Preduzeća iz Republike Srpske strepe od kolapsa

Kamioni preduzeća iz Republike Srpske koji prevoze robu u Italiju i obrnuto zaustavljeni su juče u Hrvatskoj, a ako te mjere, koje do sada nije preduzela nijedna druga zemlja u Evropi, ostanu na snazi, domaći prevoznici i firme doživjeće kolaps, zbog čega je Privredna komora RS zatražila od nadležnih da hitno preduzmu korake kako bi se protok robe normalno nastavio.

Republika Srpska 13.03.2020 | 07:12
Preduzeća iz Republike Srpske strepe od kolapsa

Probleme u vezi sa transportom robe izazvalo je širenje virusa korona u Italiji.

- Kamioni koji prevoze robu iz Italije su bez problema izašli iz te države i prošli kroz Sloveniju, ali su zaustavljeni u Hrvatskoj. S druge strane, kamionima koji su krenuli iz BiH u Italiju nije omogućeno da uđu u Hrvatsku - pojasnio je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Dodao je da je Privredna komora juče uputila inicijativu premijeru Srpske Radovanu Viškoviću i predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji da hitno stupe u kontakt sa nadležnim institucijama u Hrvatskoj, koja je zabranila ulazak na njenu teritoriju osobama koje su u prethodnih 14 dana boravile u Italiji, među kojima su i vozači.

- Potrebno je definisati način i uslove pod kojima bi, uz stroge zdravstvene kontrole, bio omogućen prevoz robe iz Italije u Srpsku i obrnuto. Napominjemo da ovakvu vrstu zabrane do sada nije uvela nijedna druga zemlja u Evropi - rekao je Blagojević, podsjetivši da je Italija drugi najvažniji spoljnotrgovinski partner Srpske, te da ova mjera Hrvatske ugrožava poslovanje privrede RS i stvara dodatne troškove.

U domaćim preduzećima čije se poslovanje oslanja na Italiju kažu da bi zbog ovog poteza Hrvatske mogli doći u situaciju da ugase pogone.

- Isključivo radimo sa Italijom. Sva sirovina dolazi nam iz te zemlje, a kompletan asortiman proizvoda iz oblasti auto-industrije koje izrađujemo šaljemo tamo. Dva kamiona sa robom čekaju na granici BiH i Hrvatske, koja im ne dozvoljava ulazak.

Ako se ova situacija nastavi, za nas to znači potpuni kolaps - rekao je za “Glas Srpske” direktor preduzeća “SCAI-ADAPTER” iz Broda Aleksandar Prodanović. Dodao je da su prije ove situacije u Italiju sedmično slali oko sedam kamiona sa robom, dok im je iz te zemlje stizalo čak duplo više šlepera sa sirovinom.

O daljim koracima i eventualnom privremenom zatvaranju preduzeća koje zapošljavanja 180 radnika Prodanović kaže da će naknadno odlučiti.

Da će ovo biti veliki udarac za privredu Srpske potvrđuje i vlasnik i direktor derventske fabrike obuće “Sanino” Radovan Pazurević.

- Imamo solidnu zalihu repromaterijala, ali taj potez Hrvatske izazvaće svima probleme. To nije dobro i takvi potezi mogu nas dovesti u situaciju da ne radimo neko vrijeme - istakao je Pazurević.

Posljedice širenja virusa korona ne trpi samo privreda, već i svi ostali sektori, a zbog smanjenja broja putnika Ministarstvo saobraćaja i veza RS obavijestilo je prevoznike javnog prevoza da do 30. marta mogu redukovati polaske na autobuskim linijama do polovine broja registrovanih polazaka.

- Prevoznici koji prevoze lica na osnovu registrovanih republičkih i područnih redova vožnje, s ciljem obezbjeđenja zaštite korisnika usluga javnog prevoza i transparentnosti u ovom procesu, treba da u roku od pet dana Privrednoj komori dostave precizan plan smanjenja broja polazaka - naveli su u  resornom ministarstvu.

