Предузећа из Републике Српске стрепе од колапса

Камиони предузећа из Републике Српске који превозе робу у Италију и обрнуто заустављени су јуче у Хрватској, а ако те мјере, које до сада није предузела ниједна друга земља у Европи, остану на снази, домаћи превозници и фирме доживјеће колапс, због чега је Привредна комора РС затражила од надлежних да хитно предузму кораке како би се проток робе нормално наставио.

Република Српска 13.03.2020 | 07:12
Предузећа из Републике Српске стрепе од колапса

Проблеме у вези са транспортом робе изазвало је ширење вируса корона у Италији.

- Камиони који превозе робу из Италије су без проблема изашли из те државе и прошли кроз Словенију, али су заустављени у Хрватској. С друге стране, камионима који су кренули из БиХ у Италију није омогућено да уђу у Хрватску - појаснио је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Додао је да је Привредна комора јуче упутила иницијативу премијеру Српске Радовану Вишковићу и предсједавајућем Савјета министара БиХ Зорану Тегелтији да хитно ступе у контакт са надлежним институцијама у Хрватској, која је забранила улазак на њену територију особама које су у претходних 14 дана боравиле у Италији, међу којима су и возачи.

- Потребно је дефинисати начин и услове под којима би, уз строге здравствене контроле, био омогућен превоз робе из Италије у Српску и обрнуто. Напомињемо да овакву врсту забране до сада није увела ниједна друга земља у Европи - рекао је Благојевић, подсјетивши да је Италија други најважнији спољнотрговински партнер Српске, те да ова мјера Хрватске угрожава пословање привреде РС и ствара додатне трошкове.

У домаћим предузећима чије се пословање ослања на Италију кажу да би због овог потеза Хрватске могли доћи у ситуацију да угасе погоне.

- Искључиво радимо са Италијом. Сва сировина долази нам из те земље, а комплетан асортиман производа из области ауто-индустрије које израђујемо шаљемо тамо. Два камиона са робом чекају на граници БиХ и Хрватске, која им не дозвољава улазак.

Ако се ова ситуација настави, за нас то значи потпуни колапс - рекао је за “Глас Српске” директор предузећа “СЦАИ-АДАПТЕР” из Брода Александар Продановић. Додао је да су прије ове ситуације у Италију седмично слали око седам камиона са робом, док им је из те земље стизало чак дупло више шлепера са сировином.

О даљим корацима и евентуалном привременом затварању предузећа које запошљавања 180 радника Продановић каже да ће накнадно одлучити.

Да ће ово бити велики ударац за привреду Српске потврђује и власник и директор дервентске фабрике обуће “Санино” Радован Пазуревић.

- Имамо солидну залиху репроматеријала, али тај потез Хрватске изазваће свима проблеме. То није добро и такви потези могу нас довести у ситуацију да не радимо неко вријеме - истакао је Пазуревић.

Посљедице ширења вируса корона не трпи само привреда, већ и сви остали сектори, а због смањења броја путника Министарство саобраћаја и веза РС обавијестило је превознике јавног превоза да до 30. марта могу редуковати поласке на аутобуским линијама до половине броја регистрованих полазака.

- Превозници који превозе лица на основу регистрованих републичких и подручних редова вожње, с циљем обезбјеђења заштите корисника услуга јавног превоза и транспарентности у овом процесу, треба да у року од пет дана Привредној комори доставе прецизан план смањења броја полазака - навели су у  ресорном министарству.

Иницијатива за редукцију броја линија потекла је од Привредне коморе РС, с обзиром на то да је дошло до смањења броја путника јер су школе и факултети, према одлуци Владе РС, затворени до 30. марта.

Одгођено плаћање

Привредна комора РС предложила је Влади Српске и Савјету министара БиХ да формирају кризне штабове који би пратили утицај вируса корона на домаћу привреду, информисали јавност, те спроводили мјере с циљем ублажавања посљедица, а привреди омогућили функционисање уз примјену максималних мјера заштите.

- Неопходно је и доношење мјера којима би предузећима из Српске, која трпе штету због ширења вируса корона, било омогућено одгађање плаћања обавеза према држави, али и кредита према пословним банкама, као и друге мјере - истакли су у Привредној комори.

(Глас Српске)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Мило

13.03.2020 06:35

Помоћи ће вам бог Милорад Додик. Пошто га је његова улизица прогласила за бога. Дали то значи да сад Срби имају два бога?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХОЋЕ ПРОИНТЕР

13.03.2020 06:49

Хоће. Направиће Проинтер апликацију против пропасти. Односно купити вани па прилагодити са српске услове. И да купе сви.

Name

Младен

13.03.2020 07:10

Е и ти претјерујес БРАТЕ!!!

Name

Нострадамус

14.03.2020 12:39

У овој ситуацији стање је нормално.Свака дрзава има право да затвори своју границу то морате да прихватите тако не правите конфликт.Друго ево у Аустрији цитав један град затворен из њега могу само туристи да изадју,а они који ту зиве или раде не могу да напустају то мјесто.Полиција контролисе као на правој дрзавној граници.

Name

Бо

13.03.2020 06:43

Која предузећа? У Добоју све пријератне фабрике не раде а не знам да и једна приватна ишта производи. У нас је предузеће ТРГОВИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

13.03.2020 08:14

Највећа фирма у Добоју је општина, а послије ње Пореска управа. Тамо се отимају за столице. Све остало је сића.

Name

Рале

13.03.2020 07:48

Нама је пељески мост национални српски интерес, е тако и треба кад све заборављамо и не постујемо своје.Мозда це нам овај нови БОГ помоци .

ОДГОВОРИТЕ
Name

657

13.03.2020 07:59

Фирме ,људи требају знати користити рационализацију.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дерим

13.03.2020 08:03

А ето у федерацији теце мед и млијеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

13.03.2020 14:06

Бога ми у односу на ово тече.

Name

Ре

14.03.2020 12:41

А сто се ти бавис федерацијом нека се они брину за себе.Ти мора да си Секте активиста.

Name

босанко

13.03.2020 09:14

ко це вам помоц кад сте блокирали власт додимире

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

13.03.2020 09:21

Неки договор се мозе постици измедју БиХ и Хрватске на дрзавном нивоу а не као сто министар казе покусати несто договорити измедју РС и Хрватске. Ентитет РС нема никакве снаге и уопсте не постоји за друге дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека

13.03.2020 09:58

Иду преко р Србије и Мадјарске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

13.03.2020 11:45

То стрепња од неизбјежног, с обзиром на то ко нас и како нас води (никако).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огорцена

13.03.2020 11:55

СВИ СМО У КОЛАПСУ ИОНАКО СМО БИЛИ ЈАДНИ А САД ЦЕ МАЛИ СВИ ЗАТВОРИТИ ОВО НАС СВЕ САД ДОТУЦЕ ЈЕР СЕ МЕЗНА КАД И КОЛИКО ЦЕ ОВО ТРАЈАТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста би

13.03.2020 23:43

Бице боље реце Милорад

ОДГОВОРИТЕ