Малверзацијама зарадили око 1,4 милиона марака

Припадници Полицијских управа Бањалука и Приједор поднијели су извјештаје против укупно шест особа због сумње да су, у одвојеним случајевима, разним малверзацијама зарадили око 1,4 милиона марака, потврђено је за Српскаинфо.

Република Српска 13.03.2020 | 14:09
Малверзацијама зарадили око 1,4 милиона марака

Приједорска полиција поднијела је извјештај протв четири особе због штете од око 150.000, а у Бањалуци су двије особе осумњичене да су кривичним дјелима незаконито стекли више од 1,22 милиона марака.

Извор Српскаинфо открива да се четворка из Приједора сумњичи да су у земљама Европске уније фингирали саобраћајне несреће и на тај начин извлачили новац из осигурања.

Настањени у Њемачкој 

Извјештај је поднесен против Жељка В. из Приједора, Антона Ш, Гордана Ш. и Горана Б, сви тренутно настањени у Њемачкој.

– Осумњичени се терете да су кривична дјела починили у периоду од 2014. до 2018. године. Они се терете да су на подручју више европских земаља фингирали саобраћајне несреће и у свакој од њих наводили да је учествовао возач чији је аутомобил регистрован у Приједору – каже извор Српскаинфо.

За сада се зна да су фингирали најмање шест саобраћајних несрећа, и то на путевима у Мађарској, Аустрији, Белгији, Луксембуру и Лихтенштајну.

– Углавном су приказивали да су у несрећама учествовала луксузна возила и онда наплаћивали новац од осигуравајућих кућа у тој земљи. Те осигуравајуће куће су затим потраживале новац од осигурања у Републици Српској – истиче наш сагооворник.

Према његовим ријечима, они су преварили осигуравајуће куће „Нешковић“, „Дрина“, „Виндер“, „Јахорина“, „Атос“ и „Крајина осигурање“. Свако ово осигурање је преварано за износе од 20 до скоро 37 хиљада марака.

Привредни криминал 

Бањалучка полиција открила је случај са много већом штетом у привредном криминалу, те је због тога поднијела извјештаје против Срђана К. и Диега Цребела из Хрватске. Сумњиче се да су оштетили фирму „Нови метал“ из Бањалуке.

Занимљиво је да, између осталог, Цребела сумњиче да је нелегално новац исплатио Јовану Јошилу, који је веома познат бањалучкој полицији по кривичним дјелима и важи за жестоког момка.

Срђана полиција сумњичи да је починио кривична дјела повреда обавезе вођења трговачких и пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништење.

– За Цребела постоји основа сумње да је починило кривична дјела “злоупотреба положаја одговорног лица” и “повреда обавезе вођења трговачких и пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништење” – рекла је портпарол ПУ Бањалука Данијела Мучибабић, наводећи иницијале осумњиченог.

Фиктиван уговор 

Срђана полиција сумњичи да није водио пословне књиге и књиговодствене евиденције, те није достављао финансијске извјештаје.

Цребела полиција терети да је као директор фирме током 2018. године сачинио фиктиван уговор са неистинитм садржајем  и употријебио га као прави.

– Искористио је свој положај и овлаштење и са банковног рачуна фирме „Нови метал“ себи исплатио 1.190.480 марака. Поред тога, без икаквог правног основа плаћао је личне трошкове Јовану Јошилу у укупном износу од 30.659 марака. Тиме је укупно оштетио ову фирму за 1.221.140 марака – рекао је извор Српскаинфо.

Осигураничка превара 

Портапрол Полицијске управе Приједор Весна Пачариз је рекла да су осумњичени у Приједору терете за више кривичних дјела.

– Против ове четворке биће поднесен извјештај због кривичних дјела “осигураничка превара”, “фаслификовање исправа” и “фалсификовање или уништење службене исправе” – појаснила је она. 

(Српскаинфо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сова

13.03.2020 14:13

Чекало се да збришу ван па онда их као гањају....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

13.03.2020 15:51

Ма Бога питај ста је ту,те осигуравајуце куце кад им узмес марку у стању су ти главу откинути.Гори су од банака а иза њих стоји увјек неки политицки мафијас !!!