Inicijativa za redukciju broja linija potekla je od Privredne komore RS, s obzirom na to da je došlo do smanjenja broja putnika jer su škole i fakulteti, prema odluci Vlade RS, zatvoreni do 30. marta.

Odgođeno plaćanje

Privredna komora RS predložila je Vladi Srpske i Savjetu ministara BiH da formiraju krizne štabove koji bi pratili uticaj virusa korona na domaću privredu, informisali javnost, te sprovodili mjere s ciljem ublažavanja posljedica, a privredi omogućili funkcionisanje uz primjenu maksimalnih mjera zaštite.

- Neophodno je i donošenje mjera kojima bi preduzećima iz Srpske, koja trpe štetu zbog širenja virusa korona, bilo omogućeno odgađanje plaćanja obaveza prema državi, ali i kredita prema poslovnim bankama, kao i druge mjere - istakli su u Privrednoj komori.

(Glas Srpske)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Milo

13.03.2020 06:35

Pomoći će vam bog Milorad Dodik. Pošto ga je njegova ulizica proglasila za boga. Dali to znači da sad Srbi imaju dva boga?

ODGOVORITE
Name

HOĆE PROINTER

13.03.2020 06:49

Hoće. Napraviće Prointer aplikaciju protiv propasti. Odnosno kupiti vani pa prilagoditi sa srpske uslove. I da kupe svi.

Name

Mladen

13.03.2020 07:10

E i ti pretjerujes BRATE!!!

Name

Nostradamus

14.03.2020 12:39

U ovoj situaciji stanje je normalno.Svaka drzava ima pravo da zatvori svoju granicu to morate da prihvatite tako ne pravite konflikt.Drugo evo u Austriji citav jedan grad zatvoren iz njega mogu samo turisti da izadju,a oni koji tu zive ili rade ne mogu da napustaju to mjesto.Policija kontrolise kao na pravoj drzavnoj granici.

Name

Bo

13.03.2020 06:43

Koja preduzeća? U Doboju sve prijeratne fabrike ne rade a ne znam da i jedna privatna išta proizvodi. U nas je preduzeće TRGOVINA.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

13.03.2020 08:14

Najveća firma u Doboju je opština, a poslije nje Poreska uprava. Tamo se otimaju za stolice. Sve ostalo je sića.

Name

Rale

13.03.2020 07:48

Nama je peljeski most nacionalni srpski interes, e tako i treba kad sve zaboravljamo i ne postujemo svoje.Mozda ce nam ovaj novi BOG pomoci .

ODGOVORITE
Name

657

13.03.2020 07:59

Firme ,ljudi trebaju znati koristiti racionalizaciju.......

ODGOVORITE
Name

Derim

13.03.2020 08:03

A eto u federaciji tece med i mlijeko.

ODGOVORITE
Name

Bn

13.03.2020 14:06

Boga mi u odnosu na ovo teče.

Name

Re

14.03.2020 12:41

A sto se ti bavis federacijom neka se oni brinu za sebe.Ti mora da si Sekte aktivista.

Name

bosanko

13.03.2020 09:14

ko ce vam pomoc kad ste blokirali vlast dodimire

ODGOVORITE
Name

blbl

13.03.2020 09:21

Neki dogovor se moze postici izmedju BiH i Hrvatske na drzavnom nivou a ne kao sto ministar kaze pokusati nesto dogovoriti izmedju RS i Hrvatske. Entitet RS nema nikakve snage i uopste ne postoji za druge drzave.

ODGOVORITE
Name

Neka

13.03.2020 09:58

Idu preko r Srbije i Madjarske.

ODGOVORITE
Name

Direkt

13.03.2020 11:45

To strepnja od neizbježnog, s obzirom na to ko nas i kako nas vodi (nikako).

ODGOVORITE
Name

Ogorcena

13.03.2020 11:55

SVI SMO U KOLAPSU IONAKO SMO BILI JADNI A SAD CE MALI SVI ZATVORITI OVO NAS SVE SAD DOTUCE JER SE MEZNA KAD I KOLIKO CE OVO TRAJATI

ODGOVORITE
Name

Sta bi

13.03.2020 23:43

Bice bolje rece Milorad

ODGOVORITE