Превозници траже да преполове број полазака аутобуса

Мјере које су у Републици Српској наложене због вируса корона директно утичу и на смањење броја корисника услуга јавног линијског превоза, због чега пружаоци услуга превоза трпе негативне економске посљедице, саопштила је Привредна комора РС.

Република Српска 12.03.2020 | 13:37
Превозници траже да преполове број полазака аутобуса

Због тога, истичу, предлажу да ресорно министарство, у оквиру својих надлежности и због смањења броја путника, превозницима омогући редукцију броја полазака до половине регистрованих полазака, у периоду до 30. марта 2020, како би се смањили губици у пословању.

– Како би обезбиједили заштиту корисника услуга јавног превоза и транспарентност у овом процесу, предлажемо да превозници у области републичког и подручног превоза, у најкраћем могућем року, у наредних пет дана, Привредној комори РС доставе прецизан план смањења броја полазака, који би Комора прослиједила Министарству саобраћаја и веза, надлежној инспекцији и јавности – истичу из Коморе.

Узимајући у обзир ванредне околности, приликом припреме препорука превозницима, неопходно је обезбиједити и укљученост и сагласност саобраћајне инспекције, како би се избјегле потенцијалне санкције због редукције обима превоза.

– Поред предложеног, неопходне су и корекције у Упутству за чишћење и дезинфекцију возила, које је издао ЈЗУ Институт за јавно здравство РС и у којем се користи стручна терминологија позната професионалцима из области медицинских, технолошких, хемијских, биолошких и сличних занимања, али не и превозницима, возачима и широј јавности.

Тако се превозницима препоручује да користе средства за чишћење на бази етанола, натријум хипохлорита, глутаралдехида, изопропанола итд, што нису супстанце које су блиске јавности, а ни превозницима, па би било корисније да се у Упутству користе појмови који су познатији и препознатљивији грађанима и циљној популацији, попут термина медицински алкохол и слично – истичу из Коморе.

Упутство даље садржи информације о самом поступку дезинфекције у возилима. Наводи се да се „обуче заштитна опрема која штити од инфективног материјала“, без прецизирања која је то заштитна опрема, односно да ли су то само маске и гумене рукавице или је потребно имати и заштитно одијело или нешто друго.

Коначно, у Упутству се препоручује превозницима да „врећу за инфективни отпад затворе и осигурају адекватан транспорт и збрињавање“, без образложења шта је адекватан транспорт и збрињавање. Неопходно је прецизирати како се превози тај отпад и гдје се депонује, да ли у контејнерима за комунални отпад или на региналним санитарним депонијама или на неки други начин, наводи се, између осталог, у саопштењу Коморе.

Већина превозника који обављају јавни линијски превоз, имају регистроване и међуентитетске и међународне редове вожње, који захтјевају једнаке мјере редукције броја полазака, с обзиром на то да су и земље у региону и Европској унији увеле бројне заштитне мјере у погледу кретања лица, па је самим тим неопходна координација приједлога, мјера и инструкција и са Министарством транспорта и комуникација БиХ.

– Компликације и недостатак информација присутан је и у области превоза терета, посебно на граници са Хрватском, која је данас увела забрану уласка у ову земљу за камионе из Републике Српске који долазе из Италије или робу превозе у Италију.

Заустављање камиона из Српске на граници с Хрватском ствара озбиљне проблеме нашој привреди и пријети великим штетама, с обзиром да је Италија један од наших најзначајнијих спољнотрговинских партнера. 

Узимајући у обзир наведено, очигледно је неопходна свеобухватна и координисана акција од стране ресорног министарства, надлежне инспекције, Коморе, институција на нивоу БиХ и превозника како би се у овим сложеним условима, неопходне мјере хитно и адекватно предузимале и како би се превозницима код којих је највећи ризик излагања вирусу пружила подршка у обезбјеђивању неопходних средстава, инструкција и информација – закључује се у саопштењу.

(Српскаинфо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Зеко

12.03.2020 13:33

Аутобусу, сломицу ти крила..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Солидарност

12.03.2020 13:47

Смањити и летове Хеликоптера из Бл.

ОДГОВОРИТЕ