за најлошији могући сценарио, односно из којих алтернативних извора би обезбиједили снабдијевање основним потрепштинама. 

“Сада имамо благу панику, а она се могла и требала избјећи, да је јавност обавијештена да власти имају план и за случај несташице намирница, а не само да се говори 'немојте путовати и немојте стварати залихе'. Значи, у оваквим ситуацијама кључно је ваљано и правовремено информисање јавности”, закључио је Грабовац. 

(Бука)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Неманија

14.03.2020 09:15

У оваквим временима је кљуцно ПОСТОЈАЊЕ РОБНИХ РЕЗЕРВИ. Питање за господу на власти......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Р СРПСКЕ

14.03.2020 10:03

РОБНЕ РЕЗЕРВЕ СУ ПОКРАДЕНЕ ТРЕБА ПИТАТИ ДОДИКА УНУКУ И ДИСПЕЦЕРА КО ЈЕ ПОКРАО.

Name

ТОРРО

14.03.2020 10:52

ШТА ПИТАТИ - ОДМАХ ХАПСИТИ !!!

Name

За тзв борца РС

14.03.2020 12:23

Неки не могу из властите коже. За себе а и за друге не ураде ништа, а онда су им сви други криви. Доподне мрзе себе, а пополдне цијели свијет. Чак и сада када није вријеме за политикантсво и панику.

Name

ре

14.03.2020 13:44

За храу цемо лако.Ми Срби смо руралан народ који никад није оскудјевао у храни Највазније је набавити велики број респиратора ако додје до сирења вируса многима це треба ти помоц распиратора и много развијеније и богатије земље какве су италија или свајцарска су имали проблем са бројем респиратрора и смјестаним капацитетима.Ако се зарази пар хиљада људи стотинама це требати респиратори да би презивјели

Name

Нема

14.03.2020 13:48

Опљацкано.

Name

Влад Тепеш

14.03.2020 09:16

Ограничење рада продавницама до 18х је у Бањалуци створило само контраефекат. И ко се требао и ко се није требао срести у продавници срео се јер су сви навалили и створили гужве. Значи ова мјера је требала бити предузета ако желиш што веће социјалне контакте и да створиш што већу панику међу људима. А управо је то урађено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

14.03.2020 12:44

Напокон нормалан коментар.Умјесто да си увео да продавнице раде цијелу ноц,да се растерете продавнице,они су све згурали да се заврси до 18х.Друго,ограницили рад продавница,угоститељских објеката,итд.до 18х...хахах,па каква невидјена глупост,ста као вирус спава до 18х,а послије 18х напада.Забранио рад трзним центрима викендом,да,вирус зна кад је викенд па тад излази из своје цахуре,радним даном не напада,аааааааа,која глупост,па ово је страсно.Битно је да нису донијели одлуку како намирити плате радницима,ослободити послодавце плацања доприноса и пореза,засто о том нису донијели одлуке.Па Словенија сноси 80 посто троскова на рацун дрзаве,Француска 100 посто.Сведска је дала најбољи примјер:код њих нема висе статистике,колико је заразених,колико умрлих,колико у карантину,ниста висе не објављују,зивот иде нормално својим током даље,ко осјети да има температуру,касље,назове епидемиолоску слузбу,додју куци,прегледају га,ако има корона вирус,остаје куци 15 дана,а ако не,наставља зивот нормално даље.Како то не знају преписати,дјубрад једна...

Name

Лудацка власт

14.03.2020 13:39

Па мисле да сми сви луди испраних мозгова. Управо вам је констатација на мјесту.

Name

те гардиста

14.03.2020 14:34

Дуго времена не виђох глупљи коментар, који је немогуће и прочитати до краја. Пишем из оностранства и могу рећи да све државе раде слично али увијек има паметњаковића.

Name

Цуј нестасица

14.03.2020 09:18

Цуј нестасица. Сад це корона испасти крива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Силе

14.03.2020 10:21

Србија забрањује извоз одређене робе, пропале робне резерве, мала домаћа производња, све ће то довести до поскупљења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не брини

14.03.2020 13:37

Србија мозе све нахранити и нас све комсије годину дана. Док је Србије небој се глади, као и у давна времена....

