Vladine olakšice za privrednike zbog pojave virusa korona

Vlada je donijela šest mjera koje bi trebalo da pomognu privredi u novonastalim uslovima poslovanja a zbog virusa korona. U ministarstvu trgovine tvrde da nema razloga za paniku jer ima dovoljno zaliha.

Republika Srpska 13.03.2020 | 20:25
Vladine olakšice za privrednike zbog pojave virusa korona

Privrednici su tražili a Vlada je odlučila da donese mjere koje bi trebalo da ublaže posljedice korona virusa na privredu. Te mjere su odgađanje plaćanja rata IRB-u u trajanju od tri mjeseca, plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. godinu do 30. juna, hitna isplata povrata poreza i doprinosa za povećanje plata u 2019. godini, a biće održan i sastanak sa predstavnicima svih banaka u Srpskoj oko pitanja grejs perioda za zaduženja privrednika u Srpskoj.

U ministarstvu trgovine i turizma apeluju na građane da ne paniče i da ne prave zalihe hrane i drugih namirnica jer za tim nema potrebe.

- Robe idu preko granica a stanje zaliha je u redu - rekla je ministar trgovine Republike Srpske Suzana Gašić, navodeći da to što je Srpska izgubila Robne rezerve ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem.

- Zalihe i sopstvena proizvodnja su dovoljni - tvrdi Gašićeva.

U ministarstvu trgovine su upozorili i da će nadležne inspekcije reagovati ukoliko dođe do zloupotreba kada su u pitanju nezakonita povećanja cijena roba i usluga uslijed novonastale situacije.

Meeđutim, u Privrednoj komori Republike Srpske upozoravaju na situaciju u Hrvatskoj, jer ta zemlja brani prevoz roba, prvenstveno iz Italije, preko svoje teritorije.

Apeluju na institucije države i entiteta da pronađu rješenje sa Hrvatskom prije svega, a i sa Slovenijom jer i ta zemlja najavljuje zabranu tranzita.

BN TV

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Uhh

13.03.2020 20:01

Nemate vi pojma sta ovaj virus nosi i koje su sve posledice. Cujte se malo sa strucnjacima iz Italije. Videce te koliko je ovo ozbiljna situacija.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

13.03.2020 21:54

Ko će platiti plate?

ODGOVORITE