Владине олакшице за привреднике због појаве вируса корона

Влада је донијела шест мјера које би требало да помогну привреди у новонасталим условима пословања а због вируса корона. У министарству трговине тврде да нема разлога за панику јер има довољно залиха.

Република Српска 13.03.2020 | 20:25
Владине олакшице за привреднике због појаве вируса корона

Привредници су тражили а Влада је одлучила да донесе мјере које би требало да ублаже посљедице корона вируса на привреду. Те мјере су одгађање плаћања рата ИРБ-у у трајању од три мјесеца, плаћања пореза на добит и свих обавеза по завршном рачуну за 2019. годину до 30. јуна, хитна исплата поврата пореза и доприноса за повећање плата у 2019. години, а биће одржан и састанак са представницима свих банака у Српској око питања грејс периода за задужења привредника у Српској.

У министарству трговине и туризма апелују на грађане да не паниче и да не праве залихе хране и других намирница јер за тим нема потребе.

- Робе иду преко граница а стање залиха је у реду - рекла је министар трговине Републике Српске Сузана Гашић, наводећи да то што је Српска изгубила Робне резерве не би требало да представља никакав проблем.

- Залихе и сопствена производња су довољни - тврди Гашићева.

У министарству трговине су упозорили и да ће надлежне инспекције реаговати уколико дође до злоупотреба када су у питању незаконита повећања цијена роба и услуга услијед новонастале ситуације.

Мееђутим, у Привредној комори Републике Српске упозоравају на ситуацију у Хрватској, јер та земља брани превоз роба, првенствено из Италије, преко своје територије.

Апелују на институције државе и ентитета да пронађу рјешење са Хрватском прије свега, а и са Словенијом јер и та земља најављује забрану транзита.

БН ТВ

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ухх

13.03.2020 20:01

Немате ви појма ста овај вирус носи и које су све последице. Цујте се мало са струцњацима из Италије. Видеце те колико је ово озбиљна ситуација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

13.03.2020 21:54

Ко ће платити плате?

ОДГОВОРИТЕ