Name

ВВ

15.03.2020 08:15

Силе гледај ти своје двориште пусти се Србије

Name

Информација

14.03.2020 10:37

Цисто да знате да нас болница у Бијелљини нема могуцност за тестирање на цорону.Сто даље знаци да 100%има заразени само они не могу то знати јер немају апарата док неко не умре неце се покренути до тад само куцна изолација сто се наравно нико не придрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

14.03.2020 10:49

Нестасицу мозе створити само нас глупи народ који се боји да остане гладан! Управо то сто се боје и купују вреце брасна, картоне уља... само нацали народе, стварај залихе које цете касније бацати! Ако нас не убије корона убице нас холестерол!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

14.03.2020 11:17

Кулирајте, просли смо и горе, слусајте упутства, дисциплинујте себе и људе око себе и бице све ок

Name

Хаха

14.03.2020 13:10

Е ово је најбољи коментар. Ал нажалост истинит.

Name

Огњен М.

14.03.2020 11:12

Сада је време да нам продају све сто је било за бацање!! Тако да це хране бити у изобиљу! Ниста није слуцајно у зивоту па тако и ово!!! Лп пс: ако имате симптоме не идите на хитну нити свом лекару(због сирења заразе) само позовите и слусај те упуства. Самоизолација је најбоља превентива. Проци це и ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈО

14.03.2020 13:42

Како је лако манипулисати народом. Најбоља превенција је набавити тестове, подјелити их свим Домовима здравља, да се сумљив пацијент одма тестира и изолује. Али кога брига за народ сад гледају ко це уцарити и уградити се и на тестовима и на респираторима. Гдје је сад помоц пензионерима и угрозеним за лијекове, кад се дјели пред изборе, сад је потребније старим лицима за лијекове.

Name

Филозоф

14.03.2020 13:29

Наси људи навалили на брасно ризу уље сецер тоалетни папир као да је то љек за.јацање имунитета који клоцеви, умјесто да купују лимун нарандзе бјели лук дзумбир зелено поврце свјезу рибу ,месо мед итд ,то дизе имунитет и спасава а брасно риза тјестејина сецер то недизе ниста осим холестерола и дијабетеса

ОДГОВОРИТЕ
Name

те филозоф

14.03.2020 16:35

Твоја филозофија је потпуно несувисла, да не употребим коју другу ријеч. Купује се мало више само због тога да нам није потребно ићи куповати сваки дан и тако смањити ризик од заразе, а не због тога сто ће нас то излијечити. Ту не покажи ни твоји лимунићи.

Name

Е цуј

14.03.2020 13:47

А ста је са здравом исхраном! Зар се то једе! Оооо просто за неповјеровати.... Не ваља млијецни произ. , брасно, со, сецер, уље, месо, све нездраво....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

14.03.2020 13:47

Ми смо једини на свијету, гдје су пропале робне резерве, лутрија и шуме. Не дао бог да нам нађу налазишта нафте као у Кувајту и то би нам пропало. Битно је посегнути за виталним националним интетесом зарад фотеља, а не ради народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има рјешење

14.03.2020 13:57

Нема страха од несташица. Па ту су робне резерве. Оне и служе томе, служе да се интервенише у случајевима поремећаја потражње и понуде на тржишту. Ако нечег зафали, робне резерве процијене, срачунају колико треба и из својих складишта испоруче трговачим предузећима. Предузећа то продају и рефундирају резервама које за та средства обнове залихе. И тако опет у круг, идемо даље. Логично. Без вике, нервозе, драме и патоса, хоће се рећи без патетике. То је за оне који имају робне резерве. Који их нису опљачкали, присвопјилио, чак и трагове поништили. И дужни остали. Нема коме нису. Људи у власти највише волу да се робне резерве никако и не помињу. Никад и ни у каквом контексту. Мисле да још има оних који рачунају, броје, који би на суд да их построје, слободу да им одузму, као и све оно што опљачкаше из робних резерви. И не само из робних резерви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

17.03.2020 01:01

Хе,хе.Ми се изгледа не бојимо умријети од вируса,вец од глади....

ОДГОВОРИТЕ