Писмо академика Републике Српске у вези Среберенице

Академска заједница Републике Српске изразила је забинутост најавом да се у Парламентарној скупштини БиХ наметне закон о забрани негирања геноцида у Сребреници.

Република Српска 12.03.2020 | 15:27
Писмо академика Републике Српске у вези Среберенице

Сматрају да уколико до тога дође, било каква прича о евентуалном миру и суживоту пада у воду, јер ће један народ увијек пратити обиљежје геноцидног, што у случају Сребренице не би смјело да се догоди.

Због тога, десетине имена из академске, научне и интелектуалне заједнице указали су у отвореном писму домаћој и свјетској јавности на штетност доношења једног оваквог закона.

Закон о забрани негирања геноцида у Сребреници, о коме се прича у посљедње вријеме, и његово евентуално доношење, обесмислиће сваки наредни покушај истраживања о томе шта се то догодило у Сребреници 1995. године, поручују академски и научни радници из Републике Српске који се баве овим питањем. Кажу да се писмом не негира ниједан злочин који се догодио у периоду 1992-1995 година, али да оно што се догодило у Сребреници није геноцид.

„Ми смо устали против тога да се да етикета цијелом српском народу за злочине појединаца. Појединци из српског народа су одговарали. Има више стотина људи који су кажњени за ону што су учинили у Сребреници и на другим мјестима“, каже Слободан Наградић.

Представници Академске заједнице сагласни су и да је Хашки трибунал у случају Сребренице злоупотребио Конвенцију УН о спречавању и кажњавању злочина из 1948. године, сужавајући дефиницију геноцида на локални ниво, а што је касније преузео и Међународни суд правде у пресуди „БИХ против Србије“.

У писму се наводи да до сада није предочен ниједан документ који би потврдио геноцидну намјеру за уништавање Бошњака као групе.

„Судске пресуде саме по себи не пишу историју. Оне су важан чинилац у разумијевању историје, али не пишу историју. Ако би неко питао да збивања у Сребреници нису геноцид, шта онда јесу? Онда ја као појединац можда могу да дам неко своје мишљење па да кажем да то заиста јесте био ратни злочин, да јесте било масовно убиство, али шта није било, онако како ми то можемо да видимо и прочитамо, није био геноцид према ономе како је геноцид дефинисан“, каже историчар Жељко Вујадиновић.

Научници који се овим питањем баве и по десет и више година кажу како све упућује на то да се ради о смишљеном пројекту, јер су оптужнице за геноцид подизане прије извођења било каквих доказа, а да су чињенице током самог процеса или прикриване или занемариване. 

„Неко осјећа потребним да забрани негирање, што је суд пресудио. Можете мислити колико вриједи та истина ако је њу потребно штитити законом.“, додаје професор Бранко Докић.

Дугогодишњи академски и научни радници подвлаче да се овим писмом међународним организацијама, не обраћају испред институција Републике Српске, већ искључиво као појединци који страхују да ће поменути закон угрозити било какву сарадњу и сам положај народа у БиХ, а српском народу, нанијети несразмјерну штету.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Данте

12.03.2020 14:54

Прођите катарзу, па ћемо причат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ба

12.03.2020 18:20

О томе се требало размишљати раније, кад се водио рат, кад су се ослобађале\освајале територије. Сад је касно и ако се не суочи са стварношћу даје се добар "темељ" да се сва она страхота понове. Зар нису "духови прошлости" били окидачи да се заштите\нападну једни од других?!!

Name

Игипоп

12.03.2020 15:20

Ликови који су на слици, засто сад..Засто док сте били код Додика И обављали политицке функције нисте инсистирали на геноциду, него бас сад...Мислим ок боље икад некого никад..Висе ми дјелује да је кес пао па се сад налси да исправљате криву Дрину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

12.03.2020 16:17

Је ли могуће да се из зимског сна пробудила тзв академска заједница РС.Хоће ли проговорити о додиковим малверзацијама,крађи избора,пљачкама и нерасвијетљеним убиствима.Да ли их интересује КО ЈЕ УБИО ДАВИДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

12.03.2020 17:33

Очито остали кокузи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цуј то

12.03.2020 17:56

Јесул' зиви академици ? Аферим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

12.03.2020 18:56

Шта је одлучила комисија јел у Јасеновцу био геноцид или не јер је и то на локалном нивоу није широм Хрватске.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

12.03.2020 20:19

нисам знао да имамо 'академике' у републици српској.. које цудо па понављају исто као додик и његови пијуни..

ОДГОВОРИТЕ